Poriadne upratovanie skladu 2+1 | -10 % na nové proteínové tyčinky

Čo sa ukrýva za nálepkou BIO a prečo sa pri orechoch do nej oplatí investovať

Čo sa ukrýva za nálepkou BIO a prečo sa pri orechoch do nej oplatí investovať

Bio sem, Bio tam, vyššia cena, takmer rovnaký vzhľad. Oplatí sa priplatiť si za Bio potraviny? Sú zdravšie, alebo v čom sú vlastne lepšie? 

Na konci dňa, nie je predsa Bio ako Bio… Zorientujme sa v súčasných ekologických výzvach potravinového priemyslu pre vedomejší nákup a lepšiu kvalitu potravín na Slovensku. 

V tomto článku sa dočítate:

  • Čo znamená BIO/organická potravina?
  • Pesticídy a GMO – geneticky upravené potraviny
  • Prečo investovať do orechov v biokvalite
  • Výhody biopotravín pre telo aj pre životné prostredie

Bio, Eco, Organic – iba názvy?

Označenia Bio a Organic sú vzájomne zameniteľné, aj keď v niektorých častiach zeme sú medzi nimi nepatrné rozdiely, ktoré závisia od legislatívy danej krajiny. Pre farmárov nie je produkcia Bio potravín ľahká ani lacná a tak sa náročnosť produkcie odráža aj na cenovke pre spotrebiteľa. Nálepka so zeleným lístočkom znamená, že sa jedná o výrobok spĺňajúci regulatívu EÚ o organickej produkcii. Pri takýchto potravinách musí byť 95% zložiek organických a nesmú byť geneticky modifikované ani použité syntetické pesticídy, herbicídy, a hnojivá. 

Niečo o pesticídoch a GMO pre lepšie pochopenie biopotravín

Vedecké štúdie naznačili, že vystavenie sa pesticídom už v nízkych dávkach môžu spôsobiť poruchy nervovej sústavy, rakovinu, neplodnosť, zvracanie, hnačky, alergie, astmu, podráždenie pokožky, ADHD, vrodené chyby a ďalšie. Najzraniteľnejšie sú deti (aj nenarodené),  pretože ich imunitný systém, telá aj mozgy sa stále vyvíjajú. Vystavenie týmto toxickým látkam v ranom veku môže spôsobiť oneskorenie vývoja, poruchy správania, autizmus, poškodenie imunitného systému a motorické poruchy.

Telo dospelého človeka so silným imunitným systémom dokáže toxické látky eliminovať, avšak netreba zabúdať na to, že väčšina z nás má nahromadenú úroveň pesticídov v tele vďaka dlhoročnému vystaveniu sa týmto látkam.

V prípade organických potravín môžu byť použité prírodné pesticídy, herbicídy a hnojivá v medziach vyhranených legislatívou. Toxická látka je však toxická látka, bez ohľadu na jej pôvod. Pre organizmus sa toxicita určuje koncentráciou a množstvu vystavenia sa danej látke. Na/v organických potravinách sa nachádza menšie (menšie neznamená žiadne!) množstvo stopových prvkov toxických látok, a preto spolu s nimi konzumujeme menej škodlivín.

Aby sa eliminovala potreba používať kvantá herbicídov a pesticídov, ktoré nie sú zdravé pre telo ani pre planétu, potraviny sa začali upravovať na úrovni genetiky tak, aby boli odolné proti škodcom (tieto plodiny si samé pre seba produkujú insekticídy). Téma geneticky modifikovaných potravín (GMO) je kontroverzná, nakoľko neboli vykonané dlhodobé štúdie, ktoré by potvrdzovali bezpečnosť používania GMO. Avšak, niektoré štúdie na zvieratách naznačili, že ich konzumácia môže spôsobiť poškodenie vnútorných orgánov, spomalenie rastu mozgu a zhrubnutie tráviaceho traktu. Verdikt si dajte sami, my len dodáme, že organické potraviny nesmú byť GMO. 

Verdikt? Pesticídom a herbicídom sa nevyhneme a ľudské telá ich dokážu eliminovať. Treba si len precítiť, akú dávku náš organizmus zvládne a voliť potraviny tak, aby sme telo zbytočne nevystavovali nadmernému stresu. Keď sa zaoberá elimináciou škodlivých látok, odoberá to energiu, ktorú by sme mohli využiť na niečo iné.

Výhody biopotravín pre zdravie 

To, ako sa vaše jedlo pestuje alebo chová, môže mať zásadný vplyv na vaše duševné a emočné zdravie, ako aj na životné prostredie. 

Existujú množstvá vedeckých štúdii porovnávajúcich nutričnú hodnotu organických a konvenčných potravín. Niektoré nevykazujú žiaden rozdiel, zatiaľ čo ďalšie dokazujú, že organické plodiny obsahovali podstatne viac antioxidantov, vitamínu C, železa, horčíka a fosforu a podstatne menej dusičnanov ako bežné plodiny. Biopotraviny taktiež vykazujú menej, ale lepšiu kvalitu bielkovín a vyšší obsah nutrične významných minerálov s nižším obsahom niektorých ťažkých kovov. Ľuďom trpiacim alergiou na potraviny, chemikálie alebo konzervačné látky sa môžu príznaky zmierniť alebo zmiznúť, keď budú jesť iba biopotraviny. 

Pri živočíšnych výrobkoch v biokvalite si môžete byť istí, že pri chove neboli použité žiadne antibiotiká a tak neublížite vášmu mikrobiómu. Len si pripomenieme, že bakteriálna flóra v čreve vplýva na funkciu imunitného systému, nervovej sústavy, správania, odolnosť voči stresu aj nálade. Črevá sú náš druhý mozog a intenzívne komunikujú s mozgom, ktorého optimálny výkon máme na zreteli v Powerlogy. Na produkciu živočíšnych produktov sa zatiaľ nechystáme, ale pri výrobe našich produktov aj počas seminárov používame potraviny, ktoré vyživujú telo ako celok a vplývajú pozitívne na mozog.

Pri niektorých potravinách však nie je nevyhnutné, aby ste si ich kupovali v bio kvalite. Pri živočíšnych výrobkoch to odporúčame, avšak pri zelenine a ovocí je lepšie riadiť sa sezónnosťou a lokálnosťou. Tieto potraviny zaručujú najväčšiu čerstvosť a tak viete, že boli zbierané v období, kedy obsahujú najviac antioxidantov a iných zdraviu prospešných látok.

Taktiež sa môžete riadiť zoznamami ako napríklad  Dirty 12 a Clean 15, pre orientáciu v tom, či sa jedná o potraviny vyžadujúce množstvo pesticídov. Pri “Dirty” potravinách je lepšie voliť biopotraviny, nakoľko vyžadujú najviac pesticídov a pri “Clean” sa môžete rozhodnúť na základe vášho rozpočtu. Do “špinavých” potravín patria uhorky, špenát, kel, nektarínky, broskyne, jablká, hrušky, hrozno, čerešne, jahody paradajky, zeler, paprika a zemiaky. Do “čistých” potravín patria avokáda, kukurica, ananás, cibuľa, hrášok, baklažán, karfiol, brokolica, žltý melón, huby, kapusta, kiwi, reďkovky, tekvica, sladké zemiaky, cvikla, chren, a pór.

Nezabúdajte, že pre mnohých malých farmárov a chovateľov je nálepka “Organic” finančne nevýhodná investícia a aj keď produkujú potraviny v súlade s organickými princípmi, svoje výrobky tak neoznačujú aby sa vyhli legislatívnym problémom. Ideálne je poznať svojho farmára a vedieť, odkiaľ potraviny na vašom stole pochádzajú. 

Pri orechoch sa oplatí investovať do Bio kvality

V orechoch ako aj pri iných prírodných plodinách sa nevyhneme baktériám ani škodcom a preto musia byť nejakou formou ošetrené, aby sme mohli ťažiť z ich vysokej výživovej hodnoty. Organické orechy sa opatrne ošetria parou alebo jemným pražením pre zachovanie mikro aj makronutrientov a predĺženie doby spotreby.

Na ošetrenie konvenčných orechov sa používajú herbicídy a pesticídy, ktoré sú klasifikované ako potenciálne karcinogény – pri mandliach je to glyfosát a propylenoxid (PPO), tradične používaný na výrobu plastov. Pri pistáciách je to vyslovene nebezpečný toxín fosmet. Pri kešu orechoch je to endosulfan, ktorý patrí medzi endokrinné disruptory a môže ovplyvniť rovnováhu hormónov v tele. A ak sa bavíme o arašidoch kategorizovaných ako strukoviny, tie počas rastu nasajú z pôdy všetko čo ich oblopuje cez mäkkú, priepustnú škrupinu a sú obzvlášť náchylné na kontamináciu. To znamená, že arašidy sú nasiaknuté pesticídmi, herbicídmi a potenciálne aj plesňou aflatoxín, ktorej sa dá zbaviť fungicídmi. Jed alebo jed, vyberte si. Preto v našej ponuke nenájdete arašidové produkty. Viac o porovnaní arašidov s inými orechami sa dočítate v Dušanovom blogu.

Naspäť k bio orechom. Poviete si, že veď orechy sa ošúpu zo škrupiny, ktorou pesticídy ani herbicídy neprejdú. Neprejdú, ale… Napriek tomu, že orechy nie sú vždy postrekované, keď rastú, spravidla sú pokrývané pesticídmi a fungicídmi až po ich zbere a vylúpaní. Vďaka vysokému obsahu tuku všetky orechy tieto látky ľahko absorbujú, a tak sa pri ich konzumácii dostanú do nášho tela. Ak teda nie ste ochotní lúpať všetky orechy zo škrupín sami, je lepšie investovať do orechov v bio kvalite.

Výhody biopotravín pre životné prostredie 

Pri potravinách sa dá na tému šetrenia životného prostredia rozprávať veľa. Kedysi sa ľudia stravovali len z lokálne vypestovaných plodín s rotáciou sadenia. Dnes sa pri komerčnej produkcii potravín presadzuje monokultúra, ktorá degraduje pôdu a oberá ju o živiny aj o život v nej. Pokiaľ nemáme živiny v pôde, ani plodiny v nej vypestované nebudú prekypovať nutričnou hodnotou. V prípade organického pestovania alebo permakultúry sa plodiny rotujú a tak má pôda možnosť aj schopnosť sa zregenerovať – jedná sa o dlhodobo udržateľnejší spôsob produkcie jedla. 

Taktiež sa pozeráme na produkciu z troch perspektív – koľko energie sa spotrebuje pri produkcii, koľko pôdy sa zaberie a koľko skleníkových plynov sa vyprodukuje. 

Pri výrobe konvenčných potravín sa spotrebuje viacej energie ako pri biopotravinách, a taktiež sa používa viacej toxických látok, ktoré presakujú do spodných vôd. Avšak, biopotraviny vyprodukujú približne rovnako emisií ako konvenčné potraviny a na produkciu rovnakého množstva potravín je pri tých organických potrebná väčšia výmera pôdy. Najoptimálnejšie pre životné prostredie je kombinácia tých najlepších praktík z oboch svetov.

Z pohľadu uhlíkovej stopy je najvhodnejšie stravovať sa lokálne a sezónne. Ak si myslíte, že konzumáciou bio paradajky zo Španielska šetríte životné prostredie viac ako v prípade domácej neoznačenej paradajky, myslite znova. Potraviny, ktoré cestujú z rôznych kútov sveta vyžadujú množstvo spálených fosílnych palív aby vám pristáli na stole. Navyše, jahody v januári v prírode nerastú a tak sa pestujú v skleníkoch, ktoré vyžadujú energiu navyše. Bio potravina neznamená, že sa jedná o Eko potravinu.

Netreba taktiež zabúdať, že ľudia sú súčasťou ekosystému, kde symbioticky fungujeme aj s inými organizmami. Ak sa nebude dariť im, narušíme aj náš život – všetko je prepojené. Vezmite si napríklad mandle. Vedeli ste, že približne 80% svetovej produkcie mandlí sa pestuje v Kalifornii? Centrálne údolie v Kalifornii je ohrozené zhoršovaním životného prostredia kvôli intenzívnemu poľnohospodárstvu, ktoré je viditeľné aj pri pestovaní týchto orechov. Včely sa niekoľko týždňov transportujú, aby opelili úrodu mandlí, a keď sú vystavené chemikáliám a postrekom, postihne to aj zdravie včiel. Po ich masovom umieraní sa na ďalšiu sezónu prinesú ďalšie. Zhodnoťte sami, či je to vhodné správanie k populácii opeľovačov nášho jedla a ich krehkého ekosystému na zemi.

Objektívnejší pohľad na biopotraviny

Ľudia si kupujú biopotraviny aspoň z jedného z troch dôvodov – chcú konzumovať jedlo, ktoré je prírodnejšie, zdravšie a lepšie pre životné prostredie. 

Ak chcete jesť prírodnejšie, neznamená to, že sa vyhnete toxínom, lebo aj prírodné látky môžu byť pre organizmus toxické. 

Ak chcete jesť zdravšie, jedzte viac čerstvého ovocia a zeleniny. Vysoko spracované biopotraviny hovoria len o metóde výroby, nie o prospešnosti pre zdravie. Radšej si dajte dobre umyté konvenčné jablko, ako bio keksy s množstvom pridaného cukru a vysoko spracovaných olejov, či iných prídavných látok. 

Ak chcete jesť v súlade so šetrením životného prostredia, kupujte si lokálne vypestované/chované jedlo, ktoré je práve v sezóne. Okrem toho, že budete jesť čerstvejšie potraviny, ktoré necestujú cez polku sveta (a vďaka ich transportu sa podieľajú na zvyšovaní úrovne skleníkových plynov), tak podporíte aj lokálnych farmárov, ktorí kultivujú pôdu a podporujú lokálnu ekonomiku. 

V Powerlogy vyberáme a tvoríme potraviny bez kompromisov v chuti a zložení na základe poznatkov a konzultácií s odborníkmi tak, aby sme sa čo najviac priblížili prírode. Naše produkty sú vyrábané na Slovensku a v Česku a vo väčšine prípadov volíme bio kvalitu.

Definovali sme si vlastné štandardy, podľa ktorých vám prinášame každodenný zážitok spojenia čistých, prírodných a lahodných ingrediencíí a funkčnej energie. 

Autorka článku: Simona Majerská
Člen redakcie a profesionálny sprievodca kakaovými ceremóniami a rituálmi

Komentáre

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zatiaľ tu nie sú žiadne komentáre.

Newsletter, ktorý ťa naštartuje

Odoberajte Powerlogy newsletter a vychutnajte si zdravé potraviny výhodne.


    Nastavenie súborov cookies

    Na webe používame súbory cookies. Pomáhajú nám vylepšiť váš používateľský zážitok, avšak potrebujeme na to váš súhlas. Viac informácií sa dočítate tu.

    Upraviť cookies nastavenia