Dopredaj: -21 % na posledných 200 ks 350 g kolagénu | -10 % na nové proteínové tyčinky

Návod na to, ako počúvať svoje telo

  • čítanie na 12 min.

Návod na to, ako počúvať svoje telo

Počas inšpiratívnej diskusie s odborníkmi na tému povzbudzujúcich potravín sme otvorili niekoľko tém, ktoré si zaslúžia viac priestoru a tak vám prinášame sériu článkov o optimálnom prístupe k životospráve. Prvý článok, ktorý práve čítate, je o vedomom príjme potravín, počúvaní svojho tela a postupnej optimalizácii vašej životosprávy. V ďalších sa naučíte o tom ako prekonať “cravings” – pažravku a záchvatové prejedanie sa, ako sa vysporiadať s mentálnou hmlou a útlmu počas dňa, a dozviete sa o skrytej cene lacných potravín.

O ideálnom prístupe k životospráve sa popísali hory kníh, natočilo more videí, a vytvorili kurzy lákajúce ľudí, ktorí hľadajú jednu správnu odpoveď. Tá však neprichádza a postupným skúšaním a zlyhávaním sa človek prepracováva k tomu, že pravda bude niekde uprostred. Každý organizmus je jedinečný a preto potrebuje unikátny prístup k stravovaniu. Kľúčom je mať vybudovaný vzťah k svojmu telu, ktoré vám našepká ako na to.

V tomto článku sa dozviete:

  • Ako pristupovať k rôznym diétam
  • Návod na vedomé jedenie
  • Ako si môžete pomôcť pri načúvaní svojmu telu

Pozrite si záznam z našej panelovej diskusie na tému “Povzbudzujúce potraviny”:

Vnímajte telo ako samostatnú vedomú bytosť

Denno-denný stres, množstvo úloh a rýchly životný štýl nás oddeľuje od tela. Stále nad niečim rozmýšľame, robíme si zoznamy v hlave čo ešte musíme dnes stihnúť, alebo si len tak prehrávame situácie ktoré sa stali v minulosti, prípadne fantazírujeme o budúcnosti. V skratke – žijeme v našich hlavách a nevnímame, čo nám hovoria vnútorné orgány, svaly a šľachy práve teraz. Ak chceme žiť dlho a hlavne zdravo, je potrebné aby hlava s telom spolupracovali.

Telo má svoju vlastnú inteligenciu- premieňa jedlo, ktoré zjete na bunky vášho tela. Zásobuje bunky kyslíkom. Vysiela elektrické signály cez neurovú sústavu z mozgu do svalov a šliach aby ste sa mohli hýbať. Telo je dokonalá technológia ktorá pracuje bez toho, aby ste mu vy dávali detailné inštrukcie ako to spraviť. Každú milisekundu prebieha množstvo procesov o ktorých nerozmýšľate. V svetle tohto pohľadu sa môžeme pozerať na telo ako na dieťa, o ktoré sa treba starať a ktoré vám samo povie, čo potrebuje. Ono vie najlepšie, čo ho povzbudí a čo vyčerpá. Našou úlohou je pozorne mu načúvať.

Cesta je cieľ – experimentujte a optimalizujte

Keto, Paleo, low-carb, vegetariánstvo, vegánstvo, vitariánstvo, stredomorská diéta,… Existuje neskutočne veľa prístupov k životospráve, no ktorú z nich si vybrať? Jednoduchá odpoveď je – tú, ktorá vám najviac vyhovuje a dodáva povzbudenie do vašich životov. To sa hovorí jednoducho, no aplikovať to do praxe býva náročné. Na začiatok sa môžete inšpirovať jednoduchými piatimi pravidlami pre viac energie a bude stačiť, ak aplikujete len jeden, ale za to poriadne. 

Ďalšiou alternatívou je poňať svoj život ako experiment. Vy ste Majstrom N aj laboratóriom aj tými farebnými zlúčeninami, s ktorými narábal. Oblečte si imaginárny biely plášť a poďme na to:

  1. Začnite so sebahodnotením: Odložte ego nabok a objektívne zhodnoťte, kde sa nachádzate, čo robíte v životospráve dobre, a čo vám až tak nejde. Je to cvičenie pre vás samotných, no pristupujte k sebe ako k najlepšiemu kamarátovi. Tým chceme povedať, že nesúďte sa a dajte priestor nie len vnútornému kritikovi ale aj vnútornej cheerleaderke – obom rovnakým dielom a so súcitnym pochopením. 
  2. Vyjasnite si svoje ciele: Ako vyzerá vaša ideálna životospráva? Čo ňou chcete dosiahnuť? Vypíšte si, čo chcete, aby vás čakalo na cieľovej rovinke. Nedávajte si limity a zvizualizujte si ideál, ktorý môže byť akokoľvek vzdialený.
  3. Nájdite rovnováhu: Keď už máte divoké ciele, je čas ich trochu zreálniť, aby vás neodradili. Skúste nájsť rovnováhu medzi dosiahnutím optimálnej váhy a optimálneho zdravia. Aký cieľ by spĺňal oboje?
  4. Zvážte prevenciu pred chorobami a zdravotné predispozície: Máte nejaké choroby, intolerancie, predispozície, alebo iné nerovnováhy, s ktorými žijete a ktore potrebujete zobrať do úvahy? Spravte si inventúru stavu svojho fyzického tela.
  5. Vyberte si prioritné oblasti, na ktoré sa chcete zamerať a získajte o nich poznatky: Ktorý z daných cieľov, alebo výziev, ktoré máte pred sebou, by mali najpozitívnejší vplyv na váš život? Určite nezoptimalizuete všetko naraz, zoraďte si ich podľa priorít a pracujte na nich po jednej. Spravte si prieskum na internete alebo medzi odborníkmi, aké sú formy riešenia vašej vybranej výzvy na prvý experiment. 
  6. Vyhnite sa extrémom: Najvzdialenejšie póly spektra sú neudržateľné. Pokiaľ pociťujete závislosť od cukru a máte vysoko-sacharidovú diétu, bude pre vás ťažšie prejsť na keto prístup zo dňa na deň a hlavne dlhodobo. Dajte si pre seba priestor a vyberte si na začiatok prístup k životospráve, ktorý bude pre vás jednoduchšie dodržať. Nezabudnite sa aspoň v mysli oceniť za každý malý úspech pri implementácii pozitívnych zmien a postupujte pomaly. Nechcete predsa telu, samostatnej vedomej bytosti, vytvoriť šok. Postupne, jemne, a s úctou k sebe samému.
  7. Pridávajte povzbudzujúce a odstraňujte vyčerpávajúce potraviny: Pokus-omyl. Keď máte diétu vybranú, je čas pozrieť sa na jednotlivé potraviny a ich súlad s vašimi cieľmi. Pri povzbudzujúcich potravinách je dôležité vedieť, ako jesť vedome a naučiť sa pozorovať ich vplyv na váš organizmus. Logika je jasná – pridávajte viac toho, čo vám robí dobre, a odoberajte všetko, čo vám robí zle. Vyhodnocujte jednotlivé kroky a optimalizujte až dokým nedosiahnete svoj cieľ.  Potom prejdite na druhý zase raz formou pokus-omyl a dokolečka-dokola…

Vedomé jedenie ako nástroj na počúvanie svojho tela

Doma a v škole nás učili mnoho vecí, no ako správne jesť sa do tohto zoznamu dostáva zriedkavo. Nikdy nie je neskoro dobehnúť zameškané a tak si povieme ako konzumovať jedlo pre optimálne trávenie. Vyskúšajte si tieto kroky počas víkendu keď budete mať dostatok času a priestoru na rozjímanie a budete si môcť dovoliť jesť v tichosti. Berte to ako experiment s meditáciou a priestor na naučenie sa o sebe niečo nové. Prvýkrát to najlepšie funguje keď nebudete hladní ako svorka vlkov, no postupne skúšajte vedomé jedenie aplikovať čoraz častejšie až dokým sa to nestane vašim zvykom bez ohľadu na stav vášho žalúdka aj mysle.

Krok 0: Predtým ako začnete jesť,spomaľte.

Eliminujte rušivé elementy – vypnite telku, rádio, hudbu a odložte telefón. Zavrite oči a zamerajte sa na svoj dych, ktorý prehlbujte a ťahajte ho až do brucha. Zapne sa parasympatická časť vašej autonómnej nervovej sústavy a telo sa dá do kľudového režimu. Čím kľudnejšie telo, tým kľudnejšia myseľ. Čím kľudnejšia myseľ, tým jasnejšie dokážete počúvať svoje telo. Tanier máte pred sebou, jedlo vám za tú jednu minútu neutečie.

Krok 1: Pripravte telo na to, čo budete jesť.

Pozrite sa na jedlo pred sebou a navnímajte jeho farby, vône, a predstavte si chute a textúru. Aké pocity to vo vás vyvoláva? Tečú vám sliny alebo dané jedlo vnímate len ako “niečo čo do seba natlačím aby som nebol hladný”? Teší vás pohľad na naservírovaný tanier alebo vás odpudzuje? Len to pozorujte, kým prejdeme k ďalšiemu kroku.

Krok 2: Začnite jesť pomaly a zvedavo.

Dajte si do úst prvé sústo a položte príbor, aby ste neboli zlákaní na nabratie toho ďalšieho. Začnite žuť a precíťte textúru, teplotu a zmes chutí. Sú rovnaké ako ste si ich predstavovali v kroku 1? Premieľajte sústo ústach žujte ho kľudne aj 20-30x. Trávenie sa začína v ústach premiešaním potravy so slinami. Čím lepšie požuté jedlo, tým lepšie vám bude tráviť. Ak ste hladní, jedlo zvyknete do seba nahádzať. Skúste tieto pudy prekonať a korigujte ich – jedno sústo po druhom.

Krok 3: Zamerajte sa na to, aké pocity vo vás jedlo vyvoláva.

Rozoznáte chuť kvalitných potravín od ich lacných a nutrične ochudobnených alternatív? Aké pocity vám toto jedlo prináša? Možno je to radosť, možno je to pocit nostalgie, možno sa prekonávate. Chutí to ako ozajstné jedlo, alebo cítite umeliny? Ak vám jedlo nechutí, čo mu chýba? Viete to doplniť aby vám chutilo? Ak vás nič nenapadá a vaša nechuť sa stupňuje, prestaňte jesť. Je to znak vášho tela, že si to neprosí. Rešpektujte ho.

Krok 4: Prestaňte jesť, keď ste plní.

Keď jete pomaly, budete sýti rýchlejšie. Nemusíte jesť všetko, čo máte na tanieri. Naučte sa počúvať, kedy vám telo povie STOP. Je za tým celá veda a my si ju priblížime v ďalšej časti tejto série článkov.

Krok 5: Vnímajte vplyv jedla na vaše telo 2-3 hodiny po konzumácii.

Skúste hneď po jedle nepiť, aby ste si neriedili žalúdočné šťavy a mohli pozorovať dôsledky trávenia toho, čo ste zjedli. Jedna vec je vnímať potraviny keď ich jeme, druhá je vnímať, ako nám ich trávi. Máte ešte chuť na sladkú bodku, alebo cítite, že vaše telo dostalo všetky živiny, ktoré potrebovalo? Cítite sa po jedle povzbudení a plní energie, alebo skôr letargickí a najradšej by ste si ľahli? Pozorujte svoje pocity aj procesy v tráviacom trakte.

Spoznaj svoje telo cez dáta

Niekedy dokážete ušetriť množstvo času, energie aj peňazí, keď máte skvelý podklad na experimentovanie. Pokiaľ viete, že sa bojíte výšok, nepôjdete si skočiť z lietadla, len aby ste si to potvrdili. Podobný princíp platí pri výbere potravín, avšak pri kombináciách ingrediencii je ťažšie zadefinovať tú jednu vec, ktorá vám robí zle. V dnešnej dobe viete čerpať z množstva testov, ktoré vám zúžia výber potravín a vy tak môžete siahnuť rovno po tých, ktoré vás povzbudia. 

Pri každej preventívnej prehliadke u vašej obvodnej lekárky vám odoberú krv na analýzu. Investujte do rozšírených testov a za menší doplatok zistite okrem základných markerov aj hladinu minerálov a vitamínov. Zistíte tak, či naozaj potrebujete doplnky výživy a doktor vám poradí, aké zmeny v životnom štýle sú pre vás potrebné pre optimálne fungovanie organizmu. 

Ďalším skvelým nástrojom je testovanie DNA, v ktorej máte uložené informácie o predispozíciach a intoleranciách, aby ste dokázali žiť zdravo- podľa seba. Z DNA vám laboratória vedia pomôcť určiť najlepší spôsob, ako sa zbaviť nadbytočných kíl a udržať si zdravú hmotnosť cez analýzu metabolizácie jednotlivých makro aj mikronutrientov. Dokážu odhadnúť,ktoré športové aktivity najlepšie zodpovedajú prirodzeným preferenciám vášho tela. Priblížia vám aj vašu genetickú reakciu a citlivosti na stres, spánok a charakterové vlastnosti, čo vám umožní zvládať každodenné výzvy a mať viac energie na dosiahnutie svojich cieľov a dlhodobého zdravého životného štýlu. 

Taktiež si môžete dať otestovať mikrobióm a tým aj kvalitu vašich čriev. To, že konzumujete nutrične bohaté jedlo neznamená, že vaše telo všetky látky vstrebe. Testovanie mikrobiómu meria množstvo a typy mikróbov, ako sú baktérie a vírusy, ktoré majú priamy vplyv na kvalitu trávenia, zmeny nálad aj kožné ochorenia. Zároveň môžu poukazovať na nerovnováhu v črevách, a tieto presné súvislosti možno pochopiť iba testovaním. 

Zhrnutie na záver

Nemáme pre vás patent na úspech, no veríme, že sme vám dali návod na to, ako si sami dokážete vyskladať pozbudzujúci životný štýl podľa vašich preferencií a osobných cieľov. Zdravie sa začína v hlave a vo vedomom prístupe k výberu potravín. Powerlogy produkty sú vyrábané z prvotriednych ingrediencii a s cieľom priniesť na trh ponuku, ktorá nabije plnohodnotnou energiou. Keď ich ochutnáte s vedomým prístupom, sami uvidíte ich vplyv na organizmus a pocítite povzbudenie na každý deň.

Komentáre

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zatiaľ tu nie sú žiadne komentáre.

Newsletter, ktorý ťa naštartuje

Odoberajte Powerlogy newsletter a vychutnajte si zdravé potraviny výhodne.


    Nastavenie súborov cookies

    Na webe používame súbory cookies. Pomáhajú nám vylepšiť váš používateľský zážitok, avšak potrebujeme na to váš súhlas. Viac informácií sa dočítate tu.

    Upraviť cookies nastavenia