Poriadne upratovanie skladu 2+1 | -10 % na nové proteínové tyčinky

Energia, zdravie a sila čistej chuti pravého kakaa

Energia, zdravie a sila čistej chuti pravého kakaa

Takmer každý má rád čokoládu, no nie je čokoláda ako čokoláda. Britský The Times porovnal pravé prírodné kakao až s „instantnou terapiou“. Ľudia vo svetovo inovatívnych gastro metropolách ako San Francisco, New York, Berlín, Amsterdam či Tokyo čím ďalej tým viac vyhľadávajú pravú čokoládu v rôznych prevedeniach. Či už ide o klasický indiánsky prístup horúceho až ceremoniálneho nápoja bez cukru, alebo zdravšie sladkosti, ktorými sa stávajú pravé čokolády nad 70 %. Viete, aký je rozdiel medzi čokoládou a kakaom a aké nové zdravotné benefity objavuje moderná veda?

Čo všetko sa v článku dozviete:

  • Stručná história a pôvod kakaa a čokolády
  • Proces spracovania a aktívne látky v kakau
  • Zdravotné, psychologické a energetické účinky kakaa
  • Ako si spraviť domáci kakao energetický rituál

Prečo sa kakao nazýva jedlo bohov a kam siaha jeho história

Zázrak zvaný kakao objavili mezoamerické kultúry už 3500 rokov dozadu. Oficiálny názov kakaovníka je theobroma cacao, zložený z gréckych koreňov theo („boh“) a brómy („jedlo“), čo interpretujeme ako „jedlo bohov“. Označenie pochádza z interpretácie toho, ako Aztékovia hovorili o tejto plodine, pretože bolo evidentné, že kakao malo “božské” postavenie a vyjadrovalo jeho ústredný význam v ich lokálnej kultúre. Pôvodne kakao využívali ako platidlo a vyvolení z neho vyrábali nápoj, ktorý spoločne vypili v kruhu okolo ohňa.

Aztékovia si kakao veľmi vážili a z rastliny sa bežne pripravoval horký nápoj na použitie pri rituálnych a náboženských obradoch vyhradených pre elitu vtedajšej spoločnosti (vládcovia, kňazi, armádni velitelia…). Poskytovalo im to nadhľad a taktiež verili, že duch kakaa im pomáha určovať kroky na dosiahnutie na úspešné riadenie ich ríše.

Po odpozorovaní úcty ku kakau doniesli Španieli bôby do Európy, kde sa nakoniec vyvinula osladená forma čokolády, ako ju poznáme. Slovo čokoláda sa však dá vysledovať až k slovu „chocolātl“, čo v aztéckom jazyku znamená „horký nápoj“.

Napríklad po objednaní kakaového nápoja v mexickej džungli vám naservírujú na jemno posekané opražené kakaové bôby zmiešané so studenou vodou a cukrom. Je to celkom ďaleko od predstavy nášho lahodného kakauka pripominajúceho granko. No pôvodné stredoamerické kultúry tak pre osvieženie pripravujú kakaový nápoj.

Spôsoby prípravy kakaa a čokolády

Produkcia kakaa sa zo strednej Ameriky vďaka kolonializmu rožšírila po krajinách s tropickým podnebím, vlhkým vzduchom a nadmorskoou výškou do 300 metrov nad morom. Momentálne pochádza takmer 50 % kakaových bôbov z Pobrežia Slonoviny a Ghany. Možno ste počuli o nekalých praktikách spájajúcich sa s produkciou čokolády – nie sú to fámy a deje sa to najmä v týchto afrických krajinách.

zdroj: https://makechocolatefair.org/

Celá výroba začína kakaovníkmi, ktorých je na svete hneď niekoľko odrôd, kategorizovaných do troch skupín – Forresterio, Criollo a Trinidario. Odrody kakaovníkov Forresterio sú najjednoduchšie na pestovanie, sú odolné a dopestujete ich aj v nenáročnejších podmienkach. Preto je drvivá väčšina komerčne dostupnej čokolády a spracovaného kakaa vyrobená práve z tejto odrody obsahujúcej viacej kofeínu (neurostimulant) a menej teobromínu (kardiostimulant). Odroda Criollo je náročnejšia na pestovanie, a preto je na trhu vzácnejšia. Taktiež obsahuje viacej teobromínu ako aj väčšie množstvo aktívnych látok, ktoré spoznáte v ďalšej časti článku.

Okrem toho, spracovaním kakao stráca takmer 90 % zdraviu prospešných látok. Tradične sa kakao pripravovalo ručne a pomaly a vždy sa jednalo o proces zvaný Bean-to-Bar (z bôbu do čokoládovej tyčinky bez akýchkoľvek iných zásahov). Pri tradičnej výrobe kakaa, ktorého procesy sa zachovávajú pri ceremoniálnom kakau, sa usušené a na slnku fermentované organické bôby len jemne opečú, ľudia z domorodých kmeňov ich ručne olúpu a následne sa ošúpané bôby pomelú na jednotnú 100 % kakaovú hmotu. Z takto pripraveného kakaa sa potom dá uvariť funkčný nápoj s blahodarnými účinkami.

Pri komerčnej výrobe čokolády je proces oveľa dlhší. Plody kakaovníka, ktorých dužina obaľujúca bôby chutí sladko-kyslo, sa zozbierajú, podstúpia na fermentáciu, vysušia sa a vyčistia od škrupiny. Takto spracované kakaové bôby sa opražia a pomelú na kakaovú hmotu. Z tej sa pre komerčné účely oddelí drahšie kakaové maslo od lacnejšieho kakaového prášku. Takýto kakaový prášok má bledú farbu, nízku rozpustnosť a kyslú, sťahujúcu a horkú chuť. Aby sa takýto produkt stal predajným, prechádza prášok alkalizáciou, ktorá stmaví farbu kakaa a výrazne ovplyvní rozpustnosť a chuť. Proces alkalizácie bol vynájdený Holanďanom Coenraadom Johannes van Houten v 19-tom storočí a odvtedy sa začal kakaový prášok pridávať aj do pečenia. Keď prejde produkt alkalizáciou, už sa nedá pokladať za prírodný a stráca aj všetky blahodárne účinky.

V angličtine sa označuje alkalizovaný kakaový prášok ako Cocoa, zatiaľ čo menej procesovaná forma (kakaová hmota, bean-to-bar čokoláda) sa označuje ako Cacao.

Keď si kúpite komerčnú čokoládu, je to často len zmes „holandského“ kakaového prášku a tukov, pretože sa vo výrobe šetrí najmä na kakaovom masle. Plus sa pridá cukor a ďalšie ingrediencie, čím sa odstránia takmer všetky priaznivé účinky a fantastický pocit z jedenia komerčnej čokolády je iba príznakom zvýšenej dopamínovej reakcie na cukor. Aj vysokopercentné čokolády sú vyrobené spôsobom miešania kakaového prášku a (v lepšom prípade) kakaového masla z rôznych plodín. Preto je ich nutričný profil nižší ako v prípade bean-to-bar čokolád s rovnakým percentom kakaovej hmoty.

Z tohto pohľadu si v Powerlogy dávame veľmi záležať a naša 70 % aj 90 % čokoláda je vyrobená z kolumbijskej kakaovej hmoty Criollo vyrábanej prístupom bean-to-bar a spĺňa náročné štandardy Low Carb, Keto, Paleo, ale aj vegánskeho štýlu stravovania. 90 % čokoláda totiž obsahuje minimum cukru, no vďaka kvalitnej kakaovej hmote a našej receptúre ju na slepom teste ju mnoho ľudí odhadlo na 75 % čokoládu.

Po dlhom vývoji a testovaní vznikla finálna receptúra unikátnej výberovej a funkčnej čokolády s 10 % MCT tukov pre lepšie vstrebávanie živín a mikronutrientov a sekanými kakaovými bôbmi pre lepší zážitok.

Powerlogy Chocobars tak reprezentujú skvelú alternatívu zdravého a lahodného snacku doma, v práci či na cesty, ktorý prispeje k serióznej výžive vášho tela i mozgu.

Pozor na marketing 100 % RAW

Ak niekde uvidíte tvrdenie, že sa jedná o raw cacao, zbystrite pozornosť. Aj pri tradičnej príprave sa kakao musí najprv sfermentovať, čo prirodzene zvýši teplotu kakaových bôbov na 60 stupňov Celzia, pričom za raw pokladáme len potraviny upravované maximálne na 42 stupňov Celzia. Plusové body získavajú naopak výrobcovia, ktorí povedia pravdu a uvedú, že sa jedná o Unroasted Cacao, nepražené, a teda nespracovávané dodatočným teplom.

Vedecký pohľad na kakao a jeho zdravotné, psychologické a energetické účinky

Kakao, posvätná medicína a zároveň funkčný snack, má mnohé blahodarné účinky a odporúčajú ho inštitúcie pre srdcovo-cievne zdravie. Slovenská Nadácia Srdca uvádza na svojej stránke, že na základe súčasných vedeckých výskumov kakao pôsobí preventívne proti najrozšírenejším ochoreniam v súčasnosti. Ľuďom, ktorí tento nápoj pravidelne pijú, hrozí až o päťdesiat percent nižšie riziko úmrtia na srdcovocievne choroby či rakovinu v porovnaní s tými, ktorí si ho nedoprajú vôbec. Okrem kalorickej a stimulačnej hodnoty tohto nápoja, keďže obsahuje theobromin a kofeín, skrýva v sebe kakao aj látky, ktoré znižujú krvný tlak. Nezabúdajte, že hovoria o kvalitnom kakau a nie o tradičnej čokoláde.

Kakaové bôby sú právom označované za superfood. Šetrne spracované kakao obsahuje viac antioxidantov ako ktorákoľvek iná potravina a obsahuje aj ďalšie látky vplývajúce na fyzické aj mentálne zdravie:

  • Kofeín: alkaloid, ktorý sa v malom množstve nachádza aj v kakau, je silným stimulantom nervového systému a zvyšuje bdelosť.
  • Theobromín: primárny, horký alkaloid, ktorý sa nachádza v kakaových bôboch v dvojnásobnom množstve ako kofeín. Je to kardiovaskulárny stimulant, zvyšuje činnosť srdca a prietok krvi a má asi jednu štvrtinu stimulačnej sily kofeínu.
  • Horčík: je kľúčovým minerálom pre relaxáciu svalov.
  • Serotonín: kakao obsahuje serotonín a tiež zložky (horčík a tryptofán) na zvýšenie produkcie nového serotonínu v tele. Tento neurotransmiter hrá dôležitú úlohu v pozitívnej nálade, vyrovnávaní stresu a zvýšenom sexuálnom vzrušení, túžbe a citlivosti. Aj vďaka tomuto sa považuje kakao za afrodiziakum.
  • Fenetylamín: alebo molekula lásky, je neurotransmiter, ktorý sa prirodzene vytvára v tele, keď sa zamilujeme. Stimuluje mozgové centrá rozkoše a vytvára pocity príťažlivosti a nadnesenosti, taktiež pomáha zvýšiť nadšenie, bdelosť a pozornosť. Umožňuje vnímanie spomalenia času a vyvoláva pocity spojenia a intimity. Fenetylamín sa prirodzene nachádza v surovom kakau a stimuluje prirodzenú tvorbu dopamínu a derotonínu.
  • Andandamín: neurotransmiter, ktorý po uvoľnení v mozgu vyvoláva pocit eufórie a spôsobuje zvýšenú citlivosť a pocit pohody. Kakao obsahuje aj inhibítory enzýmov, ktoré zabraňujú odbúravaniu anandamínu v tele, čím ďalej prispievajú k pocitu „blaženosti“ spojenej so šetrne spracovaným kakaom.
  • Norepinefrín: molekula, z ktorej sa vám rozbúcha srdce a to doslova. Tento hormón zvyšujúci tep srdca umožňuje v organizme krátkodobú zvýšenú aktivitu.
  • Antioxidačné polyfenoly: skupina ochranných látok, ktoré nájdete v kakau vo väčšej miere ako napríklad v čučoriedkach alebo goji. Polyfenoly pomáhajú znižovať zápalové procesy, znižujú LDL cholesterol a tiež zabraňujú zhlukovaniu krvných doštičiek, znižujú krvný tlak a znižujú riziko kardiovaskulárnych chorôb.

Kakao obsahuje aj niektoré ďalšie zlúčeniny, ktoré vplývajú na funkciu mozgu. Ide o biogénne amíny, ako je tryptofán, fenyletylamín, tyrozín, tryptamín a tyramín. Koncentrácia týchto zlúčenín sa zvyšuje počas fermentácie a klesá počas praženia a alkalizácie. Čiže čím menej spracované kakao, tým viac stopových prvkov týchto látok môžete prijať. Všeobecne sú však tieto zlúčeniny metabolizované v črevnej sliznici, pečeni a obličkách.

V preklade do ľudského jazyka, kakao môže vyvolať tieto fyzické a psychosomatické účinky:

  • zlepšuje funkciu mozgu a celej nervovej sústavy
  • zvyšuje našu schopnosť sústrediť sa
  • zlepšuje náladu a pomáha pri depresii
  • zlepšuje pevnosť ciev
  • znižuje hladinu cholesterolu
  • znižuje kyslosť v ústach = prevencia proti zubnému kazu (bavíme sa o kvalitnej čokoládovej tyčinke)
  • podporuje imunitný systém

Doprajte si vlastný kakaovo čokoládový ritual u vás doma

Pitie kakaa ceremoniálnym spôsobom v menších kruhoch zažíva novodobý rozmach. Pravá čokoláda sa tak stáva nástrojom pre nájdenie si času pre seba, spomalenie pri šálke horúceho horkého nápoja. Pre pokročilých je možnosťou meditovať. Niektorí ľudia kombinujú pitie kakaa s dychovými cvičeniami alebo so zdieľaním pocitov v úzkom kruhu priateľov.

Dávkovanie: Ak chcete ochutnať zážitok ceremoniálneho pitia, môžete si to vyskúšať aj u vás doma. Odporúčam 30-40 g kakaovej hmoty v kombinácii s MCT olejom alebo C8 MCT olejom. Ak si želáte zameniť svoj ranný rituál, dajte si namiesto kávy nápoj z 20-25 g kakaa.

Pri ceremoniálnom pití je dôležité v ten deň nepiť kávu ani alkohol, aby ste dokázali rozlíšiť efekt kakaa. Taktiež zvýšiť príjem pitia čistej vody a 3 hodiny pred ceremóniou už nič nejesť. Osoby s vážnymi srdcovými chorobami a užívajúce antidepresíva by sa mali o konzumácii 100 % kakaového nápoja poradiť so svojim lekárom (možnosť menšiej dávky).

Recept na prípravu kakaa ceremoniálnym spôsobom:

1. Powerlogy Keto Choco 90 % nasekať na malé kúsky podľa dávkovania. Malé deti alebo tehotné či kojace ženy by nemali presiahnuť 20 g 100 % kakaovej hmoty.

2. Do hrnca alebo mixéra pridať ku kakau Powerlogy MCT olej a 250 ml vody alebo mlieka podľa vlastného výberu. Na ceremoniálne využitie odporúčam rastlinné mlieko. Ovsené a ryžové dodá sladkosť, s kokosovým dosiahnete bohatú chuť, avšak kakao bude husté.

3. Doplniť koreniny podľa chuti a fantázie, tu som zoradila najobľúbenejšie:

  • chilli/kajenské korenie – stačí trochu, no je to dôležité kvôli symbiotickému efektu na podporu účinkov kakaa
  • štipka soli
  • cejlonská škorica
  • kardamóm (prášok)
  • Powerlogy BIO Turmeric
  • vanilka
  • badián
  • klinčeky
  • iné adaptogény ako ashwaganda alebo reishi

4. Ak robíte kakao v hrnci, po zovrení tekutiny s koreninami stíšte plameň, vyspte kakao a za stáleho miešania počkajte, kým sa kakao rozpustí.

5. Nalejte kakao do obľúbenej šálky, pohodlne sa usaďte a užívajte si voľnú chvíľku venovanú sebe samému.

Skúste vymeniť čokoládu za našu novú potravinu Powerlogy Cacaollagen. Tvorí ju kvalitný hydrolyzovaný kolagén, peruánske kakao a trojica povzbudzujúcich korenín maca, škorica a ashwagandha. Nápoj ako stvorený na chutný ranný rituál. 😋

Zdroj obrázkov: Unsplash

Autorka článku: Simona Majerská

Kakao mi prišlo do života počas ciest po Mexiku, kde som utiekla pred blížiacim sa vyhorením. Krátko na to som urobila v živote hrubú čiaru a s jednosmernou letenkou som odišla na Srí Lanku a neskôr do tibetskej časti Himalájí. Počas týchto 9 mesiacov v trópoch som pravidelne pila kakao ako medicínu. Pomohlo mi to nazrieť do svojho vnútra a dostať odpovede na otázky, ktoré som si tak dlho kládla. Avšak ako racionálne zmýšľajúci človek som sa pýtala, prečo je kakao tak účinné a ako sa naň pozerá veda. Tým som objavila fascinujúci svet spojenia zdravia, chuti a zážitku, ktoré ponúka kvalitné kakao.

Komentáre

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zatiaľ tu nie sú žiadne komentáre.

Newsletter, ktorý ťa naštartuje

Odoberajte Powerlogy newsletter a vychutnajte si zdravé potraviny výhodne.


    Nastavenie súborov cookies

    Na webe používame súbory cookies. Pomáhajú nám vylepšiť váš používateľský zážitok, avšak potrebujeme na to váš súhlas. Viac informácií sa dočítate tu.

    Upraviť cookies nastavenia