Ako si vybudovať silnú obranu pred vírusmi

  • čítanie na 11 min.

Ako si vybudovať silnú obranu pred vírusmi

O vírusoch a ochrane pred nimi sa popísalo už veľa. Ale toto spracovanie sa nám páčilo natoľko, že sme sa rozhodli vybrať pre vás časť z uceleného dokumentu, ktorý si môžete stiahnuť na https://codeoflife.cz/.

V článku si prečítate:

  • Ako využiť vlastné telo na ochranu pred vírusmi
  • Ktoré časti tela sú kľúčové v obrane pred vírusmi
  • Aké výživové doplnky sú najúčinnejšie
  • Ktoré potraviny majú antivírusové účinky
  • Aké vitamíny sa dajú využiť pre podporu imunity

Cultivating Human Power

V dobe vírusových ochorení je dôležité správne fungovanie nášho organizmu a imunitného systému. Úlohou našej imunity, vrodenej či adaptívnej, je ochrana pred patogénmi, akými sú práve vírusové ochorenia. Vďaka tomu, že dlhodobo kultivujeme našu Human Power, si dokážeme proti týmto neželaným látkam vybudovať barikády. V tele existujú biochemické obranné systémy, ktoré formujú náš imunitný systém a zvyšujú odolnosť voči vírusom. Pre správne fungovanie organizmu je preto dôležité, aby sme pochopili základy a princípy týchto mechanizmov a vedeli, ako ich v tele podporiť či už prirodzene alebo vo forme suplementov.

Autofágia – hlavný systém čistenia tela

Autofágia, doslova bunkové sebapožieranie, formuje imunitu a vylučuje patogény. Aktivuje sa v reakcii na stres, akým je infekcia, hladovanie, vysoká fyzická námaha alebo fytolátky. Jej úloha je ochrana pred stresom a presun vnútorných zdrojov. Jej procesy zabezpečujú rozpad vnútrobunkových patogénov, vrátane baktérií a vírusov.

Pre optimalizáciu funkcií čriev sú vhodné probiotiká a prebiotiká vo forme suplementov alebo v prirodzenej forme ako fermentovaná zelenina a jogurty (kimchi, kyslá kapusta, kokosové kefíre). Starajte sa o svoj črevný mikrobióm, doprajte si kvalitnú a rozmanitú stravu a vyskúšajte aj prerušované hladovanie. Postupne si tak v črevách vybudujete ekosystém mikroorganizmov a Vaše telo bude schopné lepšej obrany. Naopak, vyhnite sa priemyselne spracovaným potravinám, lepku, lektínom, alkoholu a cigaretám, ktoré nás zbytočne a dlhodobo oslabujú. Dôležité je tiež zbytočne si nezvyšovať hladinu cukru v krvi.

Samotné čiastočné hladovanie je aj v tejto súvislosti silný nástroj, no každý vníma hladovanie inak. Niekto prirodzene zvláda dlhšie doby hladovania, niektorí začínajú úplne na začiatku. Je veľmi dôležité zbytočne netlačiť na pílu a vedieť si pomôcť. Práve náš rokmi overený recept na Power Coffee vám pomôže postupne zakomponovať čiastočné hladovanie do vášho bežného dňa. Dobre vymixovaná káva s maslom a MCT olejom vyrieši hlavne zo začiatku nepríjemné pocity pri hladovaní. Zároveň udrží hladinu inzulínu vo veľmi priaznivých hodnotách, pretože neobsahuje sacharidy. A samotné zdravé tuky, ktoré zjete, budú rovno využité na dodanie rýchlej a stabilnej energie pre vaše svaly a mozog. Recept a vysvetlenie dôležitej hodnoty, ktorú Power Coffee má, nájdete na tomto odkaze

Glutatión – majster obrany

Glutatión je hlavný antioxidačný obranný mechanizmus tela, ktorý sa produkuje v pečeni. Je to molekula, ktorú každá bunka v našom tele vyrába z troch aminokyselín, konkrétne L-glutamínu, L-glycínu a L-cysteínu. Hlavnou úlohou je ochrana tukov pred oxidáciou, podpora mitochondrií vo výrobe energie a posilnenie imunity. Chráni nás pred voľnými radikálmi, toxínmi a patogénmi.

Náš organizmus si dokáže glutatión vytvoriť aj sám a používa ho práve k odstráneniu zápalov, infekcií a toxínov. Ak však netrávite dostatok času v prírode a ovplyvňuje vás stres či nedostatok spánku, zásoby glutatiónu sa môžu vyčerpať. V takom prípade je dobré si glutatión dopĺňať vo forme potravinového suplementu.

NRF2 Regulátor bunkovej rezistencie

NRF2 je jedným z hlavných regulátorov antioxidantov a bunkovej ochrany proti oxidantom. Podľa výskumu je mnoho chorôb výsledkom oxidačného stresu, ktorý vzniká z nadbytku voľných radikálov, ktoré poškodzujú DNA a RNA. Voľné radikály sú deštruktívne molekuly, ktoré môžeme nájsť v našom prirodzenom prostredí, v jedle, ale aj v našom tele.

Telo má ochranný mechanizmus zahŕňajúci antioxidanty, ktoré ich neutralizujú. Avšak, ako starneme, dochádza k postupnému zhoršovaniu týchto mechanizmov. To má za následok menšiu antioxidačnú aktivitu a tým aj väčšie poškodenie našej DNA, RNA a buniek ako takých. NRF2 aktivuje cez päťsto génov prostredníctvom molekúl, ktoré nazývame sirtuíny. Označujú sa ako strážcovia genómu vďaka ich úlohe pri regulácii bunkovej rovnováhy. Okrem suplementu j vhodná strava s vysokým obsahom prírodných antioxidantov, ktorá by mala byť protizápalová, napríklad stredomorská, okinawská či Paleo strava.

Aktiváciu NRF2 môžeme docieliť fyzickým cvičením, čiastočným hladovaním a príjmom prírodných živín, napríklad kurkumín z kurkumy, resveratrol z hrozna, kvercetín z cibule, sulforforán z brokolice a antioxidanty zo zeleného čaju. Antioxidanty sa však v potravinách môžu tepelnou úpravou zničiť a keď ich jeme surové, môžu sa vstrebať nesprávne a ich vstup do buniek môže byť neefektívny. Môže sa teda doplniť aj potravinovým suplementom, biologická dostupnosť bude tak o dosť účinnejšia.

NAD+ – Kľúčový enzým v každej bunke

Nikotínamid adenín dinukleotid NAD+ je hlavný kofaktor vyskytujúci sa pri takmer všetkých bunkových reakciách a má ústrednú rolu v biologických funkciách. Podporuje produkciu energie a umožňuje bunke pracovať lepšie. Nedostatok tejto molekuly je spojený so starnutím a rôznymi chorobami. Ako starneme, naše zásoby klesajú. Je tiež známe, že nízke NAD+ zoslabuje imunitný systém a prírodné obranné mechanizmy tela.

Produkciu NAD+ môžeme podporiť čiastočným hladovaním, fyzickým cvičením či doplnkami stravy, napríklad vitamín B3. NAD+ sa dá podporiť aj konzumáciou niektorých potravín, napríklad zelenou surovou BIO zeleninou alebo hubami baby portobello.

Ktoré potraviny majú antivírusové účinky?

Ľudia s nedostatočnou výživou buniek sú oveľa zraniteľnejší voči rôznym vírusom a ochoreniam, nakoľko ich imunitný systém nemá dostatočné zdroje pre správne fungovanie.

Práve nedostatok živín má vplyv na oslabenú imunitu, stoja za tým nezdravé rozhodnutia v rámci stravovania. Príroda nám však ponúka potraviny, ktoré môžu mať antivírusový účinok a vďaka svojim zložkám vedia podporiť náš imunitný systém.

5 potravín s antivírusovým účinkom

Kokosový olej

Kokosový olej odporúčame konzumovať práve v dobe vírusových ochorení, nakoľko obsahuje aktívne zložky kyselinu laurovú C12, ktorá tvorí 50 % kokosového oleja a monolaurin, ktorý produkujú naše vlastné enzýmy pri trávení kokosového oleja. Navyše, keď sa povrch kokosového oleja stretáva s iným prostredím, z kyseliny laurovej sa tvorí laurethsulfát sodný. Tieto tri látky sú už dávno známe svojimi antivírusovými vlastnosťami.

Cesnak

Cesnak obsahuje silný antioxidant kvercetín, ktorý má protizápalové účinky a je tiež plný dusičnanov, ktoré dokáže ľudský organizmus premeniť na oxid dusnatý. Ten slúži ako signalizačná molekula medzi bunkami, ktorá sa vyskytuje v kardiovaskulárnom a nervovom systéme a dokáže bojovať s niektorými vírusovými a bakteriálnymi infekciami, vírusmi a parazitmi. Pri rozpučení cesnaku sa tvorí alicín, ktorý aktivuje celú radu mechanizmov pre ochranu buniek pred vniknutím a šírením vírusov. Cesnak je celkovo veľmi prospešný pre zdravie a funkciu imunitného systému.

Huby Shiitake

Shiitake je najlepšia huba, ktorú môžeme konzumovať počas vírusovej nákazy. Je plná blahodárnych živín a má výborné vlastnosti, ktoré zlepšujú viacero funkcií nášho organizmu, vrátane imunitného systému a mozgu. Obsahuje lentinan, ktorý má antivírusový účinok a dokáže znižovať šírenie vírusov.

Škorica

Škorica je tiež vhodná pre posilnenie imunitného systému. Antivírusové účinky sa ukázali v jej nanočasticiach a tiež v škoricových olejoch.

Sladké drievko

Sladké drievko obsahuje viac ako tristo flavonoidov a dvadsať triterpenoidov a medzi nimi aj látky s antivírusovými účinkami. Zvyšujú aktivitu nášho imunitného systému pri ničení vírusov cez množenie T-buniek (bielych krviniek). Znižujú tiež množenie a šírenie vírusovej nákazy.

5 potravín pre podporu imunity

Pečienka

Pečienka patrí medzi najzdravšie jedlá, je nutrične vysoko bohatá a obsahuje nevyhnutné vitamíny a minerály pre správne fungovanie nášho organizmu a imunitného systému.

Kvalitné tuky

Kvalitné tuky sú zásadné pre správne fungovanie organizmu. Patrí medzi ne extra panenský olivový olej, kvalitné maslo a ghee, rybí tuk či omega-3. Samostatnou kategóriou je MCT olej, ktorý je veľmi ľahko stráviteľný. Jeho metabolická cesta je iná ako pri väčšine tukov – je rýchlejšia a nezaťažuje žlčník. Priamo v pečeni sa MCT tuky efektívne premieňajú na ketóny. Tie ďalej putujú do svalov a do mozgu a kdekoľvek nakoniec skončia, použijú sa ako spoľahlivá energia. Tuky vo všeobecnosti tvoria naše bunkové steny, od ktorých sa odvíja správne fungovanie buniek. Sú dôležité pre kardiovaskulárne zdravie a tiež pre správne fungovanie imunitného systému.

Ustrice

Podľa nutričných psychiatrov sa medzi tie najlepšie jedlá pre mentálne zdravie radia k pečienkam aj ustrice. Sú extrémne bohaté, mimo množstvo ďalších obsahujú zinok a konkrétne vitamíny, ktoré podporujú imunitu a organizmus.

Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje katechíny, ktoré sú okrem antivírusových vlastností zodpovedné aj za celkové fungovanie organizmu. Je to ideálny nápoj, vďaka ktorému dokážeme dlhodobo lepšie fungovať a zvládať stres, čím sa zlepšuje funkcia nášho imunitného systému.

Cibuľa

Cibuľa obsahuje flavonoidy typu antokyány a flavanóny. Niektoré sa menia na podobné látky ako kvercetín či alicín a majú pozitívny vplyv na náš organizmus vrátane antivírusového účinku.

Živiny na podporu imunity

Medzi najúčinnejšie látky pre podporu imunity patrí vitamín D, ktorý telo potrebuje na tvorbu antimikrobiálnych proteínov, ktoré ničia vírusy a baktérie.

Vhodné je tiež doplniť zinok, ktorý nájdeme v potravinách bohatých na bielkoviny, a teda v strukovinách, celozrnných obilninách a hovädzom mäse a tiež selén, ktorý nájdeme v pečienke, para orechoch a v droždí.

Účinné sú aj viaceré liečivé huby ako reishi a žezlovka čínska a tiež byliny ako všehoj (ženšen) a šalvia.

Ak sa chcete dozvedieť viac o možnostiach posilnenia organizmu voči vírusom, stiahnite si Príručku biohackera na https://codeoflife.cz/.

Zhrnutie na záver

  • Hlavnou ochranou pred vírusom je dostatočný spánok, fyzické cvičenie, čiastočné hladovanie a príjem prírodných živín.
  • Správne získavanie živín z jedla zaobstará zdravý črevný mikrobióm, doprajte si teda kvalitnú a rozmanitú stravu v kombinácii s prerušovaným hladovaním.
  • Podporiť antioxidačný obranný mechanizmus tela môžete aj výživovými doplnkami glutatión, NRF2 či vitamín B3, ako podporu produkcie kľúčového bunkového enzýmu NAD+.
  • Dôležité je vyhýbať sa spracovaným potravinám, naopak imunitu podporí cibuľa, kvalitné tuky, ale aj pečienka, ustrice či popíjanie zeleného čaju v prvotriednej kvalite.

Komentáre

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zatiaľ tu nie sú žiadne komentáre.

Newsletter, ktorý ťa naštartuje

Odoberajte Powerlogy newsletter a vychutnajte si zdravé potraviny výhodne.


    Nastavenie súborov cookies

    Na našich webových stránkach používame súbory cookies. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie webu, zatiaľ čo iné nám pomáhajú vylepšiť tento web a váš používateľský zážitok. Vďaka nim vám zobrazujeme ponuky šité na mieru a ponúkame produkty, ktoré by vás mohli zaujímať. Potrebujeme na to však váš súhlas s používaním všetkých cookies.

    Detailné informácie