Poriadne upratovanie skladu 2+1 | -10 % na nové proteínové tyčinky

Čo je to “pizza efekt” a ako zdravo “hacknúť” túto dobrotu

Čo je to “pizza efekt” a ako zdravo “hacknúť” túto dobrotu

Prečo nám pizza tak chutí? Môžem si ju dopriať každý týždeň? Vedeli ste že existuje pizza efekt, a že je nebezpečný? Chuť pizze si už nepamätáte, pretože nemôžete lepok alebo obilniny? Dá sa pizza pripraviť aj zdravšie? Je niekde v okolí Bratislavy naozaj dobrá pizzeria?
V tomto článku sa spoločne zahryzneme do tejto talianskej pochúťky, a to s minimálnou metabolickou záťažou!

Ideme na pizzu?

Je piatok večer, konečne prišiel víkend. Na varenie ani nepomyslíte, naopak chcete sa ísť najesť niekam von. Žiaden šalát, chcete si dopriať po ťažkom týždni. Niečo sýte, chutné, v kruhu priateľov alebo rodiny. Niečo, čo má každý rád. Je to jasné! Pojdeme na PIZZU! Takú tú pravú Taliansku. Chrumkavé tenké cesto, lahodný paradajkový základ, prosciutto, mozzarella možno huby alebo olivy. Mňam! K tomu fajn vínko a máme príjemný večer. Pochutili sme si všetci…ALE…niektorým je teraz ťažko, máme nafúknuté bruchá a chuť vypiť aspoň dva litre vody. Po večeri už len odfukujeme, nechce sa nám ani pohnúť, voláme taxík domov…

Je Vám to známe? Prečo po tak perfektnom večeri nám musí byť ťažko? Kde zmizla tá energia? Veď sme sa najedli, mali by sme byť plní sily…

Počuli ste už o “pizza efekte”?

Týchto termínov je viac, ale pre nás je teraz dôležitý jeho metabolický význam, ktorý má presne vyššie uvedené príznaky: spomalené trávenie, ťažoba, tvorba plynov, letargia, zívanie, únava, lenivosť, smäd a podobne. To, čo nás po výdatnom jedle doslova zabije a ešte niekoľko dní sa necítime byť vo svojej koži. A toto všetko sú len vonkajšie prejavy, vo vnútri bunky naplno pracujú, aby dokázali spracovať túto nálož.

Ak si takýto “food trip” doprajete častejšie, prejaví sa to aj na množstve uloženého tuku (hlavne okolo pása) a vašej výkonnosti. Okrem toho v tele vzniká zápal a rozvíja sa inzulínova rezistencia, teda dvere k civilizačným ochoreniam sú práve otvorené!
A netýka sa to len pizze, ale aj ďalších obľúbených novodobých “šmakov” – rôzne zákusky, koláčiky a krémove cupcakes z kaviarničiek, smotanové dochucované zmrzliny, čínske, vietnamské a talianské jedlá fastfoodového typu.

Ak zjete takéto jedlo dopravíte do tela naraz veľkú dávku sacharidov a tukov. Preto si tieto jedlá telo tak pýta a vytvára sa na ne doslova závislosť. Je to taká “zrada” prírody, ktorá ale v predhistorických časoch zachraňovala životy. Kombinácia tukov a sacharidov je kaloricky výdatná, zasýti a uloží zásoby na horšie časy. V období, keď bolo náročné zohnať potravu, predstavovala obrovskú výhodu. V období potravinového prebytku, ktorý žijeme teraz, je to však pri častej kombinácii nebezpečenstvo.
Tuk spomalí vstrebávanie sacharidov, preto nedochádza k okamžitému zvýšeniu hladiny glukózy v krvi. Tento efekt nastane až neskôr, po strávení tuku (kľudne aj dve hodiny po jedle) a pretrváva dlhé hodiny. Teda v skratke, “pizza efekt” odpáli vašu produktivitu a vitalitu na niekoľko dní.

Nie je to 100% platný zákon, nemusí nastať vždy resp. sú typy ľudí, ktorí ho nezažívajú vôbec. Kedže sa z neho naše telo spamätáva dlhšie ako z jednej prežúrovanej noci, je lepšie tieto jedlá obmedziť na minimum a popri tom trénovať svoj metabolizmus. Sem tam vypustiť raňajky a trošku si pohladovať, otužovanie, vysokointervalové a silové tréningy, to všetko vám pomôže lepšie zvládnuť občasné “hodovanie”. A okrem toho si predĺžite život!

Pizza z pohľadu funkčnej medicíny

Z kalsickej pizze nie sú nadšení ani odborníci z oblasti funkčnej medicíny. Naturopatka Katarína Tóthová ( Online Nutrition Coach at Nutriwellness – Naturopathic Nutrition Therapy ) má názor jasný:  ”Z nutričného hľadiska je klasická pizza asi tam, kde obyčajný obložený krajec chleba, ale krát 6! Čiže ide o zápalotvorné a potenciálne alergénne jedlo. Je to pšeničná múka pokrytá mizernými kúskami zeleniny, otáznym syrom a občas aj nejakou údeninou. Navyše sa zvykne zle požuť a väčšina ju proste zhltne, najmä ak pritom nesedí v pohode, v reštaurácii za stolom, ale pred obrazovkou na gauči.
Alternatívna pizza však môže byť úplne o inom. Keď bielu pšeničnú múku vymeníme za menej zápalotvorné ingrediencie (napr. pohánku, ovos, semienka, paleo múku či dokonca zeleninku) a na takýto základ dáme ešte toľko zeleniny, koľko sa zmestí, tak to bude úplne iné jedlo! Môžeme stále posypať kvalitným syrom či napríklad aj bryndzou alebo poliať panenským olejom… Tesne pred dopečením pridať riadnu hrsť divokej rukoly, namiesto 10 biednych lístkov…
V prípade akejkoľvek alergie alebo intolerancie na pšenicu, lepok, laktózu a kazeín je pizza pre vás úplne tabu!”

Nie je pizza ako pizza…alebo aké sú vhodnejšie alternatívy?

Sme gurmáni a chutných jedál sa neradi vzdávame. Všetko je o správnom výbere, kombinácií ingrediencií a náhrade nevyhovujúcich zložiek. Takto si vieme vykúzliť pizzu, ktorú si môžeme dopriať aj častejšie, bez trojdňového spamätávania tela.

1. Karfiolový základ

Karfiol je zelenina, ktorá nie je veľmi chuťovo bohatá sama o sebe. Preto po upečení poskytuje dokonalý základ pre všetky ingrediencie, ktoré pizza má mať.

Ingrediencie:

  • 1 šálka jemne povareného karfiolu
  • 1 šálka postrúhanej mozzarely
  • 1 vajce
  • 1 ČL sušeného oregána
  • 1/2 ČL roztlačeného cesnaku
  • soľ
  • olivový olej

Postup:

  1. Očistíme karfiol, nakrájame na menšie časti a jemne povaríme. Musí si zachovať trošku pevnosti. Nastrúhame ho alebo pomixujeme v kuchynskom robote.
  2. Predhrejeme rúru na cca 230 °C
  3. V miske zmiešame 1 šálku nadrveného karfiolu (zvyšok si môžete zamraziť na horšie časy), vajce a mozzarelu. Pridáme oregano, cesnak, soľ a poriadne premiešame.
  4. Menší pekáč vystelieme papierom na pečenie a preložíme “cesto”, ktoré pofŕkame olivovým olejom.
  5. Pečieme cca 15 minút.
  6. Na upečený pizzový základ navrstvíme ingrediencie, ktoré máme radi. Nezabudnite, že tie ktoré potrebujú tepelnú úpravu musíte vopred uvariť, pretože takto pripravenú pizzu už len vložíte na chvíľu do chladnúcej rúry, aby sa pridaný syr roztopil a spojili sa všetky chute.

Nebudeme vás klamať, samozrejme chuť nie je rovnaká ako pri klasickom múčnom základe. Ale nie je to ani ako chrúmanie karfiolu. Pravdepodobne nikto z vašich priateľov by neuhádol, že základom cesta bola práve táto ingrediencia!
Tip: Na konzumovanie odporúčame príbor, rukami je to trochu náročnejšie.
Tip 2: Namiesto karfiolu môžete použiť aj cuketu, a komu nevadí výraznejšia chuť brokolice, nech neváha!

2. Baklažánový základ

Ideálny recept na pohostenie pre návštevy alebo doma robené oslavy. Mini baklažánové pizze sú chutné, nenáročné na prípravu a milujú ich aj deti! Ak doteraz táto zelenina nebola váš obľúbenec, stane sa pravidelnou súčasťou nákupného košíka.

Ingrediencie:

  • 1 veľký baklažán, nakrájaný na hrubšie plátky
  • bazalka, oregano, čierne korenie
  • soľ
  • olivový olej

Postup:

  1. Plátky baklažánu jemne nasoľte a poukladajte ich na papierovú utierku. Nechajte 20 minút postáť, aby pustili prebytočnú vodu.
  2. Pofŕkajte olejom, korením a bylinkami, kto chce, môže ešte aj dosoliť
  3. Rúru predohrejte na 200 °C
  4. Pečte 15-20 minút, kým baklažán nezmäkkne. Nesmie sa uplne rozpadať
  5. Na predpečený “základ” poukladáme ingrediencie podľa chuti a necháme zapekať ešte 5 minút.

Tip: Nasolenie baklažánu je dôležité hlavne u tých starších, pretože zvyknú byť horké a soľ nám pomôže, túto chuť vytiahnuť. Určite tento krok nepreskočte, u mladších baklažánov môžete skrátiť čas pôsobenia soli.

Za luxusné fotky a realizáciu receptov ďakujeme The Tolerant Cook.

3. Kvásková pizza

Táto verzia je najpracnejšia, ale zaručene vám prinesie najviac zadosťučinenia a pravej pizzovej chuti. Pokiaľ nezjete celý plech, vyhnete sa aj problémom s trávením, kedže kvások je plný dôležitých baktérií a kvasiniek, ktoré lepok už vopred natrávia a navyše obohatia váš črevný mikrobióm.
Podrobný recept nájdete tu.

Tip: Čím tenšie cesto spravíte, tým menší príjemj extra sacharidov a väčšie odľahčenie pre váš metabolizmus.

Ak už máte chuť na pravú pizzu tak jedine kvalitne!

Možno niekedy pocítite neodolateľnú chuť alebo jednoducho nie ste žiadny askét a pravej pizze sa vzdať nechcete. Ako občasná záležitosť je to v poriadku, jedlo má byť radosť, a toto je super príležitosť na stretnutie s priateľmi. Stavte však na kvalitu a vyhnite sa fastfoodom! Okrem obrovskému rozdielu v chuti si ušetríte aj tráviace problémy navyše.

Vybrali sme pre vás nami overené prevádzky v BA a blízkom okolí kde si naozaj dávajú záležať na kvalite surovín a robia pizzu poctivo a s láskou:

1. MASSIMO Ristorante – Špeciálny tip z kamarátskych kruhov The Tolerant Cook, ktorý sa nachádza v Riverparku v Bratislave a je nazvaný podľa majiteľa Massima Attanasio. Talianska reštaurácia so síce malým výberom pizz,e ale všetko sú to top suroviny priamo z Talianska. Kuchyňa a gril sú otvorené a ich prioritou je vytvoriť neopakovateľný zrakový, čuchový a chuťový zážitok v príjemnej, pohostinnej a útulnej atmosfére.

2.Basilico – opäť pravá Talianska atmosféra, priamo v centre Bratislavy. Pôvodne malá prevádzka blízko autobusovej stanice sa musela pre obrovský záujem presťahovať do väčších priestorov. Doslova sa utopíte v chutiach, sacharidoch a tukoch, ale neskutočne to stojí za to! (Pár dní pred a po návšteve si radšej dajte extra pozor na príjem cukrov)

3. Da Mario e Nicola – toto je určite najchutnejšia časť Stupavy a miesto, ktoré pizzových nadšencov určite nesklame. Tajné zdoje hovoria, že tu jedol aj Dušan Plichta a vôbec mi potom nebolo zle! A ževraj za toto miesto môže dať ruku do ohňa.

Zaujímavá je aj sieť 3 talianskych reštaurácií Gatto Matto a stará bratislavská klasika, ktorá si zachovala kvalitu La mamma.

A čo vy, máte radi pizzu? Ako často si ju doprajete? Pripravujete si ju doma alebo radšej sa necháte obslúžiť v dobrom podniku? Podeľte sa s vašimi tipmi na prípravu pizze alebo obľúbenou prevádzkou v komentoch.

 

Komentáre

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zatiaľ tu nie sú žiadne komentáre.

Newsletter, ktorý ťa naštartuje

Odoberajte Powerlogy newsletter a vychutnajte si zdravé potraviny výhodne.


    Nastavenie súborov cookies

    Na webe používame súbory cookies. Pomáhajú nám vylepšiť váš používateľský zážitok, avšak potrebujeme na to váš súhlas. Viac informácií sa dočítate tu.

    Upraviť cookies nastavenia