Dopredaj: -21 % na posledných 200 ks 350 g kolagénu | -10 % na nové proteínové tyčinky

Najrizikovejšie potraviny pre histaminikov a najčastejšie otázky

Najrizikovejšie potraviny pre histaminikov a najčastejšie otázky

Už v našom prvom článku o histamínovej intolerancii sme sa okrajovo venovali niektorým vysokohistamínovým potravinám, no povedali sme si, že si to zaslúži komplexnejší prehľad. Zároveň zodpovieme najčastejšie kladené otázky okolo potravín, ktoré sú pre pacientov s touto diagnózou zväčša mätúce.

V článku nájdete aj kupón na 10 % zľavu pri kúpe Powerlogy Histamine Friendly Packu. Tento balíček je navrhnutý špeciálne pre histaminikov, obsahuje BIO ghee maslo, bezlepkovú granolu a BIO kešu krém s kokosom.

Čomu sa vyhnúť?

  • Jednoznačne polotovarom!
  • Ďalej sú to fermentované potraviny – zrejúce syry, kyslomliečne produkty (kefír, jogurty, bryndza…), údeniny, kysnuté pečivo, kvasená zelenina, prezreté ovocie či nahnitá zelenina (nestačí iba vyrezať kúsok, histaminikovi to už môže uškodiť), octy (balzamiko, jablčný, vínny…) a výrobky z nich ako horčica, kečup, víno (najmä červené), pivo.
  • Potraviny, ktoré majú prirodzene vyšší obsah histamínu – paradajky, špenát, avokádo, baklažán.
  • Histamínovým liberátorom a veľkým alergénom – jahody, citrusy, ananás, nekvalitná čokoláda a kakao.

AVŠAK! Potraviny z posledných 2 kategórií nemusia byť vylúčené nastálo, mnohí histaminici ich dobre tolerujú po určitom čase v malom množstve. Nemusia ich tolerovať všetci, rovnako nie všetky spomenuté potraviny. Dôležité však je nebáť sa skúšať a testovať. Možno zvládnete za hrsť čerstvých špenátových listov a 2-3 cherry paradajky z vlastnej záhradky, no nezvládnete jahody. Možno vám sadnú 2-3 jahôdky zo záhradky, no paradajky ostanú úplne tabu. Je to veľmi individuálne, závisí hlavne od množstva, kvality, kombinácie s inými potravinami, ale aj od individuálnych pridružených ochorení daného človeka.

Napríklad lesné ovocie a pistáciový krém sa krásne dopĺňajú. Vyskúšate náš HIT friendly recept na burrito s kolagénom?

Potraviny z druhej skupiny sú veľmi otázne. No tiež nie je pravidlom, že ich nikdy ani len v malom množstve histaminik nemôže jesť. Mnohí zvládnu po čase vlastné kváskové pečivo, ktoré si doma upečú, z času na čas malé množstvo kvalitného jablčného octu do zálievky na šalát, kúsok talianskeho prosciutta alebo kvalitné, mladé víno (i keď najlepšie je voliť radšej nizkohistamínové víno, ktoré máme v ponuke aj my). Tieto potraviny by sme však odporúčali skutočne až tým pokročilým. Histaminikom, ktorí už svoje telo a zdravotný stav poznajú natoľko, že dokážu odhadnúť, kedy si ich môžu dovoliť.

O prvej skupine asi hovoriť nemusíme. Vyhnúť sa polotovarom odporúčame aj zdravým ľuďom, bez akýchkoľvek intolerancií. V dnešnej dobe totiž idú nesprávna životospráva a nekvalitné potraviny ruka v ruke so vzniknutými intoleranciami.

Obsah histamínu v potravinách

Na internete nájdete viacero tabuliek, ktoré sa zaoberajú obsahom histamínu v potravinách. Samozrejme, najškodlivejšie sú spracované polotovary, ale obsah histamínu v ostatných potravinách úzko súvisí s tým, aký majú pôvod, ako boli spracované a uskladnené. Preto berte hodnoty v akýchkoľvek tabuľkách len za nápovedu, reálna hodnota môže byť úplne iná.

Stále platí, že neexistujú dvaja rovnakí histaminici a všetko si musíte otestovať na svojom vlastnom tele. Nepomôžu rady na jedlá bez histamínu ani tabuľky s obsahom histamínu v potravinách. Zo začiatku je režim stravovania prísnejší a časom zistíte, na ktoré potraviny reagujete viac a na ktoré menej.

Ešte stále sme nezodpovedali všetky otázky, týkajúce sa potravín a HIT? Poďme si ich teda zodpovedať teraz.

Je pravda, že pri HIT sa nesmie konzumovať mäso?

Nie, nie je to pravda! Nemalo by sa konzumovať len mäso, ktoré je nekvalitné, nie je z overeného zdroja. A hlavne nie mäso chladené, vyložené v chladiacich boxoch supermarketov niekoľko dní. Pre „normálneho“ človeka je 2 dňové kura v chladničke ešte stále čerstvé, pre histaminika už nie tak celkom.

Vyskúšajte orieškové kuracie – recept navrhnutý špeciálne pre všetkých histaminikov.

Je pravda, že je nutné vylúčiť pri HIT lepok?

Sčasti áno, sčasti nie. Vylúčiť sa odporúča lepok na prvý mesiac eliminačnej diéty. Ďalej už iba pšeničnú múku, keďže pšeničný lepok sa považuje za liberátor. Avšak špaldu, raž či ovos používajú histaminici bežne. Samozrejme, neplatí to, ak máte celiakiu alebo vám zistili intoleranciu na lepok. Ak vám ale problémy nerobí, nie je dôvod na 100 % vylúčenie lepku. My však odporúčame všetkým, histaminikom aj všetkým ostatným, znížiť množstvo lepku v strave. Nižší príjem lepku totiž považujeme za jeden z kľúčových aspektov lepšej životsprávy a silnejšieho zdravia. Preto sa môžete spoľahnúť, že všetky naše potraviny sú bezlepkové.

A čo mliečne výrobky?

Spomínali sme si fermentované miečne výrobky. Áno, tie je nutné vylúčiť. Ak ale nemáte ťažkosti s bielkovinou kravského mlieka (kazeín), kvalitné, nezrejúce mliečne výrobky sú pre histaminikov absolútne v poriadku. Tak isto ako pri lepku, aj pri mliečnej bielkovine je nutné vylúčiť ju aspoň na prvý mesiac. Je totiž jedným z hlavných alergénov a treba zistiť, či práve tá nespôsobuje histaminikovi ťažkosti. Tým pádom by bola popri HIT pridruženým ochorením, ale to sme si už písali. Ale napríklad také ghee maslo kazeín ani laktózu neobsahuje, je preto veľmi vhodné aj pre ľudí, ktorí majú pridruženú alergiu na kazeín či laktózu. Ideálne ako kvalitný tuk na varenie.

Vyskúšajte Powerlogy Histamine Friendly Pack navrhnutý špeciálne pre histaminikov. BIO ghee maslo, bezlepkovú granolu a BIO kešu krém s kokosom sme starostlivo vybrali s autorkou článku Paťkou, ktorá sa histamínovej intolerancii venuje roky. Využite kupón histaminefriendly10 a kúpte si tento balíček s 10 % zľavou.
VYSKÚŠAŤ PACK

Môžu sa pri HIT konzumovať vajíčka?

Samozrejme. Zase iba pripomienka o alergii, takže na prvý mesiac popri lepku a mliečnych výrobkoch vylučujeme aj vajíčka, no nie je dôvod vylučovať ich dlhodobo. Jediný pozor si treba dávať na čerstvosť, zdroj (asi ako pri všetkom) a mieru prepečenia. V žiadnom prípade histaminik nepoužíva surový vaječný bielok (napr. do dezertov ako tiramisu či na zdobenie medovníkov). Ak máte pocit, že na váš žalúdok vajcia pôsobia ťažko, odporúčame vyskúšať prepeličie, ktorú sú zväčša lepšie stráviteľné.

Histamín a alkohol: Musím sa vzdať piva či vína?

Alkohol histaminikom škodí a nič sa s tým nedá robiť, pretože alkohol a histamín sú verní priatelia. Alkoholické nápoje navyše histamín nielen obsahujú, ale spôsobujú aj jeho nadmerné hladiny v tele. Dôvodom je samotný alkohol, ktorý bráni v práci enzýmom na odbúravanie histamínu.

Ak si chcete z času na čas dopriať pohárik vína alebo iného alkoholu, dávajte si pozor. Bezhistamínový alkohol neexistuje, ale vďaka lepším postupom vo výrobe už dnes zoženiete aj alkohol s nižším obsahom histamínu.

Výhodu majú tí z vás, ktorí netrpia zároveň citlivosťou na siričitany. Vy si môžete dopriať malé množstvo nízkohistamínového vína. Pozerajte si zloženie, ideálne sú vína bez akýchkoľvek konzervantov a dochucovadiel. Niekedy nájdete tieto vína pod označením naturálne alebo nahé. Smutní budú milovníci červeného, červené víno má niekoľkonásobne viac histamínu ako to biele.

Pivo, rovnako ako víno, vzniká fermentáciou a nemali by ste ho piť. Ak vás na cyklotúre prepadne naozaj nezastaviteľná chuť, voľte svetlé a nie tmavé.

Ako je to s rybami pri HIT?

Ryby sú dôležitým zdrojom omega mastných kyselín, to určite viete. Sú však aj náchylné na kazenie, a preto je obzvlášť dôležité poznať ich zdroj a najmä čerstvosť. Najvhodnejšie je rybu po vylovení očistiť a zamraziť. S chladenými rybami treba byť opatrný a keď, tak voliť ryby vcelku, sledovať ich oči, overovať čerstvosť. V našom hlavnom meste je už viacero zdrojov, vďaka ktorým sa človek dostane aj ku kvalitným chladeným rybám. V menších mestách skúste vyhľadať miestnych hobby rybárov. Výborným zdrojom omega mastných kyselín sú aj orieškové krémy. Špeciálne odporúčame naše mandľové „maslo“. Chutí božsky a jeho čisté zloženie z neho robí výrazne funkčnú potravinu.

S Paťkou, autorkou článku, sme pripravili aj videorecept na rýchle funkčné raňajky. Ovocná kaša s MCT olejom je vhodná pre všetky spomínané skupiny intolerancií!

Spomenuli sa mrazené ryby… Môžu teda histaminici aj mrazené potraviny?

Prečo by nemohli? Práve naopak. Pri HIT je mrazenie najvhodnejšou formou. Avšak! Treba si dávať pozor na obchodné, komerčné mrazené potraviny – môžu obsahovať zbytočné pridané látky, nemusia byť z overeného zdroja a podobne. Ak si však sami namrazíte mäso, ktoré ste kúpili v ten deň čerstvé alebo si zamrazíte v lete ovocie a zeleninu, je to bezpečný spôsob uchovávania potravín. Po zamrazení sa totiž histamín netvorí. Čo je však dôležité spomenúť, už vytvorený histamín sa mrazením nezničí. Uvedieme príklad: ak zamrazíte mäso, ktoré kúpite v bežnom reťazci, a stálo tam 2-3 dni, histamín sa v ňom už vytvoril. Mrazenie ho teda nezničí.

Veríme, že vám dnešný prehľad pomohol. Ak máte pocit, že ste nedostali odpoveď na niektorú z vašich otázok, zavítajte na blog našej ambasádorky Paťky – hitjezdravozit.sk – kde sa dozviete ďalšie informácie.

Nezabudnite na váš kupón histaminefriendly10 a kúpte si Powerlogy Histamine Friendly Pack s 10 % zľavou.

Komentáre 1

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Dobrý chcem sa opýtať moj syn ma histamin na potraviny a ma po celom tele vyrážky a ostavaju mu po nich hnede fleky že či je tu niekto kto ma podobný prípad alebo nieako poradiť som už zúfalá Ďakujem

Dobrý večer mne nedávno zistili histanínovú intoleranciu ale alergie mam na všetko a pár výrobkov by som možno mohla len ich nemôžem zase na štítnu žľazu neviete poradiť nejaký jedálniček lebo už som zúfalá.

Dobrý den, mam intoleranciu na laktózu a aj histamín. Som alergik na mandle, lieskovce, mrkvu, jablka, zeler. Co by ste mi odporucali z vasich produktov? Este sa v tom stracam a neviem, co mozem a co nie. A ako je to s kavou a sojou? pri histamíne sa nemoze? dakujem

Dobrý deň, Jana. Z našich produktov sú vo väčšine prípadov vhodné tieto: https://powerlogy.com/potraviny-pre-histaminikov . Pokiaľ máte ďalšie alergie, tak je nutné pozrieť si pri každom produkte zloženie. Niektorí histaminici u nás nakupujú aj kávu https://powerlogy.com/organic-espresso-250g, ale keďže pri histamínovej intolerancií reaguje každý na potraviny individuálne, nevieme Vám na túto otázku jednoznačne odpovedať.

Dobrý deň, doposiaľ som kupovala od vás mandľové maslo, bolo výborné, ale ako histaminičke mi nesedí s pridaním MCT. Chcela by som vedieť, či ešte predávate mandľové maslo pôvodné bez MCT oleja. 😉

Dobrý deň, Nina. To nás veľmi mrzí :/ Bez pridania MCT oleja máme jedine Almond BIO 330g

Dobry den, vdaka za clanok, mate prosim tip na overenu predajnu cersveho masa v BA?

Dobrý deň, Patrik. Ďakujeme, my odporúčame mäso od Romana https://www.masoodromana.sk/ :)

Newsletter, ktorý ťa naštartuje

Odoberajte Powerlogy newsletter a vychutnajte si zdravé potraviny výhodne.


    Nastavenie súborov cookies

    Na webe používame súbory cookies. Pomáhajú nám vylepšiť váš používateľský zážitok, avšak potrebujeme na to váš súhlas. Viac informácií sa dočítate tu.

    Upraviť cookies nastavenia