Naštartuj svoj deň veľkou akciou. S kupónom NASTARTUJ15 máš -15 % na všetko.

Pozor na skryté zrady v jedle. Môžu poriadne zaťažiť trávenie a ovplyvniť mozog

Pozor na skryté zrady v jedle. Môžu poriadne zaťažiť trávenie a ovplyvniť mozog

Štatistiky a výskum v spoločnosti našťastie jasne dokazujú, že čoraz viac ľudí chce jesť zdravšie. Robia tak hlavne z dôvodu, že nechcú, aby ich jedlo zaťažovalo a aby z neho priberali. Vyberáme si ľahšie jedlá, fitness potraviny, cereálne tyčinky, sójové nátierky, alternatívne mlieka, ovocie či rôzne chlebíky a pečivká z kvásku. Obmedzujeme mäso a tuky… Alebo možno ani nie. Isto však pozorujem, že ľudia viac riešia kvalitu stravy a to, čo je domáce, farmárske alebo BIO. V každom prípade, výzvou a problémom zostávajú skryté zrady, ktoré väčšina ľudí vôbec nerieši. Následne sú prekvapení, keď im je ťažko a neustále ich dobieha únava a vyčerpanosť. Čítajte ďalej a spoznajte hlavné zrady, na ktoré si treba dať pozor pri výbere vášho jedla.

Pozorujte sa a vnímajte, ako sa po jedle cítite

Jedlo je pre telo a mozog buď silou, alebo záťažou. A v lete to platí dvojnásobne. Nie je nič trefnejšie ako ťaživý pocit po obedňajšej kombinácii vyprážaného rezňa s hranolkami a tatárskou.

A čo spečený langoš, spracovaný syr a priemerný kečup plný cukru? Alebo taká pizza na slovenský spôsob: hrubé kysnuté cesto, opäť množstvo spracovaného syra, šunky a priemerných ingrediencií, ktorých podlú chuť prekrývame tak, že potrieme okraje cesnakom. Nakoniec aj skvelý hotdog z bieleho pečiva s párkom, ktorý obsahuje 50 % nie príliš dôveryhodného mäsa, a zvyšok ani nechcete vedieť.

Žiaľ, toto všetko sú príklady častých letných jedál, typických pre kúpaliská, športoviská, bufety a chaty.

Určite si viete domyslieť aj ďalšie zrady ako premastené bryndzové halušky z polotovarov, hamburgery a cigánske vypečené v rastlinných olejoch. Tiež rôzne detské menu, v ktorých načastejšie dominuje kurací rezeň s hranolkami, nugetky, špagety s kečupom a presladené palacinky.

Nebuďme ľahostajní! Upozorňujme na zápalové FAST FOODS a ďalšie zrady v jedle.

Vedeli ste, že fast food je asi najväčšia zrada, ktorá výrazne prispieva k zápalom v tele a otupuje mozog?

Asi to nie je novinka. Je známe, že množstvo jedál na cestách v reštauráciách a kúpaliskách je výrazne pod priemerom optimálneho nutričného zloženia. No prečo je na Slovensku zmena k vyššej kvalite potravín a ponuke zdravších možností taká pomalá?

Je možné, že nám chýba pozitívny leadership. Viac ľudí, ktorí sami pôjdu príkladom, dokážu si udržať vlastnú silu, vlastné presvedčenie a dokážu edukovať svoje okolie. Nebuďme preto ľahostajní! Nebojme sa poukázať na priemer a obhajobu komfortu v našom okolí. Ako ľudia sa totiž často zvykneme brániť zmene.

Dôležité je rozumne vysvetľovať a držať si vlastné štandardy. Tak vaše okolie samo uvidí vašu vitalitu, silu a fakt, že vaša zmena funguje.

Aj keď sa ľudia vôkol vás môžu brániť, hľadať výhovorky a možno aj spochybňovať vaše rozhodnutie (napríklad nejesť biely cukor, múku či fast food), nevzdávajte sa. Vysvetľujte vaše dôvody s s pokojom a zdieľajte vaše pozitívne skúsenosti. Možno im nakoniec „zachránite kvalitu života“ a o pár mesiacov sa vám poďakujú.

Silvia Horecká z Terapia jedlom je presvedčená, že sa potrebujeme orientovať na protizápalovú stravu.

K dnešnej téme odporúčame vypočuť si rozhovor so Silviou Horeckou o tom, prečo každý z nás potrebuje eliminovať zápaly najmä v strave. Silvia je pre mňa studnica múdrosti tovaroznalectva s praktickými skúsenosťami z gastronómie a domáceho varenia jedla.

Sledujte Powerlogy podcasty, v ktorých rozoberáme, ako komplexne kultivovať našu Human Power každý deň. Veríme, že nájdete dosť postupných zlepšení životosprávy, ktoré vám pomôžu eliminovať únavu, vyčerpanie a rôzne tráviace problémy, s ktorými v súčasnosti bojuje ešte viac ľudí ako s obezitou.

Samozrejme, stres, prostredie a životné udalosti k tomu výrazne prispievajú. Avšak nezabudnime, že nám vždy ostávajú 2 možnosti. Buď sa budeme sťažovať, vyhovárať a hľadať vinníkov svojho stavu. Tak sa stávame obeťou nášho osudu. Alebo prevezmeme zodpovednosť za to, čo môžeme zmeniť a ovplivniť.

Priznanie z minulosti: 3 zrady zakladateľa Powerlogy Dušana Plichtu, ktoré ho zaťažovali a stresovali organizmus.

Na obrázku vidíte, ako vyzerali Dušanove raňajky, keď bol mladý. Veľa športoval a tancoval v Lúčnici, takže úplne prirodzene vzhľadom na vek priberal…

Jeho problém však bola neschopnosť koncentrácie a neustála závislosť na jedle. Stres v organizme, strach z nedostatku energie a podobne. Po necelých 3 hodinách po jedle nastupoval vlčí hlad a jeho mozog neriešil nič iné, len ako prežiť a zohnať jedlo. Produktivita nízka, nervozita vysoká.

„Na obed som si dával často kebab alebo čínske či vietnamské bistro.

Dušan mal vždy rád svetovú kuchyňu. Vtedy však kebab v placke považoval za kvalitné vyvážené jedlo.

Áno, vedel, že hranolky nie sú najlepšou voľbou, preto presedlal na ryžu. Ale vôbec neriešil jedlo ako informáciu pre telo. Naopak išlo o chuť a energiu, aby vládal na tréningu, nebol hladný a tým pádom nezomrel od slabosti. 😄

To, že sa mu potom celé poobedie grgalo a 2 hodiny sa predieral cez gastrokómu, bral ako štandard.

Jasné, že nie je dokonalý a aj Dušan si občas dopraje „zrady“. No hneď cíti zásadný rozdiel. Vie, že ak je jeho cieľom vysoké množstvo energie, pozitívna myseľ a Human Power, potrebuje jedlo, ktoré ho posilní.

A k tomu kebabu – stále ide o veľmi fajn jedlo. Avšak bežné kebaby, ktoré máme k dispozícii, sú neporovnateľné s originálnymi halal kebabmi s poctivými domácimi omáčkami a zeleninou. Navyše kombinované len s minimom zrna v tenkej nekvasenej placke.

Rovnaký názor mám na jedlá v bistrách. Nie je vietnamská kuchyňa ako vietnamská kuchyňa, rovnako ako čínska a indická.

„Potom som si myslel, že cestoviny a pizza sú ľahšie a lepšie riešenia.“

Dušan určite nie je jediný, kto má rád taliansku gastronómiu. Tak, ako asi 90 % detí, vždy miloval pizzu a cestoviny. A keďže športovci jedia veľa cestovín, začal ich vo veľkom preferovať.

Cítil o niečo ľahšie trávenie a menšiu gastrokómu. No po 3 hodinách mu „došla energia“ a nastupovala únava. Opäť sa mu žiadalo niečo sladké alebo ďalšie veľké jedlo.

Dnes vie, že cestoviny nie sú principiálne zlé. Ide o to, ako ich máme na tanieri nakombinované! Rovnako nie je pizza ako pizza. Originálny prístup Talianov, ich tenké cesto a len minimalistický prístup k prílohám robí svoje.

Dajte si preto pozor na kvalitu, množstvo cukru, ťažké tuky a kombinácie proteínov.

Kľučom k úspechu nie je maximalizácia, ale optimalizácia zloženia nášho taniera.

Keď si dáte pozor na tieto zrady a začnete zlepšovať vaše voľby, výrazne si zlepšíte deň. Prispejete k lepšiemu tráveniu, nebudete stresovať organizmus a váš mozog dostane správne živiny.

Zmenu prístupu a našu Human Power máme predsalen vo vlastných rukách. Ako sa hovorí, nikto učený z neba nespadol. Nevadí, ak sa prebijete cez množstvo zlyhaní, pokusov a omylov. Dušan nimi rovnako prešiel a stále prechádza v rôznych oblastiach života.

Filozofia Powerlogy spája funkčnosť a skvelú chuť vo vašom jedle. Jedle, ktoré nestresuje a neuberá vašej Human Power, ale práve naopak. Jedle, ktoré ju kultivuje a pravidelne dobíja energiu.

Sledujte Dušanov Instagram alebo Powerlogy Instagram a spoznávajte s nami skryté zrady, ktoré nám berú energiu. A zároveň alternatívy, ktoré nám ju dávajú ako napríklad superchutné a rýchle bezlepkové lievance s nugátom pre deti.

Zamyslime sa nad kľúčovou otázkou: Je bežný fast food naozaj rýchlejší a prináša vám očakávanú hodnotu?

Myslíme, že učite nie. Často musíte stáť v rade a v teple čakať na ešte horúcejšie vyprážané jedlá, ktoré vedci jasne zadefinovali ako jednu z príčin zápalov v tele.

Zoxidované tuky, toxíny AGE, rýchle cukry v kombinácii s tukmi, záťaž trávenia a otupenie mozgu falošne presladenými alebo presolenými chuťami. Navyše, nutričná hodnota z pohľadu vitamínov, minerálov a polyfenolov skoro nulová…

Čo tak si radšej doma vyrobiť prémiové lepeňáky alebo zbaliť čestvú zeleninu, ovocie a k tomu pridať kvalitný ovčí a kozí syr či orieškové maslo? Možnosti je veľa, rozhoduje len vedomé plánovanie a naše vedomosti. Ak viete, čo vám energiu dáva a čo nám ju naopak berie, viete si aj vybrať.

Moje 3 funkčné jedlá čistej chuti na dovolenky, cesty a výlety.

Ako vidíte a určite aj dobre viete – vždy existuje lepšia voľba. Inšpirujte sa naším Powerlogy prístupom, v ktorom čerpáme z chuti a sily skutočného jedla zloženého z prírodných ingrediencií.

1. Dušanovo TOP letné jedlo na brunch alebo ľahký obed 🍎

Úplne jednoduchá kombinácia, ktorá vás prekvapí svojou čistou chuťou aj príjemnou sýtosťou. Jablko + citrón + zeler + Powerlogy mandľové maslo.

2. Dušanov piknikový grécky šalát s MCT olejom 🥗

Vyskúšajte čerstvú zeleninu s dobrými tukmi a užite si leto bez zaťaženého trávenia. Odporúčame uhorky, paradajky, olivy, oregano, pór nakrájaný na jemno (je ľahší ako červená cibuľa), pravú fetu, balsamico, olivový olej a 10 ml MCT oleja.

3. Dušanove domáce banánové tyčinky na cesty s orieškami a medom 🍯

Je teplo a vy máte chuť na sladké? Rozumieme, preto pre vás máme tento efektívny recept na 15 minút.

Na záver vám prajeme, aby sa vám darilo udržať si hranice a štandardy vášho zdravšieho, fukčnejšieho a prírodnejšieho pristupu. Nebáť sa ich komunikovať rodine, babke, dedkovi, v školke či škole alebo medzi partiou vašich známych. Často totiž zlyhávame vo vodcovstve. Bojíme sa vyjadriť nesúhlas s väčšinou, a tak radšej opatrne prijímame priemerné voľby a status quo. Nebuďme ľahostajní a začnime s hrdosťou a vlastným príkladom.

Komentáre 1

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

verim ze prinesiete novu silu mojmu organizmu

Newsletter, ktorý ťa naštartuje

Odoberajte Powerlogy newsletter a vychutnajte si zdravé potraviny výhodne.


    Nastavenie súborov cookies

    Na našich webových stránkach používame súbory cookies. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie webu, zatiaľ čo iné nám pomáhajú vylepšiť tento web a váš používateľský zážitok. Vďaka nim vám zobrazujeme ponuky šité na mieru a ponúkame produkty, ktoré by vás mohli zaujímať. Potrebujeme na to však váš súhlas. Viac o Cookies sa dočítate tu.

    Upraviť cookies nastavenia