Naštartuj svoj deň veľkou akciou. S kupónom NASTARTUJ15 máš -15 % na všetko.

čo je histamín

Čo je to histamín a histamínová intolerancia? Ako vzniká a čo jesť

Čo je to histamín a histamínová intolerancia? Ako vzniká a čo jesť

Čo je to histamín a histamínová intolerancia? Ako sa diagnostikuje? Naozaj to znamená, že nemôžem takmer nič jesť? Sú produkty Powerlogy vhodné pri tejto diagnóze? Odpovede na tieto a ďalšie otázky nájdete v tomto článku.

V článku nájdete aj kupón na 10 % zľavu pri kúpe Powerlogy Histamine Friendly Packu. Tento balíček je navrhnutý špeciálne pre histaminikov, obsahuje BIO ghee maslo, bezlepkovú granolu a makovo-mandľový krém.

Čo je histamín a histamínová intolerancia (HIT)

Pojem histamínová intolerancia (HIT) sa medzi nami vyskytuje čoraz častejšie a pritom mnohí vôbec nevedia, o čo ide. A pravdou je, že to nevedia ani samotní lekári, pretože toto ochorenie ešte stále nie je tak celkom prebádané. Do lekárskej terminológie bola zaradená iba nedávno a pôvodný názov vychádza z teórie, že HIT vzniká pri nedostatočnej funkčnosti enzýmov, ktoré histamín odbúravajú.

Dnes však vieme, že táto problematika je oveľa komplikovanejšia, a nie vždy je príčinou enzymatické poškodenie. Na vine môže byť nesprávna životospráva, zvýšený stres, nevhodné stravovanie či príliš veľký príjem histamínu zo stravy. Rovnako môže byť dôvodom prekonanie vážnejšieho ochorenia, respektíve užívanie liekov.

Intolerancia alebo alergia na histamín?

Nemýľte si intoleranciu na histamín s alergiou. Alergia na histamín neexistuje, pretože prehnaná reakcia tela na histamín patrí medzi intolerancie, nie alergie.

Telo si nedokáže poradiť s veľkým množstvom histamínu a reaguje obrannými mechanizmami. Môžete pociťovať únavu, nafukovanie, slabosť, závrat či mnohé iné prejavy. V zásade však nejde o život ohrozujúci stav a telo si pri kontakte s histamínom nevytvára žiadne protilátky1.

Alergické potravinové reakcie sú omnoho prudšie. Imunitný systém považuje zložku v potrave za cudziu a nebezpečnú a začne proti nej vytvárať protilátky. Tie sa veľmi rýchlo prejavia na tele, často ako náhly opuch hrdla, jazyka, pokles tlaku, dusenie či strata vedomia.

To znamená, že ak vám robí problém histamín, netrpíte histamínovou alergiou, ale intoleranciou. Alergia na histamín je len mylne používaný výraz.

Ako sa histamínová intolerancia diagnostikuje?

Samotná diagnostika histamínovej intolerancie vôbec nie je jednoduchá. U nás ju najbežnejšie diagnostikuje alergiológ zo vzorky odobratej krvi. Pacient potom odchádza s letákom v ruke a s odporúčaním vylúčenia vysokohistamínových potravín na základe zoznamu, ktorý dostal. A tu nastáva problém.

Po prvé, pacient nemá ani tušenie, o čom toto ochorenie je, pretože nedostal dostatočné informácie. A tak ostáva v strese, pričom ani nevie, že práve ten je pri HIT najväčším spúšťačom príznakov.

Po druhé, pravdepodobne sa začne riadiť jedným z mnohých zoznamov, ktoré sa navzájom často vylučujú. Potom nastane situácia, keď histaminik začne jesť 10 potravín dookola v domnienke, že všetky ostatné mu škodia a neuvedomuje si, že jednotvárnosťou stravy si škodí oveľa viac.

Švajčiarsky zoznam potravín

K zoznamom by som povedala iba jedno. Existuje ich skutočne mnoho a nie je úplne pravda, že by sa nimi človek nemal riadiť. Na začiatku som, samozrejme, aj ja postupovala podľa jedného z nich (ide o Švajčiarsky zoznam potravín, ktorý je asi zo všetkých najrelevantnejší), no iba do určitého obdobia.

Čo je to švajčiarsky zoznam?

Tento zoznam vytvoril Heinz Lamprecht a patrí medzi tie najrealistickejšie. Pán Lamprecht síce nemá medicínske vzdelanie, ale sám trpí HIT a na zozname neustále pracuje s mnohými ďalšími histaminikami. Transparentne uvádzajú zdroje, z ktorých čerpali a do švajčiarskeho zoznamu pridávajú aj vlastné skúsenosti. Stránku síce nespravujú lekári, ale zoznam pravidelne aktualizujú.

Švajčiarsky zoznam patrí k tým najkvalitnejším, po ktorých môžete siahnuť na začiatku HIT. Sám autor odporúča zoznam len ako odrazový mostík.

Zoznam nájdete aj vo formáte PDF a v slovenčine – švajčiarsky zoznam PDF.

Základom je, aby ste si svoj vlastný zoznam, resp. jedálniček, zostavili vy sami! Pretože každý histaminik je individualita. Nenájdete dvoch rovnakých s rovnakými príznakmi ani rovnako dobre či zle tolerovanými potravinami. Preto otázky typu: ,,Banán môžem? Syr môžem? Špaldovú múku môžem?” nie sú na mieste. Kým jeden môže, druhý zase nie a príčinou vôbec nemusí byť HIT.

Môžu sa vyskytnúť aj iné pridružené ochorenia

S HIT idú ruka v ruke aj mnohé pridružené ochorenia a alergie ako celiakia, intolerancia laktózy, alergia na BKM, SIBO a podobne. Okrem toho môže človek užívať dlhodobo nejaké lieky, ktoré pôsobia inak ako pri druhom histaminikovi, ktorý lieky neužíva. Rovnako dôležitým aspektom je životospráva – stres, spánok, fyzická aktivita, a tak ďalej. Práve preto je pochopenie tejto diagnózy také náročné.

Skúsim vám to však vysvetliť čo najjednoduchšie. Tak, ako som si to osvojila ja. Pretože HIT vôbec nie je taká strašná diagnóza, ako ju mnohí vykresľujú. Áno, musíte zmeniť svoju životosprávu aj zmýšľanie nad potravinami, no na druhej strane, ide o zmenu k lepšiemu. Základom je vyhýbať sa polotovarom a spracovaným potravinám, ktoré sú plné zbytočných farbív, ochucovadiel a éčok.

S Paťkou, autorkou článku, sme pripravili aj videorecept na rýchle funkčné raňajky. Ovocná kaša s MCT olejom je vhodná pre histaminikov aj pre všetky spomínané skupiny intolerancií!

Ďalej čerstvosť! Neskladovať a nevariť na týždeň dopredu. Nakupovať kvalitné potraviny z overeného zdroja (najmä mäso, ryby, mliečne výrobky či vajcia) a vyhnúť sa kazivosti potravín či prezretiu ovocia a zeleniny. Ako príklad uvediem banán, pretože vo väčšine zoznamov sa nachádza medzi zakázanými. Pritom neexistuje ani zmienka o tom, že v takom prípade ide o banán, ktorý je prezretý – s hnedými škvrnami. Akonáhle konzumujem mierne zelený alebo žltý, presne dozretý banán, nerobí mi žiadne ťažkosti.

Čomu sa radšej vyhnúť

Tak isto je to aj s ostatným ovocím či zeleninou. Prirodzene, nájdu sa výnimky, no oproti tomu, čo zakazujú zoznamy, je ich skutočne málo. Medzi vysokohistamínové sa totiž radia iba paradajky, baklažán, avokádo a špenát. Z ovocia sa nepotvrdilo ani jedno ako vysokohistamínové, aj keď sporné môžu byť citrusy (radia sa medzi liberátory, teda uvoľňovače histamínu z buniek) či jahody (kvôli náchylnosti na hnilobu, keďže rastú pri zemi).

A teraz schválne, prezrite si niektorý zo zoznamov. Čo ďalšie ešte zakazuje? Pohánka, strukoviny, škorica… Áno, aj tieto sa v zoznamoch nachádzajú medzi zakázanými, no k tomu sa nemá význam obšírnejšie vyjadrovať. Jednoducho skúšajte a pravdepodobne zistíte, že sú v zozname neopodstatnene.

Keď zdravé nemusí byť zdravé

Žiaľ, faktom je, že treba vylúčiť aj pár prospešných potravín. Aspoň do fázy, kým nespoznáte svoje telo a nebudete vedieť, čo je preň prospešné a čo nie. Ide napríklad o kyslú kapustu, kimči, jablčný ocot, kváskové pečivo, kvalitnú vysokopercentnú čokoládu alebo fermentované mliečne výrobky ako zakysanka či bryndza. Poznám však pokročilých histaminikov, ktorí do svojho jedálnička začali zaraďovať aj tieto produkty, pretože sú pre človeka veľmi prospešné. To, samozrejme, neodporúčam v prvých fázach a vôbec nie v eliminačnej diéte! Jej zmyslom je, aby človek zistil, čo mu spôsobuje a čo nespôsobuje ťažkosti.

Histamínová intolerancia VS alergia

Okrem vyššie vymenovaných faktov je pri HIT podstatné množstvo. Kým alergici (na arašidy, sóju, mäkkýše, lepok…) môžu reagovať aj na stopové prvky, pri HIT sa často pri malom množstve reakcia nedostaví. Preto existujú histaminici, ktorí tolerujú 1-2 cherry paradajky odtrhnuté z vlastnej záhrady. Avšak nie každý deň. Ako sa hovorí, treba dávať pozor, aby ste nepreplnili tzv. histamínový pohárik. A samozrejme, zase zdôrazňujem kvalitu. Je rozdiel medzi letnou paradajkou zo záhrady a zimnou paradajkou zo supermarketu.

ZDRAVÉ POTRAVINY PRE HISTAMINIKOV

Bez lepku a mliekaVýberová kvalita

Vyskúšajte Powerlogy balíček navrhnutý špeciálne pre histaminikov. BIO ghee maslo, bezlepkovú granolu a makovo-mandľový krém sme starostlivo vybrali s autorkou článku Paťkou, ktorá sa histamínovej intolerancii venuje roky. Použite kupón histaminefriendly10 a kúpte si balíček s 10 % zľavou.

Zistiť viac

A teraz by som prešla k produktom Powerlogy, pretože histaminici sa ma často pýtajú na to, či ich môžeme. To koniec koncov viedlo k napísaniu tohto článku. 😊 Ak ste ho pozorne čítali, odpovedať si už viete aj sami. Medzi Powerlogy produktami sa nachádzajú dva otázne a to Powerlogy BIO Nougat Cream a Powerlogy Chocobary. V prvých fázach ich histaminikom neodporúčam. Časom ale určite stoja za vyskúšanie a myslím si, že v malých množstvách by vám nemali spôsobovať ťažkosti. Kvalitná čokoláda je prospešná, je antioxidantom, zbavuje nás stresu a spôsobuje pocity šťastia. A to je predsa pri HIT veľmi dôležité, no nie? 😉

Ako ďalšiu spomeniem Powerlogy Granolu, ktorá obsahuje aj mrazom sušené jahody. Ako som písala vyššie, jahody nie sú vysokohistamínové! Zároveň majte na mysli, že nie je jahoda ako jahoda. Jahody v tejto granole nie sú kúpené v zime v plastovom obale v supermarkete, ale dopestované vo vysokej kvalite, kontrolované a poctivo usušené. Toto rovnako patrí k základným pravidlám pri HIT. Pochopiť sezónnosť a nakupovať poctivé, kvalitné potraviny.

Slovo na záver

V nadväznosti na to prejdem k orechovým maslám, ktoré sú zrejme najväčšou pýchou Powerlogy. Ani neviem nájsť dôvod, prečo by ich histamincii nemohli. 😊 Opäť môžem spomenúť len to, že ak nejaký zoznam zakazuje napríklad kešu orechy, je to buď z dôvodu množstva (vo veľkom množstve môžu zaťažovať žalúdok – ale to aj zdravého človeka, nie iba histaminika) alebo kvality.

Kameň úrazu spočíva v tom, že orechy sú náchylné na plesne. Ak sú však skladované a spracované správne, nehrozí, že by tieto potraviny obsahovali vysoké množstva histamínu. Navyše, Powerlogy produkty disponujú skvelými výsledkami laboratórnych testov ich kvality vrátane obsahu plesní!

Verím, že vám malý „HIT manuál“ aj prehľad Powerlogy produktov pri tomto ochorení pomohol, a že pre vás bude vďaka nemu nákup jednoduchší.

Autorkou je Paťka z blogu hitjezdravozit.sk. Keďže je táto téma v súčasnosti veľmi diskutovaná a zároveň aj veľmi komplexná, poprosili sme ju, aby problematiku HIT vysvetlila v zrozumiteľnom článku.

Nezabudnite na váš kupón histaminefriendly10 a kúpte si Powerlogy Histamine Friendly Pack s 10 % zľavou.

Vedecké zdroje:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7463562/

Zdroj obrázkov: Powerlogy, Unsplash

Komentáre 1

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Nuz, nakolko mam diagnostikovany HIT uz skoro 12 , tak neviem ci by som tvrdila,ze to nie je take zle, asi skor ako u koho...Moje priznaky su v najhorsom hnacky alebo mi je na vracanie cely den, zhorsene ekzemy aj migreny. A z takeho bananu mi je na vracanie, aj ked je fresh😄 Ale je velka pravda,ze kazdy musi mat svoj vlastny zoznam, mne vadia veci, ktore histaminikom niektorym nevadia, jednak aj kvoli mnohym alergiam na jedlo. Uz to tu niekto spominal,ze je to nepochopitelne ako jediny "liek" na zmiernenie priznakov daosin si clovek musi hradit cely sam..Ja si ho davam iba ak viem,ze mi to dane jedlo uskodi lebo kebyze ho mam jest 2 krat denne, kazdy den, tak sa nedoplatim😅 Clanok je vcelku fajn pre uvodne oboznamenie, ale urcite by som nezlahcovala dosledky priznakov, mne bolo 5 rokov priserne zle, kym som sa konecne dosta do ruk alergologicke inunologicke,ktora hned vedela co to moze byt a potvrdila mi Hit, je dolezite cim skor diagnostikovat aby sa to nezhorsovalo cloveku do tejto velmi obmedzujucej podoby.

Prečo si jediný liek pomáhajúci pri histamínovej intolerancii (pozn. Daosin, priemerná cena: 40 eur) musí na Slovensku celý hradiť pacient, napriek tomu, že detský gastroenterológ zdôrazňuje nevyhnutnosť užívania tohto prípravku, hoci neexistuje alternatívna liečba a bez jeho užívania má dieťa vážne zdravotné komplikácie napriek dodržiavaniu prísnej antihistamínovej diéty?

Po prečítaní článku som sa oboznámila s HIT, ktorú ma vnučka. Ďakujem

Mária Trskova ako sa Vám prejavuje HIT ? Ďakujem

Dakujem Vam za tento clanok. S histaminovou intoleranciou bojujem uz niekolko rokov. Alergologovia zatial nenasli ucinny liek, ktory by vedel pricinu odstranit. Z Vasho clanku som nasla ponaucenie, ktorym potravinam sa mam vyhybat. Podla toho co sa sledujem u mna tento stav vyvolavaju lieky na vysoky tlak a diabet. V mojom srarsom veku beriem tieto lieky opakovane jedni a tie iste. Skoda, ze nemane prirodnych lekarov, prirodne lekarne a vysoke skoly s tymto zaneranim, urcite by sme boli zdravsi. V Australii naturopatia si ide svojou cestou a ludia su zdravsi. Viem o com hovorim, mam tam zijucu rodinu uz 20 rokov.

Mlieko mozem? Ked mam hit? Sójové mlieko?

Ďakujem Paťka za zrozumiteľný článok, knižku už doma listujem. Želám všetko dobré ;-)

Martin, veľmi by som sa nevystatoval na Vašom mieste, naučte sa vykať.

Preto otázky tipu: ,,Banán môžeme? Má tam byť ypsilon:). Hlavne, že ste napísala knihu :) .

Veď tento článok absolútne nepojednáva o tom - čo je v nadpise !!??!!

Prosím ako sa dostanem k tomu zoznanu ? Katarina

Newsletter, ktorý ťa naštartuje

Odoberajte Powerlogy newsletter a vychutnajte si zdravé potraviny výhodne.


    Nastavenie súborov cookies

    Na našich webových stránkach používame súbory cookies. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie webu, zatiaľ čo iné nám pomáhajú vylepšiť tento web a váš používateľský zážitok. Vďaka nim vám zobrazujeme ponuky šité na mieru a ponúkame produkty, ktoré by vás mohli zaujímať. Potrebujeme na to však váš súhlas. Viac o Cookies sa dočítate tu.

    Upraviť cookies nastavenia