Všetko, čo potrebujete vedieť o ŠKORICI

  • čítanie na 16 min.

Všetko, čo potrebujete vedieť o ŠKORICI

Škorica, ako zázrak v domácnostiach, jej benefity, využitie a vedľajšie účinky

Škoricu má v kuchyni takmer každý z nás, a často ju používame pri dochucovaní či už sladkých, alebo slaných jedál. Toto voňavé korenie má však mnoho ďalších využití. Dokáže stabilizovať hladinu cukru v krvi, pomáhať pri chudnutí, alebo dokonca urýchliť rast vlasov. Prečítajte si, aké sú zdravotné benefity škorice, a ako ju môžete využiť vo vašej domácnosti.

V článku sa dozviete : 

  • Čo to vlastne je škorica
  • Aká je jej história
  • Aké druhy škorice existujú
  • Nutričné hodnoty, ktoré nájdeme v škorici
  • Jej zdravotné účinky a benefity pre ľudské zdravie
  • Spôsoby využitia škorice
  • Možné vedľajšie účinky škorice
  • Je užívanie škorice bezpečné aj v tehotenstve?

Čo to je škorica ?

Škorica je korenie, ktoré sa získava zo stromu škoricovníka cejlónskeho. Pôvodne pochádza zo Srí Lanky, Indie a Mjanmarska, no pestuje sa aj v Južnej Amerike. Toto korenie sa získava z vnútornej sušenej kôry škoricovníka. Má hnedú farbu a sladkú voňavú vôňu. Hovorí sa, že najkvalitnejšia škorica sa získava z mladých konárov stromov vo veku 4 až 5 rokov.

Škorica sa používa na ochutenie sladkých, ale aj slaných jedál. Obľúbená je najmä v pekárenskom priemysle. Esenciálny olej škorice je veľmi často používaný v dekoratívnej kozmetike, likéroch a v parfumoch.

V tradičnej čínskej medicíne sa škorica používa na prečistenie obličiek a liečenie problémov s trávením. Je taktiež používaná pri liečbe astmy, závratov a bolestí krížov.

Aká je jej história

V minulosti bola škorica veľmi cenná. V Egypte bola využívaná pri rôznych náboženských praktikách. Starovekí Egypťania ju používali najmä pri balzamovaní. V stredovekej Európe bola využívaná pri náboženských obradoch, no taktiež ako ochucovadlo.

Je veľmi pravdepodobné, že škorica patrila k jedným z najstarších používaných korení na svete. Bola dokonca niekoľkokrát spomenutá v Biblii.

Lekári v stredoveku používali škoricu pri liečení kašľu, chrapotu a bolestí hrdla.

Aké druhy škorice existujú

Existujú dva rôzne typy škorice, ktoré pozná takmer každý dobrý kuchár.

  • Cassia škorica

Jednou variáciou je škorica Cassia, ktorá je hustejšia a tmavšia ako cejlónska škorica. Obsahuje 7 až 8 miligramov kumarínu na čajovú lyžičku. Kumarín môže vo veľkom množstve spôsobiť toxicitu a práve preto by ste tento typ škorice nemali užívať vo väčšom množstve. Cassia škorica sa zvyčajne dováža z Indonézie, Číny a Vietnamu.

  • Cejlónska škorica

Cejlónska škorica obsahuje vyššiu koncentráciu oleja a preto má výraznejšiu chuť ako škorica Cassia. Dováža sa z Indie a Srí Lanky. Tento typ škorice sa v Európe používa najčastejšie. Tyčinky cejlónskej škorice vznikajú zvinutím niekoľkých vrstiev vnútornej kôry škoricovníka. Cejlónska škorica je vhodná na dochucovanie pekárenských výrobkov a jedál.

Obsahuje omnoho nižšie množstvo kumarínu ako škorica Cassia a práve preto je vhodnejšia na dlhodobé užívanie vo vyšších dávkach. Konzumovanie kumarínu vo veľkom množstve by mohlo spôsobiť toxicitu pečene.

Vyskúšajte pridať cejlónsku škoricu do vašich obľúbených jedál a presvedčte sa, že okrem jej skvelých zdravotných benefitov vás prekvapí aj svojou lahodnou chuťou. My sme ju použili do zdrave žemľovky, v osvedčenej kombinácii s jablkami. Recept nájdete TU. 

  • Mletá a celá škorica

Ak chcete škoricu pridať do jedla, odporúčame vám zvoliť mletú škoricu. Tyčinka je praktickejšia na prípravu nápojov, no je ťažšie zmerať, koľko miligramov skonzumujete. Prášok si môžete jednoducho odmerať po lyžičkách a vyhnete sa tak vedľajším účinkom pri zvýšenej konzumácií.

Nutričné hodnoty, ktoré nájdeme v škorici

Škorica obsahuje veľké množstvo dôležitých živín a vitamínov. Toto sú približné nutričné hodnoty obsiahnuté v čajovej lyžičke škorice:

  • 26 miligramov vápnika,
  • 11 miligramov draslíka,
  • 2,1 gramov sacharidov,
  • 1,56 miligramov horčíka,
  • 1,66 miligramov fosforu,
  • 0,39 miligramov vitamínu A.

Jej zdravotné účinky a benefity pre ľudské zdravie

Škorica bola v tradičnej medicíne používaná po stáročia a v súčasnosti niektoré výskumy naznačujú, že má skutočne prospešné účinky na naše zdravie. Prečítajte si, aké sú zdravotné benefity škorice a ako ju správne používať.

  • Antioxidačné účinky

Škorica obsahuje antioxidačné zlúčeniny, ako sú kyselina fenolová, polyfenoly a flanoidy. Vďaka týmto zlúčeninám má škorica antioxidačné účinky na organizmus.

Antioxidanty účinne bojujú proti oxidačnému stresu v tele tým, že pôsobia na voľné radikály. V jednej štúdií sa zistilo, že antioxidanty v škorici obmedzujú hromadenie oxidu dusnatého v krvi, ktorý môže zvýšiť nebezpečenstvo vzniku porúch mozgu a kardiovaskulárnych ochorení.

Ďalšie štúdie ukázali, že antioxidanty v škorici blokujú oxidačný stres a zastavujú voľné radikály v tele.

  • Antimikrobiálne účinky

Škorica bojuje proti plesňovým, vírusovým a bakteriálnym prvkom. Práve preto boli v minulosti mnohé potraviny ochutené škoricou. Znižovalo to pravdepodobnosť toho, že sa pokazia.

Vďaka svojim antimikrobiálnym účinkom môže byť škorica využívaná aj pri liečbe bežného prechladnutia. Pomáha totiž vyčistiť hlieny a podporiť krvný obeh.

  • Použitie škorice pri prechladnutí:

Ak ste prechladnutí alebo máte chrípku, pripravte si teplý nápoj zo škorice. Zalejte 1 tyčinku škorice vriacou vodou a nápoj nechajte vychladnúť. Potom ho po malých dúškoch vypite. Môžete dosladiť medom.

  • Môže pomáhať pri rakovine

Škorica môže znižovať rast rakovinových buniek a tvorbu krvných ciev v nádoroch.

Existujú mnohé štúdie, ktoré skúmali potenciálne využitie škorice pri prevencii rakoviny. Na vytvorenie jednoznačného záveru sú potrebné ďalšie výskumy, no štúdie na zvieratách naznačujú, že určité látky v škorici chránia organizmus pred rakovinou.

  • Znižuje riziko srdcových chorôb

Srdcové choroby patria medzi najčastejšie príčiny predčasnej smrti. Práve preto sa im pri výskumoch venuje väčšia pozornosť.  Zistilo sa, že látky v škorici znižujú hladinu „zlého“ cholesterolu. Neovplyvňuje to však hladinu „dobrého“ cholesterolu, ktorý zostáva stabilný.

Nedávna prehľadová štúdia prišla k záveru, že tieto účinky na organizmus môže mať škorica u ľudí, ktorý konzumujú dávku 120 mg denne. V rovnakej štúdií bola dokonca zistená zvýšená hladina „dobrého“ cholesterolu.

V ďalšej štúdií uskutočnenej na zvieratách bolo zistené, že škorica znižuje krvný tlak. Okrem iného má škorica protizápalové a antioxidačné vlastnosti, ktoré môžu podporovať zdravie tepien.

  • Môže pomáhať pri diabetes 2. typu

Ak máte chuť na sladké, zvoľte si chutné pečivo, ktoré je dochutené škoricou. Škorica by mala príjem cukru regulovať.

Ajurvédski liečitelia používajú škoricu na reguláciu hladiny cukru v krvi už stáročia. Niektoré štúdie tento účinok na organizmus skutočne potvrdzujú.

Vo veľkej štúdii, ktorej sa zúčastnilo 543 pacientov sa zistilo, že škorica užívaná v dávke 120 mg denne počas 4 mesiacov vedie k štatistickému zníženiu hladiny glukózy. Toto je dôkaz toho, že škorica by mohla potenciálne zmierňovať diabetes 2. typu.

Avšak v inej štúdii vykonanej na 70 pacientoch s diabetes 2. typu sa po užívaní škorice nezistil žiadny výrazný rozdiel v hladine cukru v krvi v porovnaní s pacientmi, ktorí užívali placebo.

Na vyvodenie jednoznačného záveru, že škorica môže pomáhať pri liečbe cukrovky sú preto potrebné ďalšie štúdie.

  • Použitie škorice pri prevencií vzniku cukrovky:

Okrem konzumovania škorice môžete skúsiť aj inhaláciu škoricového esenciálneho oleja. Stačí, keď kvapnete zopár kvapiek do difuzéra alebo ho zmiešajte s vodou a vyrobte si rozprašovač. Dýchanie sladkej škoricovej vône vám môže efektívne pomôcť zbaviť sa chuti na sladké.

  • Prírodné afrodiziakum

Vo východnej medicíne sa škorica v niektorých prípadoch odporúča pri sexuálnej dysfunkcii. Tvrdenie, že škorica pomáha pri liečbe sexuálnej dysfunkcie zatiaľ nie je potvrdené výskumom, no je veľmi pravdepodobné, že sladká vôňa škorice môže zvýšiť chuť na sex.

  • Môže pomáhať pri chudnutí

Škorica môže byť efektívnym nástrojom pri chudnutí vďaka schopnosti vyrovnávať hladinu cukru v krvi. Jej sladká vôňa dokáže taktiež potlačovať chuť na sladké.

Nestabilná hladina cukru v krvi často vedie k prejedaniu, zníženej energií a k zvyšovaniu telesnej hmotnosti. Pridaním škorice do každodenných jedál môžete spomaliť rýchlosť uvoľňovania glukózy krvi, aby bola vaša hladina cukru v krvi v rovnováhe.

Náš tip : Ak chcete zmeniť životosprávu, alebo ste sa rozhodli obmedziť rafinované cukry, či ich vynechať a hľadáte spôsoby ako ich chutne a zdravo nahradiť, odporúčame náš recept na rýchle, škoricové lievance, ideálne na raňajky. Recept nájdete TU. 

  • Hojenie akné

Škorica má antiseptické vlastnosti, ktoré pomáhajú pri liečbe akné. Krémy vyrobené zo škorice uvoľňujú póry a prekysličujú pokožku. To pomáha hojiť akné a škvrny, ktoré po akné zostávajú.


Použitie škorice pri liečbe akné:

Zmiešajte 1 čajovú lyžičku škoricového prášku a 3 lyžice medu. Túto zmes naneste na časť pokožky, na ktorej sa vyskytuje akné. Je potrebné, aby ste zmes nanášali čistými rukami alebo pomocou rukavíc. Nechajte ju pôsobiť 20 minút na pokožke a potom ju umyte teplou vodou. Táto kúra je dosť výrazná a preto ju nie je vhodné používať častejšie, ako 1 krát do týždňa.


  • Zlepšuje kognitívne funkcie

Väčšina potravín s vysokým obsahom antioxidantov, ku ktorým patrí aj škorica majú schopnosti zlepšovať funkcie mozgu. Taktiež môžu byť účinné pri prevencii vzniku neurologických porúch, ako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.

Štúdie na zvieratách dokázali, že škorica pomáha chrániť neuróny pred oxidačným stresom, ktorý spôsobuje riziko zápalu a poškodenia buniek. Vďaka tomu môže škorica pomáhať zachovať zdravé fungovanie mozgu do vysokého veku.

  • Osvieženie dychu

Ďalším skvelým účinkom škorice je, že má schopnosť osviežiť dych. Žuvanie škoricovej žuvačky účinne pomáha odstrániť zápach z úst.


Použitie škorice na osvieženie dychu:

Okrem žuvania žuvačky si môžete vytvoriť aj vlastnú ústnu vodu. Pripravte si malý hrniec, do ktorého nalejete ½ litra vody. Keď voda zovrie, pridajte 5 tyčiniek škorice a nápoj povarte. Po vychladnutí odvaru škoricu vyberte a odvar použite ako ústnu vodu.


  • Urýchlenie rastu vlasov

Škorica môže urýchliť rast vašich vlasov tým, že zvýši prietok krvi do vlasových folikulov. Týmto zvyšuje cirkuláciu, ktorú vlasy na rast potrebujú.


Použitie škorice na urýchlenie rastu vlasov:

Zmiešajte 1 čajovú lyžičku mletej škorice s 1 polievkovou lyžicou medu a šálkou kokosového oleja. Zmiešaním surovín vytvorte pastu. Túto pastu vmasírujte do pokožky hlavy a nechajte ju pôsobiť 20 minút. Po 20 minútach si umyte vlasy šetrným šampónom a nechajte vlasy vysušiť bez použitia fénu.


  • Zväčšenie pier

Keďže škorica zvyšuje prietok krvi na pokožke, môže spôsobiť aj zväčšenie pier.


Použitie škorice na zväčšenie pier:

Zmiešajte pár štipiek škorice s vazelínou a vytvorte tak pastu, ktorú si nanesiete na pery. Nechajte túto pastu pôsobiť približne 10 minút a potom ju zmyte. Ak si vyrábate domáci balzam na pery, môžete pridať do vášho pôvodného receptu trochu škoricového esenciálneho oleja.


  • Použitie škoricového esenciálneho oleja

Okrem klasickej škorice je často využívaný aj škoricový esenciálny olej. Najčastejšie sa používa ako prísada do prírodnej kozmetiky. Prečítajte si niektoré z praktických využití tohto malého zázraku.

  • Zlepšenie koncentrácie

Ak sa potrebujete učiť na skúšky alebo sústrediť na dôležitú úlohu v práci, skúste si dopomôcť zázračnou silou škorice.

Predtým, ako začnete pracovať na úlohe kvapnite 2 až 3 kvapky škoricového esenciálneho oleja do difuzéra. Toto by vám malo pomôcť zvýšiť koncentráciu a funkciu mozgu.

  • Prírodný čistič

Esenciálny škoricový olej je antimikrobiálny, takže je účinný pri odstraňovaní baktérií z povrchov.

Zmiešajte šálku vody s niekoľkými kvapkami škoricového esenciálneho oleja v rozprašovači. Potom prostriedok použite na čistenie kuchynského drezu alebo kúpeľne.

  • Prírodný repelent

Škoricový olej môže zabrániť tomu, aby sa do vášho domova dostali komáre, mušky a iný hmyz. Pravdepodobne nebude tak účinný, ako chemický repelent. Ide o alternatívu, ktorá je šetrnejšia ku vám a k prírode.

Zmiešajte vodu s niekoľkými kvapkami škoricového oleja v rozprašovači a postriekajte ňou všetky miestnosti, ktoré chcete pred hmyzom chrániť.


Je užívanie škorice bezpečné?

Užívanie primeraného množstva škorice denne by malo byť úplne bezpečné. Ak však škoricu užívate dlhodobo vo väčších množstvách, môžu sa objaviť vedľajšie účinky.


Možné vedľajšie účinky škorice

  • Podráždenie

Škorica patrí do skupiny výrazných korení a preto môže spôsobovať podráždenie úst a pier. Niektorí ľudia sú dokonca na škoricu alergickí a môže im spôsobovať na pokožke začervenanie a podráždenie.

  • Toxicita

Užívanie škorice vo vysokých dávkach môže byť toxické. To platí najmä pre osoby, ktoré majú problémy s pečeňou. Škorica obsahuje kumarín. Kumarín je látka, ktorá môže byť škodlivá pre pečeň. Bežné výrobky s obsahom škorice by mali byť bezpečné, no ľudia s ochorením pečene by si mali pri zvýšenej konzumácií škorice dávať pozor.

  • Pozor na užívanie škorice v kombinácii s inými liekmi

Ak pravidelne užívate lieky, ako sú napríklad antibiotiká, lieky na srdce alebo lieky na cukrovku, odporúčame vám poradiť sa o konzumácií vyššieho množstva škorice so svojím lekárom.

Je užívanie škorice bezpečné aj v tehotenstve?

Bežná konzumácia škorice počas tehotenstva je bezpečná. Ak ju však chcete užívať vo väčšom množstve, existuje vyššie riziko vzniku vedľajších príznakov. Tie môžu zahŕňať napríklad žalúdočné problémy a problémy s pečeňou.

Zatiaľ neexistujú žiadne oficiálny pokyny k tomu, koľko škorice je počas tehotenstva vhodné užívať. Striedmosť je kľúčová a konzumácia škorice na dochutenie jedál by vám nemala uškodiť.

Striedma konzumácia škorice vám môže počas tehotenstva priniesť aj mnoho výhod:

Posilnenie imunity

Tehotenstvo môže oslabovať váš imunitný systém a v tomto stave je ženské telo náchylnejšie na bežné choroby ako sú chrípky a prechladnutia. Škorica posilňuje imunitu a vďaka vysokému obsahu antioxidantov podporuje imunitný systém.

Stabilná hladina cukru v krvi

Sú mnohé prípady, kedy ženské telo počas tehotenstva neprodukuje dostatok inzulínu. To môže spôsobiť nestabilnú hladinu cukru v krvi.


Polyfenoly v škorici môžu pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi zlepšením citlivosti na inzulín. To pomáha tehotnej žene efektívnejšie využívať glukózu.


Zatiaľ neexistuje dostatok štúdií o tom, či je užívanie škorice vo väčších množstvách počas tehotenstva bezpečné. Práve preto vám odporúčame poradiť sa o konzumácií škorice s lekárom.

Odporúčania na záver

Zdravotné účinky škorice na organizmus sú naozaj široké. Toto korenie je cenené v tradičnej medicíne už po stáročia a používalo sa pri liečbe rôznych akútnych a chronických ochorení. Na jednoznačné výsledky, ktoré potvrdzujú účinky škorice si však musíme počkať. Stále sú potrebné podrobnejšie štúdie.

Ak chcete začať užívať vyššie množstvo škorice, no nie ste si istý, či je to pre vás bezpečné, poraďte sa s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Obzvlášť opatrné by mali byť tehotné a dojčiace ženy, pacienti s pečeňovými problémami a ľudia, ktorí pravidelne užívajú lieky.

Zhrnutie na záver

  • Korenie škorice sa získava z vnútornej sušenej kôry škoricovníka cejlónskeho.
  • Škorica bola využívaná v tradičnej východnej medicíne už po stáročia.
  • Škorica môže posilňovať imunitný systém, regulovať hladinu cukru v krvi, detoxikovať telo, urýchliť rast vlasov, liečiť akné.
  • Škoricový esenciálny olej môžete použiť ako prírodný repelent alebo čistič.
  • Užívanie škorice v primeranom množstve je bezpečné. Niektoré skupiny ľudí by sa mali vyššiemu užívaniu škorice vyhýbať alebo si nechať poradiť od lekára.
  • Vedľajšie účinky škorice môžu zahŕňať podráždenie a toxicitu.

Komentáre

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zatiaľ tu nie sú žiadne komentáre.

Newsletter, ktorý ťa naštartuje

Odoberajte Powerlogy newsletter a vychutnajte si zdravé potraviny výhodne.


    Nastavenie súborov cookies

    Na našich webových stránkach používame súbory cookies. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie webu, zatiaľ čo iné nám pomáhajú vylepšiť tento web a váš používateľský zážitok. Vďaka nim vám zobrazujeme ponuky šité na mieru a ponúkame produkty, ktoré by vás mohli zaujímať. Potrebujeme na to však váš súhlas s používaním všetkých cookies.

    Detailné informácie