Poriadne upratovanie skladu 2+1 | -10 % na nové proteínové tyčinky

káva s maslom

Prečo káva s kokosovým MCT olejom naštartuje deň lepšie než klasické raňajky?

  • čítanie na 24 min.

Prečo káva s kokosovým MCT olejom naštartuje deň lepšie než klasické raňajky?

Káva s maslom a MCT olejom? O káve s maslom sa toho už popísalo veľa. Na svete je viac ako 2 milióny ľudí, ktorým netradičný prístup k raňajkám výrazne zlepšil životosprávu, množstvo dennej energie aj celkovú produktivitu.

Na druhej strane je dobré, ak sa na inováciu pozrú aj skepticia a konzervatívni odborníci, aby si človek mohol vytvoriť kritický a komplexný obraz. A rozhodnúť sa či vyskúšať alebo radšej nechať tak.

Zakladateľ Powerlogy, Dušan Plichta, sa cez biohackerskú komunitu dostal k ďalšej vyznávačke tohto netradičného prístupu k raňajkám. Ide o holanďanku Dagmar Bouwer, odborníčku na vizualizáciu biomedicínskych procesov pre lepšie pochopenie komplexných súvislosti.

Čítajte ďalej a dozviete sa:

  • Prečo káva s maslom funguje
  • Či môžu byť individuálne predispozície problémom pri jej konzumácii
  • Čo všetko ovplyvňuje želaný efekt kávy s maslom a jej pozitívny dopad na metabolizmus

Rozhovor a najčastejšie kladené otázky o konzumácii kávy s maslom a MCT olejom

Zozbierali sme najčastejšie otázky na konzumáciu kávy s maslom a náhradu klasických raňajok. Odpovede uvádzame preložené v tomto článku. Taktiež si ich môžete prezrieť v originálnom článku od Dagmar Bouwer. Ak vás zaujíma viac informácií o tejto odborníčke v oblasti biomedicínskych vied, nájdete ich na jej stránke.

Medicínske záležitosti a veda sú veľmi tenkým ľadom a dopredu upozorňujeme, že konzumácia kávy s maslom a MCT je každého osobnou zodpovednosťou a v článku nenájdete sľuby o zázračných „pilulkách“. Tento netradičný prístup k řanajkám je založený na princípoch low-carb a keto výživových smeroch. Vyžaduje si zodpovedný individuálny prístup. Našim cieľom je podať vám čo najkomplexnejšie informácie, aby bolo vaše rozhodnutie premyslené.

Zároveň sme otvorení konštruktívnej kritike, názorom podložených na serióznych argumentoch a vlastnej merateľnej aplikácii bez takzvaného tendenčného „cherry picking“. Oceníme skúsenosti tých, ktorým tento prístup funguje, ale aj tých, ktorí ho vyskúšali, ale našli lepšiu alternatívu. Cieľom článku a prípadných komentárov je pomôcť čitateľom s hľadaním individuálne vyladenej životosprávy.

Poďme na to, nasleduje slovenský preklad rozhovoru.

Čo je Power Coffee s maslom a MCT olejom?

Nazvala by som to Power Coffee nakopávač, z môjho pohľadu ide o viac vecí naraz. Power Coffee s maslom a MCT olejom je efektívna náhrada raňajok. Recept je tiež pokročilým nástrojom, ktorý umožňuje kombináciu starodávnej východnej múdrosti s pokročilými technológiami a novými vedeckými objavmi. Sú to moje raňajky, ktoré mi umožňujú začať každý deň čo najlepším spôsobom! Stručne Vám popíšem, ako to funguje na základe mojej vlastnej skúsenosti a ako by ste z nej mohli benefitovať aj vy.

Čo Power Coffee umožňuje?

Power Coffee má prínos pre každého, kto sa snaží vyťažiť zo svojho dňa čo najviac. Stojí totiž na princípoch low-carb stravovania, a teda na optimalizácii vlastného metabolizmu. Inak povedané, aj vďaka Power Coffee znížite celkový príjem sacharidov. Tu sú hlavné benefity:

  • Spaľovanie tukov. Power Coffee funguje, pretože umožňuje telu spaľovať tuky vďaka aktivácii cyklickej ketózy. V tomto stave má vaše telo prístup k energii obsiahnutej v tuku a ako zdroj energie produkuje ketóny. Tuky využívate najprv z danej potraviny a potom z úložísk na vašom tele.
  • Žiaden hlad. Hlad máme vtedy, ak máme málo energie alebo výrazne poklesne hladina cukru v našej krvi. Množstvo energie uloženej v našom telesnom tuku je však viac, než dokážeme spáliť počas niekoľkých týždňov! Keď sa Vaše telo naučí spaľovať tuk, zistíte, že intenzita hladu bude prichádzať pomaly a postupne sa bude zintenzívňovať. Je to presný opak stravy s vysokým podielom sacharidov, keď vás hlad doslova prepadne v priebehu niekoľkých minút s vysokou intenzitou.
  • Stabilná, výdatná energia. Nakoľko počas spánku nejeme, ráno sa automaticky už v ľahšej ketóze budíme. Keď telu poskytneme na raňajky tuk, poslúži nám ako palivo. Ketóny vyrobené v procese spaľovania tukov nám poskytnú dodatočnú energiu.
  • Lepšie sústredenie. Mentálny výkon mozgu a koncentrácia si vyžaduje veľa energie. Keď vaše telo spaľuje tuk a vytvára ketóny, množstvo energie je vysoké a stabilné. Vysoké množstvo energie znamená vyššiu a ľahšiu koncentráciu.
  • Výživa. Samozrejme, tento faktor veľmi závisí od kvality použitých zložiek, ale maslo (alebo ghee) a káva obsahujú užitočné vitamíny a antioxidanty, ktoré sú prospešné pre vaše zdravie a posilňujú imunitný systém.

Prečo Power Coffee funguje?

Každá zložka receptu Power Coffee má jedinečný prínos. Mnohé faktory zohrávajú úlohu pri účinkoch tohto nápoja. V nasledujúcich odstavcoch popíšem niektoré z najdôležitejších výhod a taktiež to, čím každá zložka prispieva a prečo spolu fungujú tak dobre.

Čo dokáže káva?

Káva je úžasný nápoj, no výrazne záleží od jej kvality a procesu spracovania! Je bohatá na rastlinné antioxidanty (polyfenoly), minerály a samozrejme výborný zdroj kofeínu. Kofeín stimuluje mozog a zostruje zrak, pamäť a reakčný čas. Taktiež nám znemožňuje byť ospalí, čo môže byť dobré aj zlé – v závislosti od času a pocitu počas dňa. To všetko robí kávu jedným z najpopulárnejších nápojov v našej modernej spoločnosti.

Mnoho káv na trhu nespĺňa štandardy kvality, ktoré by dobrá káva mala mať. Preto sme dlhodobým výskumom, vývojom a testovaním vytvorili kávu podľa našich prísnych štandardov. Detailne sledujeme celú cestu kávového zrnka od plantáže cez pražiareň až po balenie a distribúciu. Tým sa snažíme vytvoriť čo najkvalitnejšiu kávu, ktorá si zachová všetky svoje benefity. Našu kávu vyberáme a spracúvame tak, aby ste sa na ňu mohli 100 % spoľahnúť. Nielen v chuti, ale aj vo funkčnosti.

Čo dokáže maslo?

Maslo je odvodené od prvého živého nápoja, ktorý každý z nás mal: materského mlieka. Poctivé nespracované alebo len šetrne spracované mlieko zo zvierat pasených na tráve obsahuje najdôležitejšie živiny, ktoré mladým cicavcom umožňujú prežiť.

Prínosy pravého masla:

  • Maslo obsahuje vitamín A, B12 (kobalamín), D, E a K2. Väčšinou sú tieto vitamíny rozpustné v tukoch, ktoré sa nachádzajú len v živočíšnych produktoch.
  • Maslo obsahuje dobrý pomer omega-6 a omega-3 mastných kyselín. Tento pomer závisí od toho koľko prirodzenej potravy, trávy, mohli kravy jesť (viac trávy = viac omega-3).
  • Maslo obsahuje prospešné tuky ako CLA (konjugovaná kyselina linónová) a butyrát. CLA je druh prirodzeného transtuku, ktorý je spojený s niekoľkými zdravotnými výhodami, ako je kardioprotekcia, nižšie zápaly a imunomodulácia. Butyrát má taktiež schopnosť znižovať zápal.
  • Maslo obsahuje asi 80 % tuku, čo je skvelé, ak vaše telo používa tuky ako zdroj paliva.

Ak by ste chceli ešte koncentrovanejšiu verziu masla (alebo ak máte intoleranciu na laktózu či kazeín), mali by ste skúsiť ghee. Ghee je čistý mliečny tuk, ktorý stále obsahuje všetky kľúčové vitamíny rozpustné v tukoch. Naše ghee maslo je udržateľnou potravinou, ktorú vyrábame z mlieka od kráv kŕmených iba trávou.

Čo dokáže MCT olej?

Kokos je bohatý najmä na tuky známe ako triglyceridy so stredným reťazcom (MCT). MCT sú jedinečné tuky, ktoré sa rýchlo konvertujú na ketóny. Čo sú ketóny? Ide o rýchly zdroj energie, ktorý si naše telo v pečeni tvorí z ľahkostráviteľných tukov. Viac ketónov znamená viac energie.

Naozaj, mozog miluje ketóny! Ak budete jesť MCT tuky, zažijete vyššiu koncentráciu.

Čo sa týka ketónov, prebieha stále veľa výskumov ohľadom ich účinkov. Nový výskum tiež naznačuje, že ketóny majú blahodarné hormonálne účinky.[1] Pridanie MCT tuku do kávy poskytne telu rýchly prístup ku ketónom bez toho, aby muselo čakať, kým sa tuky postupne strávia. V bežnom kokosovom oleji je iba 15 % MCT tukov, avšak je možné vyrobiť koncentrované oleje, ktoré obsahujú praktický čistý obsah MCT! Jeden taký máme aj v Powerlogy.

Káva s maslom + MCT olej = synergia

Synergia znamená 1 + 1 + 1 sa rovná 9 namiesto 3. Účinky týchto troch zložiek sa navzájom posilňujú, čo vám prináša viac výhod. Káva je skvelým nosičom týchto mierne ochutených tukov. Tuky pomáhajú vášmu telu prijímať rozpustné živiny z kávy a masla. Kokosové MCT-čka zvyšujú spaľovanie tukov a zvyšujú množstvo ketónov, ktoré telu poskytujú rýchly zdroj stabilnej energie. Maslo spraví z kávy ešte sýtejší nápoj a zabezpečí ďalšie tuky, ktoré vaše telo spáli v najbližších hodinách.

Ranná šálka Power Coffee zabezpečí, že výhody týchto 3 prísad budú fungovať vo váš prospech.

Aby ste na e-shope nemuseli dlho hľadať, vytvorili sme pre vás špeciálne combo, v ktorom nájdete všetky tri ingrediencie za zvýhodnenú cenu.

POZOR: Power Coffee s maslom a MCT olejom nie je dokonalá

Ako snáď všetko, aj Power Coffee s maslom a MCT olejom má svoje nedostatky. Ak sa rozhodnete vyskúšať túto alternatívnu formu raňajok, je dobré mať na pamäti všetky aspekty. Najdôležitejšie je, že vaše telo nemusí byť zvyknuté na príjem väčšieho množstva tuku v jednom jedle. Možno bude potrebovať čas na úpravu produkcie tráviaceho enzýmu, produkciu žalúdočnej kyseliny, žlče atď. Množstvá masla a MCT oleja si do kávy pridávajte postupne a pomaly zvyšujte počas niekoľkých týždňov. A veľmi dôležité! Vždy kávu poriadne rozmixujte, aby vznikol nápoj, ktorý bude skutočne ľahko stráviteľný.

Je obrovský rozdiel medzi lahodne vymixovanou Power Coffee a kávou so zle rozmiešanými tukmi.

Aj keď je maslo skvelým zdrojom vitamínov A, D, E a K2, nie je dostatočne výživné na to, aby kompletne zabezpečilo denný zdroj všetkých živín pre naše telo. Nezabudnite preto počas dňa na kvalitný obed aj večeru a dostatočný príjem čerstvej či tepelnej upravenej zeleniny.

A nakoniec, Power Coffee s maslom a MCT olejom nie je pre všetkých. Ak nemôžete zniesť chuť alebo pocit tukov v káve, ak Vám to neumožňuje Váš zdravotný stav, ​​alebo ak ste obzvlášť citlivý na jednu alebo viac zložiek, možno potrebujete upraviť recept na základe momentálnej situácie. Alebo vyskúšať niečo iné. Ak máte akékoľvek obavy, konzultujte ich s lekárom alebo odborníkom na výživu, ktorému dôverujete.

Je to teda skutočne lepšia náhrada typických raňajok?

Je Power Coffee naozaj lepšia ako to, čo normálne raňajkujete? Najdôležitejšie rozdiely sa nachádzajú v zložení makronutrientov obidvoch možností. Typické raňajky pravdepodobne obsahujú hlavne sacharidy, ale nie veľa tukov. Power Coffee obsahuje hlavne tuky, ale prakticky žiadne sacharidy. Budem porovnávať pre a proti s typickými raňajkami (TR) s Power Coffee (PC).

  • Jednoduchá príprava
    TR: Väčšinu času veľmi jednoduchá. Cereálne raňajky v miske s mliekom alebo jogurtom a hotovo. Príprava sendvičov o niečo náročnejšia. Možno sa vám páči predstava raňajok s vajcami, toastom, pohárom čerstvej pomarančovej šťavy atď., avšak príprava bude trvať dlhšie.
    PC: Pripravíte si kávu (väčšina ľudí len stlačí tlačidlo na kávovare), pridáte maslo/ghee a MCT olej, rozmixujete 30 sekúnd v mixéri s vysokým výkonom a hotovo! Môžete piť.
  • Dostupnosť ingrediencií
    TR: Veľmi ľahko dostupné. Každý obchod ma obrovské zásoby rôznych druhov štandardných jedál na raňajky.
    PC: Zo začiatku to môže chvíľu trvať, kým nájdete kvalitný zdroj ingrediencií (hlavne maslo alebo ghee). Ak ste rozhodnutý pre Power Coffee, odporúčame vám prezrieť našu ponuku. V portfóliu Powerlogy nádete všetko, čo na prípravu Power Coffee potrebujete.
  • Prenosné
    TR: To závisí od toho, aké sú vaše typické raňajky. Sendviče sú ľahko prenosné, pri miske obilnín sa potrápite viac. A veľkú dosku s vajciami/toastam/čerstvým pomarančovým džúsom by som radšej nechala doma.
    PC: Nalejete do termosky alebo termohrnčeka a môžete si vziať Power Coffee kamkoľvek.
  • Energia a pocit hladu
    TR: Veľké raňajky vám prinesú veľa energie! …asi na hodinu. Potom dostanete hlad a potrebujete viac potravy bohatej na sacharidy. Ktoré vám prinesú opäť úžasnú energiu! …asi na ďalšiu hodinu. Potom dostanete hlad a potrebujete viac potravy bohatej na sacharidy… Myslím, že chápete o čo mi v tomto bode ide.
    PC: Jedna šálka Power Coffee vám prinesie dostatok energie na celé dopoludnie! Skutočne, žiadne skryté triky.
  • Dosť energie celé doobedie
    TR: Keď som ešte jedla klasickou formou stravy (vysoký obsah sacharidov, nízke množstvo tukov), množstvo energia mi kleslo po obede až k bodu, keď som takmer zaspala. Nič skvelé na tom nie je, ak chcete využiť svoj deň naplno.
    PC: Po tom, čo som prešla na Power Coffee, nikdy som počas dňa nemala pocit nedostatku energie kvôli strave.
  • Jedna šálka denne
    TR: Väčšina ľudí bude mať počas dňa niekoľko šálok kávy v pravidelných intervaloch, aby udržali svoju pozornosť. Bez kávy by sa ich sústredenie zrútilo.
    PC: Dáte si svoj pohár ráno a energia vám zostáva aj dlho po tom, čo kofeín vyprchal. Ak budete potrebovať energie viac, druhá dávka Power Coffee alebo aj čistej kávy vám pravdepodobne pomôže dotiahnuť deň do úspešného konca.

Káva s maslom – odbúrajme strach z tuku

Väčšina ľudí bude spájať tuky, najmä nasýtené tuky, s prírastkom hmotnosti, vysokým obsahom LDL cholesterolu, srdcovými ochoreniami, mozgovou príhodou, rakovinou atď. Áno, na prvý pohľad to tak môže vyzerať, fakty sú však často vytiahnuté z kontextu a problémy sú zjednodušené nad rámec presnosti.

Takže veľmi stručne, keď ide o množstvo a druh tukov v Power Coffee, nemusíte sa báť. Odporúčam preštudovať aj článok od jedného z popredných slovenských vedcov prof. MUDr. Stanislav Oravca CSc o chápaní cholesterolu a interpretácii skutočného vplyvu na kardiovaskulárne ochorenia.

Nasýtené tuky a kardiovaskulárne ochorenia

Vzťah medzi tukom v strave a kardiovaskulárnymi ochoreniami nie je taký jednoduchý ako „nasýtený tuk spôsobuje srdcové choroby“ alebo „vysoký LDL cholesterol spôsobuje ochorenie srdca“. Existuje veľa typov častíc LDL s rôznymi účinkami na riziko srdcových ochorení. Meranie celkového LDL cholesterolu (koľko celkového cholesterolu v telesách LDL váži) nerozlišuje medzi rôznymi typmi častíc LDL [2]. Preto celkový LDL cholesterol nie je najlepším indikátorom kardiovaskulárnych ochorení. Hodnotenia rizík často zahŕňajú hladiny lipidov (HDL-C, LDL-C, celkový cholesterol), triglyceridov, hladiny cukru v krvi, inzulínovej rezistencie a ukazovateľov zápalu [3]. Na počiatočné hodnotenie kardiovaskulárneho rizika sa používajú dva vzorky krvných ukazovateľov:

  • Vzor A: vysoké HDL-C, nízke triglyceridy, nízke malé, husté množstvo častíc LDL.
  • Vzor B: nízke HDL-C, vysoké triglyceridy, vysoký malý, hustý počet častíc LDL.

Iba vzor B je spojený so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení [3]. Vzor B sa často vyskytuje u jedincov, ktorých strava obsahuje vysoký podiel sacharidov, najmä s vysokým obsahom rafinovaných cukrov, ako je biely cukor a fruktóza.

Ak vezmeme do úvahy vzor A, jedenie o trochu viac nasýtených tukov pravdepodobne nezvýši riziko kardiovaskulárnych ochorení. Ak máte vzor B a začnete jesť veľa nasýtených tukov, s najväčšou pravdepodobnosťou zvýšite riziko kardiovaskulárnych ochorení [4], preto sa uistite a skontrolujte si svoj tukový profil skôr, ako začnete konzumovať viac tukov vo vašej strave.

Nasýtené tuky a prírastok hmotnosti

Priberáte alebo chudnete v závislosti od toho, čo jete. Väčšina ľudí v modernom svete priberie najmä z nadmieru zvýšeného príjmu sacharidov a nesprávnych kombináciach makroživín. Samozrejme, priberú ešte viac, ak k tomu pridajú konzumáciu väčšieho množstva tuku. Avšak ľudia, ktorí majú sacharidy pod kontrolou a energiu príjímajú z dobrých tukov, majú tendenciu schudnúť. Prečo? Veľmi stručne, kvôli inzulínu. Dole na obrázku vidíte účinky inzulínu, ktorý sa produkuje, keď zjete sacharidy, čím zvyšujete hladinu cukru v krvi.

  1. Inzulín stimuluje pečeň aby zabezpečil sacharidy na neskôr vo forme glykogénu.
  2. Sacharidy sú hlavným zdrojom energie, ktorú vaše telo využíva.
  3. Keď už pečeň nedokáže uložiť viac glykogénu, sacharidy sa premenia na tuky (liponogenéza).
  4. Uskladnia sa v tukovom tkanive.

To je hlavný dôvod, prečo Vám môžu sacharidy spôsobiť priberanie a v kombinácií s tukmi zabezpečia ešte rýchlejšie priberanie.

Na druhej strane, obrázok dole ukazuje, čo sa stane, keď budete jesť len veľmi málo sacharidov a nebude produkovať takmer žiadny inzulín.

  1. Tuky sú váš hlavný palivový zdroj. Sacharidy sa používajú veľmi málo na výrobu energie (ale sú stále potrebné pre špecifické orgány a tkanivá).
  2. Telo vyrobí ketóny z tuku.
  3. Ketóny dodávajú energiu orgánom, ktoré zvyčajne vyžadujú sacharidy (ako je mozog, srdce a svaly).
  4. Namiesto ukladania tuku vaše telo vytiahne tuk z tukového tkaniva, aby spálil energiu. Ak máte viac tuku, než potrebujete, začnete znižovať svoju hmotnosť.
  5. Vaše telo bude používať tak málo sacharidov, že ich pečeň môže urobiť alebo ich uvoľniť z glykogénu podľa potreby.

Takže paradoxne, jesť tuk neznamená zmeniť sa na tuk. Ak chcete schudnúť, pomôže, ak znížite množstvo sacharidov v strave, čím znížite hladiny inzulínu.

Zaujímavé a málo známe živiny v masle

Kvalitné maslo obsahuje nielen zdravé nasýtené tuky, ale aj niektoré rozhodujúce vitamíny rozpustné v tukoch, ako je vitamín K2, vitamín E a butyrát mastnej kyseliny. Vitamín K2 chráni proti kardiovaskulárnym ochoreniam. [5] Vitamín K2, ktorý sa nachádza v masle, totiž odstraňuje vápnik z tepien a ďalších neproduktívnych miest v tele a udržuje správnu rovnováhu vápnika v tele spolu s vitamínom D, ktorý sa nachádza aj v masle. Vitamín E a butyrát znižujú zápal, ktorý je rozhodujúcim faktorom pri rozvoji kardiovaskulárnych ochorení. [6-10]

To je len špička ľadovca, pokiaľ ide o obavy o tuky. Niektoré tvrdenia sú opodstatnené, ale väčšina vyžaduje viac podrobností a vysvetlení. Je zrejmé, že rozoberanie každej námietky voči tukom ďaleko presahuje rámec tohto článku. Vďaka prístupu k informáciám, ktorý máme, je možné si všetky dôkazy dohľadať.

Káva s maslom – ako si ju pripraviť, aby naozaj fungovala?

Ak ste sa dostali v tomto článku až sem, pravdepodobne budete chcieť vyskúšať Power Coffee aspoň raz za týždeň. S nasledovnými pokynmi získate najväčší prínos pitia kávy Power Coffee na raňajky. Ak máte akékoľvek zdravotné problémy s kardiovaskulárnymi, tráviacimi alebo metabolickými príznakmi, poraďte sa so svojím lekárom o tom, ako a či použiť Power Coffee. Tiež skontrolujte tento článok o 10 najčastejších chybách, ktoré ľudia robia a zlyhajú.

Ale predstavte si to: na raňajky si dáte len kávu a nič iné. Hoci sa nemusíte cítiť „plne“, nebudete hladný. Taktiež ak začnete svoj deň prijatím tuku, vaše telo zostane v režime spaľovania tuku, ktorý začal počas spánku. Čím dlhšie môžete fungovať bez sacharidov, tým dlhšia bude vaša energia stabilná. Ak chcete niečo niečo zjesť, dajte si jedlo bez sacharidov. Zistíte, že jesť menej sacharidov udržuje vašu pocitovú energickosť vo vyšších a stabilnejších hladinách.

Kvalitné ingrediencie

Je veľmi dôležité používať kvalitné ingrediencie z dôveryhodných zdrojov. Power Coffee nebude fungovať tak ako má, ak použijete ingrediencie podradnej kvality!

Káva – sa môže rýchlo kontaminovať toxickými spórami plesní. Väčšina výrobcov ich nekontroluje, ale tieto spóry plesní môžu skutočne zničiť vašu energiu! Dovolíme si trvdiť že Powerlogy je so svojimi vysokými vnútornými kvalitatívnymi štandardmi zdrojom spoľahlivej kávy. Často transparentne poskytujeme výsledky testov kontroly kvality našich produktov. Určite by nikto z Vás nechcel riskovať svoj produktívny deň zakaždým, keď si dá šálku kávy, no nie?

Maslo – ako už bolo spomenuté, snažte sa nájsť maslo od zdravých, šťastných kráv, ktoré sa pasú na tráve. Čím viac trávy jedia a čím sú zdravšie, tým je výživnejšie aj ich maslo.

Môžete si vybrať akékoľvek maslo, ktoré chcete (kravské, kozie, ovčie, atď.). Pôvodný recept na maslo v káve bol odvodený z čaju s jačím maslom, takže sa môžete trochu pohrať s prísadami.

MCT olej – lacné MCT oleje obsahujú nečistoty alebo sú poškodené spracovaním. Pokiaľ ide o MCT, mastné kyseliny C8 a C10 sú najlepšie MCT pre výrobu ketónov. C12 je klasifikovaný ako stredne dlhý reťazec, ale správa sa viac ako normálny tuk v tele, takže vo vašom drahocennom MCT oleji nie je užitočný. C6 je skvelý zdroj ketónov, ale chutí strašne a môže vám z neho prísť nevoľno! Hľadajte preto MCT olej s vysokým obsahom C8 a C10 pre najlepšiu produkciu ketónov.

Je káva s maslom pre vás? Začnite pomaly

Keď nahradíte typické raňajky nápojom Power Coffee, počas prvých týždňov sa vaše telo bude musieť prispôsobiť. Bude si musieť zvyknúť nie len na schopnosť tráviť a vstrebávať tuky správne, ale aj na ich dopravu a správne spaľovanie. Prejdite na MCT tuk postupne. Vaše črevo sa môže rozhodnúť odstrániť tento tuk tak rýchlo, ako je to možné, ak ho prijmete príliš veľa naraz bez správnej adaptácie a prípravy.

Začnite so skromným množstvom masla a MCT oleja (5-10 ml) v dobre vymixovanej šálke kávy. Zvyšujte dávku v najbližších dňoch, ak máte pocit, že ju v pohode zvládnete. Keď dosiahnete bod, v ktorom si môžete pridať toľko masla a oleja, koľko by ste chceli, ste adaptovaný na tento ranný nápoj. A môžete sa riadiť svojím hladom či pocitom po vypití Power Coffee.

Ak je vaša tolerancia na tuk skutočne nízka a nemôžete vôbec tolerovať tuk v káve, zvážte miernejší prechod. Dajte si kávu ako raňajky s rovnakým množstvom masla a MCT oleja, ako sa vám páči. Keď  dostanete hlad, dajte si štandardný brunch/obed, avšak nie skôr. Taktiež sa snažte mať viac tuku a menej sacharidov vo svojom jedle. Použite maslo na pečenie mäsa a zeleniny a skúste pridať MCT olej napr. do šalátov. Tento postupný prechod môže byť najpríjemnejší pre vaše telo, ale bude to vyžadovať trpezlivosť a viac času.

Experimentujte!

Ak ste v pohode so základným receptom, môžete začať experimentovať.

  • Použite rôzne kávové zrná a typ praženia, aby ste upravili svoje kofeínové a chuťové preferencie. Môžete dokonca vyskúšať rôzne alternatívne prípravy kávy, ak sa chcete skutočne pohrať s detailmi.
  • Experimentujte s novými olejmi MCT olejmi (napr. čistý C8 MCT olej) a vylepšite si svoje recepty podľa vlastnej potreby.
  • Pridajte tepelne stabilné proteínové prášky ako je hydrolyzát kolagénu, pre ešte výživnejší nápoj. Tuk a bielkovina zabezpečia väčší pocit sýtosti.
  • Pridajte koreniny ako vanilka, kakao, škorica alebo iné korenie, vďaka čomu rozšírite škálu vôní a chutí vo vašej káve.

Odkazy

  1. Newman, J.C. and E. Verdin, Ketone bodies as signaling metabolites. Trends Endocrinol Metab, 2014. 25(1): p. 42-52.
  2. http://eatingacademy.com/nutrition/the-straight-dope-on-cholesterol-part-iii
  3. Interview of Dr. Ronald Krauss, prominent researcher and clinical doctor in the field of cardiovascular disease: https://www.youtube.com/watch?v=7gZt9DQqtZI
  4. Chiu, S., P.T. Williams, and R.M. Krauss, Effects of a very high saturated fat diet on LDL particles in adults with atherogenic dyslipidemia: A randomized controlled trial. PLoS One, 2017. 12(2): p. e0170664.
  5. Geleijnse, J.M., et al., Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study. J Nutr, 2004. 134(11): p. 3100-5.
  6. Tracy, R.P., Inflammation in cardiovascular disease: cart, horse, or both? Circulation, 1998. 97(20): p. 2000-2.
  7. Ross, R., Atherosclerosis is an inflammatory disease. Am Heart J, 1999. 138(5 Pt 2): p. S419-20.
  8. Pearson, T.A., et al., Markers of inflammation and cardiovascular disease: application to clinical and public health practice: A statement for healthcare professionals from the Centers for Disease Control and Prevention and the American Heart Association. Circulation, 2003. 107(3): p. 499-511.
  9. Saemann, M.D., et al., Anti-inflammatory effects of sodium butyrate on human monocytes: potent inhibition of IL-12 and up-regulation of IL-10 production. FASEB J, 2000. 14(15): p. 2380-2.
  10. Hamer, H.M., et al., Review article: the role of butyrate on colonic function. Aliment Pharmacol Ther, 2008. 27(2): p. 104-19.

Komentáre 1

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

🙂🙂🙂😃😃😃 stravujem sa, teda raňajkujem takto hádam 30 rokov - espresso káva so štipkou masla, škorice a kurkumy. Vstávam skoro a doobeda dám aj tri. Možno okolo 9-10 nejaké ovocie alebo len vodu a ovocnú šťavu. Potom však obedujem, olovrantujem a večeriam normálne. Bez obmedzení. Som čerstvý 60tnik, výška 176 cm, váha 68kg. Už 40 rokov. Skoro denne hodinu behávam korčuľujem alebk bicyklujem. Energie mám niekedy až prebytok a výsledky z lekárskych preventívnych prehliadok vynikajúce. A to som o účinku kávy s maslom nemal ani tušenie. Môj organizmus si takéto raňajky a spôsob stravovania vybral sám.

Káva je taký kontroverzný nápoj... Toľko výskumov sa o nej už spravilo a jeden hovorí, že môžeme piť aj 25 pohárov denne a nič, alebo že mlieko v káve škodí https://www.bigbrain.sk/zaujimave-myty-a-fakty-o-kave/ Človej už nevie čomu má veriť :)

Pijem power kávu už dva mesiace namiesto raňajok a až do obeda naozaj nepociťujem hlad. Na začiatku som sa po nej cítil ťažko - asi som nebol zvyknutý na také množstvo tuku. Doobedu mám veľmi veľa energie a dobrú náladu. Sústredenie mi tiež stúplo, čo ako učiteľ veľmi oceňujem. Nie je pre mňa problém učiť aj do tretej hodiny poobede a až potom sa naobedovať. Aj keď to nebolo mojím cieľom, schudol som už 10 kíl. Som veľmi povďačný všetkým biohekerom za ich informácie a motiváciu! Vďaka vám sa mi žije lepšie! ? Vrelo odporúčam vyskúšať.

Káva s MCT ráno je naozaj veľmi príjemná vec. Pijem ju len keď naozaj treba, pred výkonom, alebo keď treba spraviť niečo do čoho sa mi nechce (aj to nie vždy). Keď som ju dával každý deň, prestávala mi fungovať. Mne dajú sacharidy ráno energiu aj na 5 - 6 hodín, nie len na hodinu. Napr. ovsená kaša, batáty s 2 štvorčekmi čokolády. Dokonca bez mentálnej hmly

Newsletter, ktorý ťa naštartuje

Odoberajte Powerlogy newsletter a vychutnajte si zdravé potraviny výhodne.


    Nastavenie súborov cookies

    Na webe používame súbory cookies. Pomáhajú nám vylepšiť váš používateľský zážitok, avšak potrebujeme na to váš súhlas. Viac informácií sa dočítate tu.

    Upraviť cookies nastavenia