Dopredaj: -21 % na posledných 200 ks 350 g kolagénu | -10 % na nové proteínové tyčinky

Ako si vybrať kvalitný Olivový olej a prečo sú dôležité polyfenoly?

  • čítanie na 16 min.

Ako si vybrať kvalitný Olivový olej a prečo sú dôležité polyfenoly?

Olivový olej poznajú mnohí z nás. Typická, korenistá chuť olív a množstvo spôsobov, ako ho konzumovať. Šaláty, ľahké jedlá so sezónnou zeleninou, ryby, mäso, syry,  či čerstvé pečivo. Pozreli sme sa na to, čo všetko je dôležité vedieť o tomto “kuchynskom zázraku” a čo ste možno nevedeli. 

V článku sa dočítate:

  • Pôvod Olivového oleja
  • Aké druhy Olivového oleja poznáme
  • Čo Olivový olej obsahuje, a aké sú jeho benefity pre ľudské zdravie
  • Čo sú to “polyfenoly” a prečo je ich obsah v Olivovom oleji dôležitý
  • 3 základe kritériá pri výbere Olivového oleja
  • Čo je dôležité si všímať na etiketách
  • Naučte sa ochutnávať správne
  • Ako si doma overiť kvalitu
  • Ako správne skladovať Olivový olej
  • 3 tipy ako zažiť gastro zážitok z Olivového oleja každý deň

Pôvod Olivového oleja

Olivový olej sa získava z plodov olivovníka (Olea europea), ktorý rastie vo všetkých krajinách okolo Stredozemného mora. Je to z dôvodu, že práve tam má všetko, čo potrebuje k životu – teplo a vlhkosť. Plody dozrievajú od októbra (skoré odrody) do januára (neskoré odrody).

Používanie olivového oleja sa datuje 6 000 rokov dozadu a pochádza z územia dnešného Iránu, Sýrie a Palestíny, odkiaľ sa dostal do Stredomoria s jeho známymi olivovými hájmi. V minulosti sa olivový olej používal pri náboženských obradoch a v medicíne a pre mnohé kultúry sa stal dôležitou zložkou potravín.

Aké druhy Olivového oleja poznáme?

Existuje mnoho druhov olivového oleja. Najvyšším stupňom olivového oleja je extra panenský olivový olej, nasleduje panenský olej a nakoniec rafinovaný olej. Tieto triedy sú definované spôsobmi extrakcie.

Extra panenský a štandardný panenský olivový olej, sa získava priamo z plodov olív rozomletím, čím sa zachováva prirodzená chuť, aróma, štipľavosť a maximálne množstvo prospešných látok. Tomuto spôsobu extrakcie oleja priamo z plodov, hovoríme “lisovanie za studena”. Vďaka tomu si olej zachováva svoju chuť, ktorú môže stratiť, keď je vystavený vysokým teplotám.

Olej, ktorý sa ďalej spracováva a prechádza miešaním chemických rozpúšťadiel, stráca pôvodnú vysokú kvalitu extra panenského oleja a je zaradený do rafinovaných variantov olivového oleja.

  • Extra panenský olivový olej (Extra Virgin):

Sa získava drvením alebo lisovaním olív za studena a extrahovaním čerstvej šťavy. Je to nerafinovaný a najkvalitnejší olivový olej, aký si môžete kúpiť. Vďaka spôsobu výroby si zachováva skutočnú chuť olív, a má nižší obsah kyseliny olejovej ako ostatné druhy. Má vyššiu koncentráciu prírodných vitamínov a minerálov, ktoré sa nachádzajú v olivách. Má jasne zelenú farbu a výraznú olivovú chuť. Obsahuje tiež len 1 % kyseliny olejovej a dokáže si zachovať všetky antioxidanty.

  • Panenský olivový olej (Virgin):

Panenský olivový olej pochádza zo štandardnej výroby panenského oleja, alebo len z lisovania za studena, má menej ako 2 % kyselín a je známy tým, že v porovnaní s odrodou Extra Virgin má “dobrú” chuť. Nemôže obsahovať žiadny rafinovaný olej.

  • Rafinovaný olivový olej:

Keď sa panenské oleje posielajú do spracovateľského závodu, prechádzajú chemickým spracovaním, čím sa z nich stávajú “rafinované olivové oleje”. Tu prechádzajú spracovaním, ktoré zahŕňa teplo, chemikálie alebo filtráciu. Tieto rafinované olivy majú obsah kyselín 0,3 percenta alebo menej, čo im zvyčajne poskytuje dlhšiu trvanlivosť.

  • Olej z výliskov (označený Pomace):

Na trhu je dostupný aj ďalší variant olivového oleja, ktorý sa nazýva olej z výliskov. Po skončení typickej mechanizovanej extrakcie olivového oleja z plodov olív, zostáva v zvyšnej olivovej dužine, alebo “výliskoch”, približne 5 až 8 % oleja. Tento olej je dobrý na varenie. Hoci je olej z výliskov, ktorý sa extrahuje, technicky stále olejom, pochádzajúcim z olív, z hľadiska kvality sa stále nedá porovnať s odrodou panenského oleja, pretože pri extrakcii z výliskov sa mnohokrát môžu používať chemické rozpúšťadlá.

Čo olivový olej obsahuje a aké sú jeho benefity pre ľudské zdravie

Olivový olej v najčistejšej forme, t. j. ako extra panenský, je podobne ako väčšina olejov zložený prevažne z nenasýtených mastných kyselín, z ktorých najväčšie zastúpenie má kyselina olejová (70 – 80 %) a kyselina linolénová (10 %). Len približne 14 % tvoria nasýtené kyseliny, konkrétne kyselina palmitová a stearová.

Extra panenský olivový olej je vynikajúcim zdrojom živín, obsahuje celú radu antioxidantov, vitamíny E a K, ako aj nenasýtené mastné kyseliny. Pokiaľ ide o pôvodné prírodné zdroje, z hľadiska obsahu týchto telu prospešných látok, je dokonca na úplnej špičke. Kyselina olejová napríklad znižuje zápal.

Ak sa olivový olej pripravuje z raného zberu, má najvyšší možný obsah antioxidantov. Účinky olivového oleja sa znásobia aj v kombinácii s bylinkami, ako je levanduľa alebo rozmarín. Veľmi účinná môže byť aj infúzia zo strúčikov cesnaku.


Tajomstvo zdravotných účinkov olivového oleja spočíva v POLYFENOLOCH


Olivové oleje sú obzvlášť prospešné pre zdravie vďaka polyfenolom. Tieto antioxidanty majú pozitívny účinok už po krátkodobom používaní. Vďaka polyfenolom obsiahnutým v olivovom oleji si navyše môžete byť istí, že konzumujete prírodný produkt bez nežiaducich chemických prísad, a teda sa stravujete zdravo. Nie každý extra panenský olivový olej však obsahuje vyšší podiel polyfenolov.

Polyfenoly sa vyznačujú vysokou antioxidačnou aktivitou. Môžeme teda povedať, čím viac polyfenolov Olivový olej obsahuje, tým je kvalitnejší a zdraviu prospešnejší.

Vysoké antioxidačné účinky, nachádzajúce sa v polyfenoloch, preventívne pôsobia proti vzniku mutácií, zapríčiňujúcich rakovinu. Hlavným pozitívom polyfenolov je ich vplyv na voľné radikály. Limitujú nepriaznivé účinky oxidačného stresu, znižujú krvný tlak, zlepšujú ústnu hygienu, pomáhajú chrániť organizmus pred obličkovými a srdcovými chorobami.

Keďže majú polyfenoly široké rozšírenie a vysokú koncentráciu v rastlinách, stali sa bežnou súčasťou ľudskej potravy. Ich denný príjem bol preto u človeka odhadnutý na približne 1 g.

Ďalšie potenciálne zdravotné výhody

Hoci výskum je obmedzený, olivový olej môže mať aj ďalšie potenciálne zdravotné výhody. Medzi ne patria :

  • Znížené riziko cukrovky 2. Typu: Štúdie spájajú stravu s najvyšším obsahom olivového oleja – až 1,5 polievkovej lyžice (20 ml) denne – so 16 % nižším rizikom cukrovky 2. Typu.
  • Zlepšenie hladiny cukru v krvi: V malej štúdii ľudia, ktorí užívali 20 mg koncentrovaného oleuropeínu, zlúčeniny obsiahnutej v olivovom oleji, zaznamenali o 14 % nižší nárast hladiny cukru v krvi po jedle ako tí, ktorí užívali placebo
  • Úľava pri zápche: Podľa niektorých malých štúdií môže užívanie už 1 čajovej lyžičky (5 ml) olivového oleja denne pomôcť pri zápche.
  • Spomalenie progresie osteoartrózy: Výskum na zvieratách uvádza, že olivový olej a jeho zlúčeniny môžu bojovať proti osteoartritíde tým, že zabraňujú poškodeniu chrupavky, ochrannej výplne kĺbov.

(Zdôrazňujeme, že je potrebný ďalší výskum.)

Môže prospievať vlasom, pokožke a nechtom

Hoci vedecké dôkazy na podporu lokálnej aplikácie olivového oleja sú obmedzené, je bežnou zložkou mnohých mydiel, telových mliek a pleťových krémov.

Niektoré obľúbené kozmetické použitia olivového oleja sú:

  • Ošetrenie vlasov. Použite 1 – 2 polievkové lyžice (15 – 30 ml) olivového oleja na ošetrenie rozštiepených končekov alebo ho jemne vmasírujte do pokožky hlavy, aby ste zmiernili jej vysušenie. Potom vlasy dôkladne umyte šampónom a opláchnite.
  • Hydratačný krém. Na hydratáciu pokožky naneste tenkú vrstvu po sprchovaní alebo pred použitím primiešajte množstvo veľkosti orieška do bežného pleťového mlieka. Možno budete musieť prebytočný olej utrieť uterákom.
  • Balzam na kožičku. Vmasírujte kvapku olivového oleja do každej špičky prsta na ošetrenie popraskanej, popraskanej alebo suchej kožičky.

Keďže olivové oleje nižšej kvality môžu ukrývať potenciálne dráždivé látky pre pokožku, najlepšie je držať sa extra panenských a panenských olivových olejov, ktoré sú lisované za studena.


Ľudia s citlivou pokožkou by mali postupovať opatrne, pretože sa ukázalo, že olivový olej ešte viac dráždi suchú pokožku, najmä u dojčiat a detí.

Ľahko sa pridáva do stravy

  • Namiesto kupovania krémových šalátových dresingov, vyskúšajte dresingy vyrobené z olivového oleja,  alebo si vyrobte domáci olivovo-jogurtový dip, podľa receptu TU.
  • Namiesto omáčok na báze smotany alebo syra, uprednostnite omáčky na báze olivového oleja, ako je napríklad pesto.
  • Ako zeleninový dip vyskúšajte hummus vyrobený z olivového oleja, namiesto dresingu z modrého syra alebo rančerského dresingu.
  • Chlieb si namiesto masla namáčajte do za studena lisovaného olivového oleja s korením.

3 základné kritériá, pri výbere Olivového oleja


1. Vyberte si správny druh. Doporučujeme len EPOO, ideálne aj BIO.


Čo je to EPOO? Jednoducho skratka pre Extra Panenský olivový olej.

V Powerlogy, po štúdiu a skúsenostiach, volíme len extra panenský olej, pretože riziko kvality pri rafinovanom, a len panenskom oleji je vysoké. Zároveň nám ide aj o riziko oxidácie a teda to, že chceme olivový olej používať všestranne na teplú, aj studenú kuchyňu. Pri rafinácii a spracovaní pre lepšiu cenu sa začínajú robiť všetky kompromisy v kvalite. Len aby bola dobrá cena, ktorá je však potom falošná.

Bonus je pre nás BIO olej, ale tu viac záleží od toho, či dôverujete výrobcovi, pretože niektorí menší farmári a rodinné firmy v Grécku, Taliansku a Španielsku to neriešia a majú dopyt a kvalitu aj bez toho.

V zmysle lisovania súhlasíme s Petrom Červeňom, porotcom z Gourmet Gallery:

„Kvalitné extra panenské olivové oleje sa lisujú pri teplote asi 24-27°C. Dajte si preto pozor na marketingové ťahy niektorých výrobcov, ktorí lisujú aj pri teplote 35°C a zvyšujú tak množstvo získaného oleja. Pre označenie extra panenský následne používajú testované kritérium predpisujúce maximálny obsah voľnej kyseliny olejovej – 0,8%.“


2. Čítajte etikety, pôvod musí byť jasný a kyslosť dopátrateľná


Urobte si vlastný prieskum. U väčšiny olejov, ktoré nájdete v bežnom predaji, nájdete zmes olív z krajín Európskej únie.  Alebo, prinajlepšom zmes olív z jednej krajiny. Potom tam nájdete, že spracované mechanickým spôsobom, čo nemusí byť úplne zlé…

Avšak, ak výrobca neuvádza kyslosť oleja, tak to často robí asi zámerne, pretože vie, že vyššia kyslosť a obsah kyseliny olejovej cez 0,8% by jeho reálnu hodnotu, za ktorú platíte, posunuli výrazne pod cenu.

Vyberajte oleje, ktoré majú uvedenú kyslosť na etikete, alebo na webstránke výrobcu. Predajca by mal jasne odpovedať odkiaľ sú. Navyše, majú za sebou históriu a príbehy rodín výrobcov, ako napríklad naše olivové novinky z rodinnej farmy, Nobleza Del Sur v Španielsku.


3. Ochutnajte a sústreďte sa na pocit v hrdle


Ak si chcete nájsť svoj olej, musíte degustovať. Chuť je veľmi subjektívna vlastnosť, niekto má rád horkejšie, niekto jemnejšie, iný silné a intenzívne. Avšak, každý kvalitný olej musí mať svoju vôňu a aspoň jemné škrabanie v hrdle. Voláme to prirodzená pikantnosť. Dôležité je si to nemýliť s čili olejom a pikantnosťou.

Falošný olej je skoro všade. Ako si doma na divoko overiť kvalitu ?

Ak radi experimentujete, a predsa si len chcete overiť aj váš komerčný olej, že či je aspoň 100% olivový, tak okrem degustácie, arómy a škrabania v hrdle, máte ešte dve možnosti, ktoré vám vedia vyselektovať úplnú nekvalitu.

  • A. Test chladom

Vložte olej do chladničky. Ak stuhne, tak je to dobré, obsahuje mononasýtené mastné kyseliny ako má. Ak nie, tak sú tam polynasýtené mastné kyseliny z iných rastlinných, rafinovaných olejov. A to teda vôbec nie je správne ! Zároveň vďaka prefíkanosti niektorých výrobcov a využívaniu voskov, sa tento test nedá považovať za 100%,

  • B. Test ohňom

Pravý olej dokáže slúžiť ako náhrada petroleja v lampe. Skúste do pohára naliať olej, vložiť knôt a zapáliť. Ak ani na chvíľu nezahorí, tak je to opäť problém .

Ako správne skladovať a ako s dátumom spotreby?

Olej je ako víno. Olej nemá rád teplo a svetlo. Ideálne preto vyberajte oleje v tmavom skle, alebo kľudne aj v plechovke. Normálna teplota do 35°C mu až tak nevadí, skôr ide o svetlo.

Skladujte ho tak ako aj ostatné potraviny v komore, alebo na polici na tmavšom a suchom mieste. Ideálne je vyberať olej z ročnej produkcie a teda dátum spotreby by nemal byť dlhší ako 18 mesiacov, ideálne 12.

3 tipy ako zažiť gastro zážitok z Olivového oleja každý deň

Keď sme už vyriešili kvalitu, benefity a dôležité fakty o Olivovom oleji, a vy viete na čo sa zamerať pri jeho výbere, tak môžeme spoločne realizovať tie najlepšie chuťové zážitky.

Pri výbere sme sa nechali inšpirovať naším CEO Dušanom Plichtom a jeho článkom, a pripravili sme si pre vás jeho 3 overené kombinácie,  pri ktorých spoznáte silu a pravú chuť kvalitného Olivového oleja.

  • Pomarančový šalát s čakankou a čiernymi olivami

Netradičná, ale parádna letná kombinácia k syrom na grile, alebo len tak k čerstvým chuťovkám, ako je feta, mozarella, či slovenský mladý kozí syr.

Ako vidíte na obrázku. Stačí si nakrájať čakanku, alebo šalátové listy zo záhrady, pomaranče, červenú cibuľku, zeler a petržlenovú vňať. Osoľte morskou soľou a pridajte biely vínny, alebo jablčný ocot. Na záver dobre prelejte olivovou „Včeličkou“ od Powerlogy  a zľahka premiešajte.

  • Kváskové pečivo s mandľovým „maslom“, Olivovým olejom, morskou soľou a broskyňami

Toto je moja špecialitka na letné zaujímavé raňajky. Kváskové pečivo natrite napríklad Powerlogy mandľovým maslom, jemne posoľte morskou soľou, poukladajte plátky broskyne, alebo marhuľový džem. Na záver prekvapkajte Olivovým olejom a môžete ešte posypať škoricou.

Gurmánske letné a sezónne raňajky sú na stole. Ako ovocie sú najlepšie marhule, broskyne, ale aj pomaranče.

  • Nakladaný ovčí syr v oleji s oreganom, rozmarínom, citrónom a čiernym korením

Osobne by som použil mladý čerstvý ovčí syr, fetu a podobne. Nakrájajte si ho na kocky, natlačte do pohára na tesno, a odvážte sa použiť prémiový Olivový olej.

Pridajte čerstvé, alebo sušené oregano, citrónovú kôru a poriadnu dávku čierneho korenia. Keď sa všetky chute spoja, už za dva dni budú úžasné. Môžete použiť aj cesnak, aj keď ten je podľa mňa na leto ťažší, ako komu vyhovuje. Prípadne by som ho potom ale nejedol a použil len strúčik do oleja pre chuť.

Takýto syr je úplne TOP ako predjedlo na grilovačke k bielemu vínu, s tým že vymacerovaný Olivový olej sa využije na namáčanie chleba.

Kde teda kúpiť niečo unikátne?

Samozrejme, mudrovať o kvalite a zážitku je super, ale ak človek nemá v blízkosti obchod, kde by si kúpil dobrý olej, tak to väčšinou ostane pri priemere. Absolútne chápeme, že mnoho ľudí už nevie čomu veriť.


Ak sa chcete presvedčiť a zažiť iný level Olivového oleja, ochutnajte jeden z najlepších Olivových olejov na svete ocenený vo Flos Olei 2021, z rodinnej farmy Nobleza Del Sur v slnečnom Španielsku.


 

 

Ak ste sa dočítali až sem, okrem prémiových olivových olejov, ktoré nájdete u nás na e-shope Powerlogy  v sekcii zdravé tuky,  sme si pre vás pripravili sviežu, jemnú a ovocnú NOVINKU, ideálnu aj pre vyberavé, detské jazýčky.


Počujete správne, v našom portfóliu nájdete aj vybraný DETSKÝ Olivový olej bez horkosti. Je to práve vďaka kombinácii odrôd olív, ktorá zabezpečila jemnú ovocnú chuť bez kyslosti, no stále s bohatým zastúpením vyššie spomínaných, zdraviu prospešných polyfenolov.


Zhrnutie na záver

  • Olivový olej by mal byť súčasťou zdravej, pestrej a vyváženej stravy celej rodiny
  • Pri výbere Olivového oleja čítajte pozorne etikety, pôvod musí byť jasný a kyslosť dopátrateľná 
  • Nie je Olivový olej ako Olivový olej, je značný rozdiel medzi Extra panenským Olivovým olejom a rafinovaným Olivovým olejom
  • Vysoký obsah funkčných, zdraviu prospešných polyfenolov je jedným z najdôležitejších benefitov kvalitného, pravého Extra panenského Olivového oleja

Komentáre

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zatiaľ tu nie sú žiadne komentáre.

Newsletter, ktorý ťa naštartuje

Odoberajte Powerlogy newsletter a vychutnajte si zdravé potraviny výhodne.


    Nastavenie súborov cookies

    Na webe používame súbory cookies. Pomáhajú nám vylepšiť váš používateľský zážitok, avšak potrebujeme na to váš súhlas. Viac informácií sa dočítate tu.

    Upraviť cookies nastavenia