Pravá čokoláda a štandardy kvality pre silný zážitok z čistej chuti.

Horka Power cokolada 70%

Viete, že som posadnutý hľadaním spojenia chuti a funkčnosti v potravinách. Po výberovej káve, pravom masle ghee, či orechových maslách je pre mňa ďalšou fascinujúcou ingredienciou pravé kakao a čokoláda. Ako asi pri každej potravine, tak aj tu sa dostávame ku klasickému problému, že nie je čokoláda ako čokoláda. S tými, ktorí sú ako ja a chcú si vychutnávať naozaj pravú čokoládu, sa rád podelím o svoje poznatky ohľadom štandardu kvality. Zostavil som preto niekoľko odporúčaní pre lepší prehľad pri výbere produktu, ktorý nie len chutí, ale prospieva aj nášmu zdraviu a výkonu.

Ako si vyberajú čokoládu profesionáli?

Často ani netušíme, ako ľahko podľahneme peknému obalu alebo šikovnej marketingovej komunikácii. Od istého času sa v médiách začali objavovať informácie, že čokoláda nemusí byť iba neresťou z ktorej sa priberá, ale naopak môže byť každodennou súčasťou nášho dňa. Vraj z nej dokonca môžeme získať zdravotné benefity. Skvelé je, že s väčšinou týchto názorov sa dá súhlasiť. Najviac však záleží na tom, akú čokoládu kupujeme a akú dávku flavonoidov z nej v skutočnosti prijímame.

Naučte sa rozoznávať medzi pravou čokoládou a bežnou horkou čokoládou, ktorá dobre a zdravo iba pôsobí. Často totiž ide len o komoditnú kombináciu alkalizovaného kakaa, cukru, lecitínu, dochucovadiel a rôznych olejov, z ktorých má najhoršie meno asi palmový. Spoznajte ukazovatele kvality tak, aby ste neplatili len za o niečo tmavšiu hmotu s pár percentami kakaa navyše, ale aby ste si vyberali čoklády, ktoré naozaj môžu byť zdravým zážitkom čistej chuti.

cokolada kvalita vyberova cokolada powerlogy dusan plichta
Ideálny základ zloženia kvalitnej čokolády: Kakaové bôby spracované do kakaovej hmoty a prírodný cukor. Nič viac!

Hlavný cieľ výberu, alebo aké ukazovatele kvality sledovať?

V prvom rade, tak ako sme si vysvetlili a objasnili aj pri olivovom oleji, bude treba investovať čas a pozornosť do čítania etikiet. Cieľom poznania etikety je overenie základných ukazovateľov kvality pre výber profesionálne vyrobenej čokolády čistého zloženia, ktorá má navyše svoj charakter chuti a sedí vašim preferenciám.

Základ kvalitnej čokolády, by mal byť zložený len z dvoch zložiek.  Z kakaovej hmoty a cukru. Kakaová hmota sa skladá z obsahu kakaového prachu a kakaového masla. Práve tento pomer dosť často rozhoduje o krémovosti čokolády. Tu sa dostávame aj k odpovedi na to, či naozaj treba používať extra palmový tuk, alebo nejaký sójový lecitín pre to, aby čokoláda krásne držala pokope. Riešenie môže byť ukryté vo výbere kakaových bôbov alebo v tvorbe a doladení kakaovej hmoty tak, aby prirodzene obsahovala väčší objem kakaového masla. Čím lepšie a kvalitnejšie kakaové bôby, tým lepšia originálna čokoláda. Samozrejme ak chcete mliečnu alebo orieškovú či inak zaujímavú čokoládu, tak sa kľudne môžu použiť ďalšie kvalitné ingrediencie. Pre mliečnu čokoládu kvalitné sušené kravské, mandľové alebo kokosové mlieko, pre orieškové čokolády orechy alebo z nich vyrobené kvalitné maslá a pre fajnšmekerské čokolády sú to základné korenia ako vanilka alebo škorica, ale aj divokejšie prísady ako káva, kardamón, morská soľ, kakaové „nibs“, či lyofilizované ovocie. V konečnom dôsledku je možností neúrekom.
Tak ako pri všetkom však vždy bude najviac záležať na kvalite jednotlivých výberových ingrediencií a následnom umení ich spracovania.

čokolada vyberova čokolada slovensko Lyra kvalita Powerlogy Dusan Plichta
Zloženie výberovej čokolády Lyra – Pozitívny príklad kvality z Slovenska

Osobne si trúfnem povedať, že som už prekročil aj dvestovku zdegustovaných čokolád z celého sveta.

Zažil som veľa úžasných čokolád a mal som možnosť navštíviť a učiť sa od viacerých profesionálov. Či už na Slovensku alebo na mojich poznávacích cestách a konferenciách v zahraničí. Ak by som mal vybrať TOP 3  čokolády, ktoré sa dajú kúpiť v mojom okolí a kvalitou a chuťou ma išpirovali aj pre tvorbu vlastnej čokolády,  tak by to boli:

  1. Lyra Chocolates Bean To Bar
  2. Zotter Whole Nuts
  3. Pacari with Nibs and Sea Salt

Lyra Pacari Zotter cokolada vyberova cokolada kvalita Powerlogy Dusan Plichta

Možno sa pýtate prečo práve tieto čokolády, keď vás napadli asi také klasickejšie dostupné a hlavne lacnejšie. Pozrite sa však na nestranný Dtest a zorientujte sa lepšie v rozdiele medzi komoditnou horkou čokoládou z rôznych zmesí a výberovou čokoládou. Ak totiž chcete zážitok z „REAL CHOCOLATE“, tak bude treba ísť na vyšši level štandardov. Osobne v čokoláde hľadám spojenie top kvality a výslednej chuti. To ma pri vybraných čokoládach dostalo nie len prvý krát, ale aj pri každej opakovanej degustácii.

Degustácia alebo ako lepšie precítiť “ REAL CHOCOLATE “ a jasne ju oddeliť od komerčného zvyšku.

1. Krok degustácie – Vzhľad, vôňa a konzistencia

Pravá čokoláda musí intenzívne voňať a vzhľadom by mala byť najmä čistá a hladká. Môže byť aj lesklá aj matná, ale nemala by mať takzvané defekty, rôzne odtiene farby, či kakao vystúpené na povrchu. Ak ju rozlomíte mali by ste začuť aspoň jemný „krek“. Ak neviete, čo myslím, tak si jednoducho predstavte obľúbené slané krekry a ten pocit a zvuk keď ich rozlomíte.

Ak je čokoláda nejakým spôsobom príliš mäkká, poddajná alebo príliš mazľavá, tak to asi nebude to pravé čokoládové a je dosť pravdepodobné, že výrobca použil nejaký ten rastlinný olej. Samozrejme nájdu sa aj výnimky, keď v čokoláde nájdete extra dávku kakaového masla či dokonca olivový olej, ale potom isto pocítite rozdiel v kroku 2.

2. Krok degustácie – Zloženie a charakter chuti

Pri degustácii čokolády sledujeme najprv jej konzistenciu a následne už konkrétny charakter chuti. Chuť nie je závislá len od pomeru kakaa a cukru ako si myslí väčšina ľudí. Chuť je závislá najmä od pôvodu, kvality a spracovania kakaových bôbov, obsahu kakaového masla, ale aj ďalších ingrediencií a to najmä od typu a množstva použitého cukru. Nám však často stačí odfajknúť si, že čokoláda má 60 %, 70 %, či 80 %.

Priznajme si, koľko krát sme sa zamysleli, nad kvalitou a pôvodom kakaa? Nehovoriac o ďalších zložkách v obsahu ako sójový či slnečnicový lecitín, mliečny tuk alebo ďalšie emulgátory.

power chocolate čokolada kvalita lieskove orechy javorovy sirup powerlogy dusan plichta
Degustácia našej POWER CHOCOLATE 70%

 

Vo finále môžeme čokoládu pokojne prirovnať k vínu alebo výberovej káve. Každý z nás má iné chuťové preferencie, ale kvalitatívne štandardy musia byť na mieste. Potom je už len na nás ako sa pustíme do objavovania nových chutí. Tak ako aj vo víne, tak aj v čokoláde môžeme nájsť rôzne odtiene bobuľovitého ovocia, ale aj korenie, či kvety. Tak ako aj v káve, tak opäť aj v čokoláde môžeme vychutnať vyladenú aciditu, plné telo, či jemnú slanosť. Najmä keď do čokolády pridáme štipku morskej alebo himalájskej soli.

Téoria je fajn, ale zodpovedzme si konkrétne otázky

Rozmýšľal som o tom, ako vám priniesť viac svetla do problematiky a zároveň vás nezaťažiť prílišnou teóriou alebo takzvaným mojím „hipsterstvom“, kedy som schopný o detailoch výberovej kávy či čokolády napísať aj celú knihu. Zároveň sa však stále učím a určite poznáte ten pocit kedy začínate prenikať do komplexnosti problematiky a doľahne na vás známe: „Čím viac sa učím, tým viac prichádzam na to, ako málo toho viem.“ V tomto kroku mi vždy najviac pomohli osobné stretnutia s profesionálmi, ktorí sú už o nejaký ten krôčik popredu a navyše svoje poznatky pre lepšiu informovanosť aj radi zdieľajú.

Tak som teda oslovil priateľa a myslím, že aj jedného veľmi seriózneho čokolatiéra, Karola Stýbla, a spýtal sa ho, ako to vidí on. Karol je zakladateľom a Masterom čokolatierom spoločnosti Lyra Chocolates. Slovenskej firmy, ktorá vyrába prémiové a bean-to-bar čokolády a za svoje produkty už získala aj niekoľko medzinárodných ocenení ako napríklad Great Taste Awards.  Som vďačný za to, že si Karol našiel čas. Ešte viac ale aj za to, že z našich pravidelných stretnutí a inšpiratívnych diskusií o možnej budúcnosti výberovej čokolády sme našli jasný prienik v myslení a spustili projekty spolupráce.

Karol Stýblo Lyra čokoláda bean to bar kvalita powerlogy dusan plichta
Karol Stýblo pri príprave čokolády

 

Na Slovensku sa tak vyrábajú nie len kvalitné, ale aj funkčné čokolády s ambíciou preraziť v zahraničí.  Na linkách Lyra Chocolates sa pravidelne vyrába špeciálna línia funkčných orechových masiel, nátierok a výberových bean-to-bar čokolád pre POWERLOGY. Našou ambíciou je vyrábať produkty, ktoré môžu konkurovať  tým najinovatívnejším čokoládam doma, ale najmä v zahraničí, kde je dopyt po funkčných potravinách oveľa vyšší ako u nás. To však neznamená, že by sme na Slovensko nemysleli. Novinky sa vždy dostanú k ľuďom najprv u nás.

Ochutnajte POWER CHOCO BAR 70% s celými lieskovcami

Čokoláda je vyrábaná na Slovensku prístupom Bean – to – Bar a nájdete v nej len čisté ingrediencie výberovej kvality.

power choco bar 70% čokoládaČokoláda je unikátna je najmä tým, že medi prvými  v Európe sme do receptúry použili javorový cukor, ktorý je pomerne vzácny.

Je totiž momentálne produkovaný len v Kanade a patrí medzi najvyhľadávanejšie prírodné sladidlá s vlastnou výživovou hodnotou.  Na druhej strane si však drží nízky glykemický index, ktorý je na rovnakej úrovni ako u známeho kokosového cukru. Veríme tak, že pre vás bude čokoláda nie len unikátnym chuťovým zážitkom, ale aj funkčnou oporou pre váš mentálny, či fyzický výkon. Čokoládu si môžete kúpiť tu.

Pre milovníkov čistej čokolády s ešte vyšším obsahom kakaa a nižším obsahom cukru máme v portfóliu aj POWER CHOCO BAR 90 %, výberovú čokoláda Bean-to-Bar so sekanými kakaovými bôbmi, kde minimum použitého cukru je vybalansované MCT olejom.

Power choco bar 90% čokoláda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kritické otázky pre čo najlepši výber kvality podľa vašej chuti.

Od Power CHOCOLATE však späť k rozhovoru a pohľadu profesionála na súčasný stav čokoládového trhu. Viac už Karol Stýblo.

Nie je čokoláda ako čokoláda! Aké sú základné 3 štandardy výberovej a naozaj kvalitnej čokolády?

Základom je odroda, pričom trinitario a criollo sú top čokolády. Potom sú to tuky, s tým, že kvalitná čokoláda obsahuje 100 % kakaové maslo a žiadny palmový olej, či iné náhrady kakaového masla. Tretím atribútom je sladidlo, kde chceme eliminovať rafinovaný cukor a oprieť sa viac o prírodu a šetrné spracovanie. Preto sa snažíme orientovať na kvalitný trstinový cukor, panelu, kokosový cukor a podobne.

Je pravda, že pri kakau záleží od odrody aj krajiny pôvodu? Kde sa produkuje najlepšie kakao?

Odroda kakaa je jeden z predpokladov dobrej čokolády, ale tak ako ani pri víne nestačí mať iba dobré hrozno, tak je v oboch prípadoch mimoriadne dôležité aj samostatné spracovanie. Všeobecne je juhoamerické a stredoamerické kakao považované za najkvalitnejšie. Je to kakao Fino de aroma , ktoré tvorí iba 6 % svetovej produkcie. Avšak tam to nekončí. Minimálne rovnako dôležitá je fermentácia kakaovych bôbov, ktorá v skutočnosti kakau dodáva jeho špecifickú chuť a tóny. Bohužiaľ, väčšinový konzument zatiaľ nevie, čo všetko mu môže čokoláda ponúknuť a ostáva často len pri hodnotení sladkosti.

Existuje pri kakau nejaká škála kvality? Hovoríš, že Fino de Aroma je jedno z najlepších… čo to znamená?

Fino de aroma je kakao hlavne z oblasti južnej a strednej Ameriky. Môžeme povedať, že vo všeobecnosti je tým najkvalitnejším kakao trinitario a criollo, ktoré je špecifické práve svojou chuťou a vôňou, ktoré pripomínajú kvety a ovocie. A keďže má od prírody nádhernú chuť a zároveň sa správne nafermentuje, tak už ho my, ako výrobca, nemusíme pražiť na vysoké teploty, a tak mu ponechávame jeho prirodzené, zdraviu prospešné vlastnosti. Či je kakao fino de aroma alebo nie, sa dá zistiť nie len senzoricky, ale aj chemicky, zmeraním pomerov theobromínu a kofeínu.

cokolada kakaove boby criollo forastero trinitario powerlogy dusan plichta kvalita

Marketing tmavej čokolády vraj často dosť zavádza. Je pravda, že väčšina tmavej čokolády na trhu nie je z extra kvalitného kakaa?

TAKMER  70 % kakaa na svete je z Pobrežia Slonoviny a Ghany, to je kakao forastero. Je všeobecne známe, že v týchto krajinách kakao poväčšinou ani nefermentujú. Toto kakao je síce veľmi odolné a plodivé, ale zároveň má veľmi zlý chuťový profil. Preto sa toto kakao praží mnoho krát až na 300 stupňov. Pri tejto teplote v ňom už nezostáva nič, maximálne karcinogénne látky. Preto považujem marketing, že čím horkejšia čokoláda, tým lepšia, za mimoriadne zavádzajúci. Okrem toho je ešte ďalšou záležitosťou sladidlo, ktoré sa použije.

Čo naozaj znamená 70 % obsah kakaa? Asi nejde len o sypké kakao ako ho poznáme z obchodu.

Ľudia u nás nemajú predstavu, čo znamená percentuálny znak uvedený na obale čokolády. Myslia si, že je to podiel kakaa, a pritom si ani nevedia celkom predstaviť o aký podiel a aké kakao sa jedná. Mnohokrát si myslia, že ide o kakaový prášok. Pravda je taká, že kvalitná čokoláda sa nikdy nevyrába z kakaového prášku, tobôž nie z už alkalizovaného holandského kakaa! Kvalitná čokoláda sa vyrába z kakaovej hmoty. Kakaový prášok je odstredená vylisovaná hmota. Percento na obale je celkový podiel čohokoľvek, čo pochádza z kakaa. U kvalitnej čokolády je to kakaová hmota a kakaové maslo. Áno, u nekvalitnej čokolády sa do tohto percenta započítava aj kakaový prášok, ak tam bol použitý.

Karol Stýblo kakaovník cokolada bean to bar kvalita powerlogy dusan plichta
Karol Stýblo pri kakaovníku.

A čo RAW surová čokoláda? Je naozaj iná a lepšia? Aká je tam realita výroby?

Ťažko mi je hodnotiť RAW čokoládu. Čo to je? Je na to nejaká legislatíva, kedy sa toto označenie môže použiť? A kedy nemôže? Nie je. Takže si hocikto môže dať na hocičo označenie RAW! Podľa mňa je RAW tak do 40 stupňov. Pri fermentácii stúpa teplota nad 60 stupňov, pri sušení nad 50, potom pri transporte v kontajneroch je omnoho vyššia ako 40. Ak má byť čokoláda aspoň trošku jedlá, tak sa musí následne temperovať pri 45 stupňoch, potom ju treba ešte konšovať a mlieť, pričom teplota opäť dosahuje nad 40 stupňov. Pri tom všetkom je kakao jedna z najcitlivejších potravín na salmonelu. Ak sa aspoň trochu nezastabilizuje teplotne, môže to byť nebezpečné.
Ak neveríte tomu, že RAW čokoláda je trošku zavádzanie, tak si pozrite napríklad firmu Rakka v USA, ktorá kakové bôby nepraží, ale nedovolí si marketovať RAW. Čokoládu radšej nazvali Virgin, čo je podľa mňa skvelé a transparentné.

Aké sú najdôležitejšie procesy pri výrobe čokolády od plodu k finálnemu produktu?

A. Prvou fázou je zber, pri ktorom treba pozbierať adekvátne dozreté a chorobami nenapadnuté plody.

B. Potom nasleduje fermentácia, ktorá sa vďaka pokročilému výskumu stáva asi tým najdôležitejším procesom. Aj preto je pre nás veľmi dôležité byť v priamom kontakte s farmármi a túto fázu si regulovať, lebo práve tento proces kvasenia dáva kakau chuť. Celá fermentácia sa môže rozdeliť do 3 fáz a spolu trvá asi 72 hodín v závislosti od počasia. Finálne nasleduje ešte dosušenie. Sfermentované kakao sa suší prirodzene na slnku kým nemá vlhkosť max. 6 %.

C. Praženie kakaových bôbov. Veľmi kritický proces, ktorý výrazne určuje chuť čokolády. Každý výrobca praží na iné teploty iným spôsobom. Niekto dokonca ani nepraží, lebo chce ponúknuť čístú chuť výberového kakaa, ktorá je však z nášho pohľadu dosť kyslá a agresívna. Našim cieľom je šetrné praženie prispôsobené vybranej odrode kakaa tak, aby sme nezabili jeho prirodzenú chuť, ale aby sme ho zároveň neprepražili. Prepražením sa síce často u veľkovýrobcov skrývajú defekty komoditného kakaa, ale od pravej a zaujímavej chuti to má potom dosť ďaleko.

Prístupy sú potom vo všeobecnosti dva:
1.Najskôr sa bôby nasekajú a potom pražia malé kúsky.

2.Bôby sa skalibrujú a pražia sa podľa veľkosti a sekajú sa až potom. Tento spôsob sa používa zvyčajne pri kvalitnejších odrodách kakaových bôbov. Ten využívame aj my.

Čo to znamená Bean-to- Bar? A v čom je takýto prístup unikátny?

Bean to bar je spôsob výroby čokolády “pod jednou strechou”. Je totiž taký úzus, že väčšina výrobcov si kupuje hotové čokolády a následne ich len temperuje a formuje. Spôsob výroby bean to bar znamená, že všetky výrobné procesy sa dejú u výrobcu. My vyrábame čokolády tree to bar, keďže ovplyvňujeme aj poľnohospodársku, aj fermentačnú časť, čo robí len pár daľších producentov na svete.

bean to bar čokoláda kvalita proces powerlogy dusan plichta
Proces výroby bean – to – bar čokolády.

Ako sa najčastejšie fušuje čokoláda, ak chceme ušetriť na nákladoch? Na čo si dať v zložení naozaj pozor?

Čokoláda má zloženie dané. Tam nie je veľmi čo vymýšľať, čokoládu robí čokoládou kakao – kakaová hmota. To je vlastne 100 % čokoláda. Potom je to cukor, sušené mlieko v prípade mliečnej, kakaové maslo, no a niekedy sa dolaďuje chuť prírodnou vanilkou a niekedy sa môžu fyzikálne vlastnosti upravovať lecitínom sójovým či slnečnicovým.  Mnohokrát sa výrobcovia snažia znížiť si náklady, a tak nahradia kakaové maslo iným rastlinným tukom, napríklad palmovým olejom a kakaovú hmotu kakaovým práškom, či inými náhradami. Biely cukor je asi najlacnejšia surovina čo sa do čokolády dáva 🙂

Musí byť kvalitná čokoláda nad 60 % naozaj horká? Jedol som už 80 % výberovky, čo mi prišli jemnejšie a subjektívne aj sladšie ako bežné tmavé tabuľky okolo 60 %.

Vnímanie chute je veľmi subjektívna záležitosť. Vplýva na neho aj momentálna nálada, zažívanie, vek človeka, atď. Každopádne, čo je objektívne, že tak ako víno z každej oblasti má inú chuť, tak aj kakao. A aj fermentácia kakaa ovplyvňuje chuť čokolády. A samozrejme praženie. Toto všetko vplýva na horkosť a chuť čokolády.

Kvalitná čokoláda vraj výborne harmonizuje žalúdok a nepôsobí len proti hnačke, ale vraj aj proti zápche? Aké sú tvoje skúsenosti z tvojich ciest za Indiánmi do pralesa?

Čokoláda pochádza od Aztékov. Dostala nazov Theobroma cacao – jedlo bohov. Oni vedeli presne prečo tak tento plod nazvali. Keď som sa v Kolumbii na stretnutí s profesormi, ktorí sa štúdiu čokolády venujú celý život, pýtal, čo si myslia o tom, že u nás sa tvrdí, že čokoláda zapeká, povedali, že to počujú po prvýkrát. Nakoniec uznali, nie to, že zapeká, ale že upravuje trávenie, keďže obsahuje veľké množstvo vlákniny. Čokoláda (kakao) je skutočné jedlo bohov. Patrí do skupiny superfruits, ciže ovocie s najvyšším obsahom antioxidantov a pozitívnych látok. Už je len na nás výrobcoch aby sme ho nezabíjali výrobnými metódami a bielym cukrom.

kakaové bôby čokoláda čistenie powerlogy dusan plichta
Karol Stýblo pri čistení kakaových bôbov

Ako je na tom aktuálny a reálny výskum zdravotných benefitov? Antioxidanty sú vraj potvrdené, ale čítal som, že čoskoro by mali potvrdiť aj prebiotiká a veľmi pozitívne účinky na črevnú mikroflóru.

Mnoho výskumov už potvrdilo, aké je kakao jedinečné. My ako výrobca tiež robíme výskumy, momentálne dva. A máme do projektu zapojených viac ako 20 profesorov z piatich krajín sveta  a troch kontinentov 🙂 Lebo myslíme našu prácu vážne. Chceme ľudom prinášať to naj a neničiť výrobou to, čo im ponúkame. Jedna vec je otázka antioxidantov. Áno, kakao je prirodzený zdroj antioxidantov a obsahuje ich možno najviac zo všetkého ovocia. Viac ako biely čaj, červené víno, čučoriedky…

Ešte dôležitejšia je antioxidačná aktivita, čiže ako to naše telo vie spracovať, a v tomto kakao suverénne predbieha všetkých. Zároveň vďaka kakaovému maslu vyhladzuje vrásky a obsahuje veľké množstvo minerálov a vitamínov. A momentálne sme začali klinické testovanie práve prebiotických čokolád a ich účinkov a aj účinkov pravidelnej konzumácie našej čokolády na zdravie a vývin človeka.

Aká je podľa teba adekvátna cena výberovej a kvalitnej čokolády na 100 g?

Reálne, ak je čokoláda robená poctivo, kvalitne, z top surovín, z kvalitného cukru, s vlastnosťami aké má mať, jej cena bude len tažko nižšia ako 4 – 6 EUR za 100 g.

 

Ďakujem Karolovi za rozhovor.

Ak máte otázky k čokoláde, tak nám napíšte do komentov a ak chcete ochutnať výsledok nášho spoločného vývoja receptúry Bean-to-Bar POWER CHOCO BAR 70% alebo POWER CHOCO BAR 90%, tak viac info a možnosť nákupu nájdete na  E-shope funkčnćyh potravín čistej chuti POWERLOGY.

16 Odpovedí

  1. Na Slovensku a anglicky nazvy aka je to Slovenska cokolada kszdii sa opici podla zahranicia a Slovenske cokolady boli najlepsie a nie propagovat zahranicne a nekrestanske ceny

    1. Milan je mi to luto, ze nevyhovujeme vasim ocakavaniam. Na druhej strane je to v poriadku. My mame ciel vyrabat na Slovensku a exportovat do celeho sveta. Tu tvorit HDP a reprezentovat slovensku kvalitu aj na medzinarodnych trhoch. A stale to bude cokolada vyrabana na Slovensku.
      Take su nase ambicie a vizia a preto anglicke nazvy.

  2. Mne napriklad chuti najviac vivani 75 s kok.cukrom. zaujimave, ze v nakupnych centrach stoji uz 3,40 80g, ale cez bet si ju viem zohnat za 1,55. Lyra mi chutovo nesadla. Kedze mas tolko toho otestovaneho a isto aj tuto vivani porad prosim nieco podobne chutovo ;). Inak mandle v coko su uzasne a mam taky maly navrh ako zakaznik, ci by v buducnoati mohli pribudnut i so skoricou :).
    A este ma zaujima co hovoris na kavu so slahackou al kaba s horucpu cokoladou a slahackou 🙂

    1. Lucia mandle so skoricou nechystame, chystame lepsie veci..len treba vydrzat.
      Power Chocolate si ochutnala ?
      Kava a slahacka je super, len nesmie byt pridany cukor. Tak ak nemas intoleranciu na laktozu a kasein, tak je to pekna vec.
      Vivani s kokos cukrom, mna extra neoslovila a tak neviem odporucat podobne.

      1. Ano skusala som a tiez mi chutivo nesadla :). Ked mam potrebu osladit si kavu fakt ze minimalne tak to ma negativny efekt??

      2. Prisla mi sladka dost..75% ideal 80 je uz moc ore mna.. a teda je mozne ze aj to sladidlo mi nesadlo v kombinacii. Predsalen ten kok.cukor ma speci karamelovu chut…

    1. Je oki, ale su aj vyssie standardy…Maju rozne druhy a to si uz musite vyskusat, co vam sedi…
      Navod mate predsa v clanku, ako kontrolovat standardy kvality. PRestudujte vivini zlozenie a mate to.

    1. Je oki, ale su aj vyssie standardy…Maju rozne druhy a to si uz musite vyskusat, co vam sedi…
      Navod mate predsa v clanku, ako kontrolovat standardy kvality. PRestudujte vivini zlozenie a mate to.

    2. Lucia prosim Vas, aku odpoved odo mna ocakavate? Ocakavate, ze vam nieco schvalim , alebo nie ? Clanok je o tom, aby sme si uvedomili ako overit standardy kvality, na co si dat pozor a o com je specialty chocolate. A tak uz si vyberte ochutnajte a porovnavajte ktora vam najviac sedi a ci vas napriklad oslovi nasa.

  3. Ano, súhlasím že cena 4-6 éčok za 100g je prehnaná. Jedla som už kvalitné čokolády za 2-3 éčka za 90-100g v DM drogerie, Biopark v Auparku Košice (čokolády Vivany , čokoláda Balance, sladená stéviou) aj v predajniach 1 DAY a pod. Nie je na zahodenie ani 90%Lindt.

    1. Lubica tu nesuhlasim…ked sa ponorite profesionalne do sveta cokolady a chcete nadpriemerne standardy , tak zistite, ze za 3 eska to nespravite. Ano velky hraci vedia ist na cenu , ale ked by ste videli tie couvertours a zmesi nasourcovaneho kakaa, tak je to na inej urovni ako specialty chocolate BEAN TO BAR.
      REferencnu kvalitu na ktoru aspirujeme a realne ceny top cokolad najdete tu:
      https://cocoarunners.com/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.