Dopredaj: -21 % na posledných 200 ks 350 g kolagénu | -10 % na nové proteínové tyčinky

Prvý rozhovor s Luciou Plichtovou, spolumajiteľkou Powerlogy, o ženskej sile a rolách ženy

  • čítanie na 10 min.

Prvý rozhovor s Luciou Plichtovou, spolumajiteľkou Powerlogy, o ženskej sile a rolách ženy

Rozhovor pripravila Žaneta Morovská, autorka knihy Manifest mladej ženy.


Milá Lucka,

ďakujem, že si prijala pozvanie do tohto rozhovoru. Ani neviem, ako mám začať, vynára sa mi mnoho otázok. No hneď na úvod ma zaujíma, je toto tvoj prvý rozhovor v rámci Powerlogy platformy? Ak áno, prečo až teraz, po rokoch fungovania firmy, ktorú spoluvlastníš?

Táto otázka je trefná a priama – také mám rada. To, že som dostala pozvanie na rozhovor od vás, mojich kolegov, je pre mňa veľká pocta a tiež silné demonštrovanie mojej momentálnej životnej filozofie, že „všetko je, ako má byť“. S doplnením „vtedy, keď to má byť“. Samozrejme, mohla som z pozície spolumajiteľky iniciovať rozhovor aj ja, no nikdy som tak nespravila. Práve naopak, pripustila som si možnosť, že ma možno nikto na rozhovor nikdy neosloví. Alebo aj to, že možno raz príde deň, keď ma Powerlogy už vôbec nebude potrebovať. Paradoxne, po tomto „pustení“ sa začalo diať veľmi veľa vecí. Ale to je už na samostatný rozhovor asi. 😊

„Pustenie”… nie je náhoda, že tvorí aj súčasť slova odpustenie. Budem rada, ak mi o tom niekedy porozprávaš viac, rada nahliadnem do tvojej filozofie. Dnes sa však budem pýtať na tvoje rôzne role a zdroje tvojej energie. Odkiaľ čerpáš energiu na bytie v role matky, manželky a ako spolumajiteľky aj na vedenie ambicióznej firmy, ktorá každým rokom rastie a expanduje do sveta? Môžeš nám priblížiť, aká je tvoja rola v rámci firmy?

Nemám pocit, že som Powerlogy niekedy viedla, alebo že firmu vediem teraz. Z pohľadu mojich kapacít popri malých deťoch (5 a 1,5 roka), manželovi, ktorý sa firme venuje na 100 percent, to ani nie je možné a rovnako to nie je momentálne mojou ambíciou.

Moja rola v Powerlogy sa v priebehu mení. Za posledných 8 rokov som si vyskúšala takmer každú pozíciu. Robila som v danom čase to, čo bolo najpotrebnejšie – hlavne v dobe, keď sme začínali. Posledné roky sa moja rola viac špecifikuje. Prirodzene, keďže som so značkou od začiatku, bola som pri každej zmene dizajnu. Preto som akousi strážkyňou brandu (Brand Curator). Rada prirovnávam Powerlogy k dieťaťu (môjmu prvému 😊). V tomto kontexte sa cítim byť jedným z jeho rodičov, popri ďalších investoroch a samozrejme, popri zakladateľovi Dušanovi. A z mojej role „spolurodiča“ vyplývajú aj ďalšie kompetencie, ako napríklad aktuálne interpretácie hodnôt firmy a ich pretavenie do kultúry, alebo aj hrubá kontrola finančných ukazovateľov a strategického smerovania firmy. Spojenie týchto rolí s rolou matky a manželky by pre mňa nebolo vôbec také zložité, ak by sme ako manželia nefungovali v tej istej firme.

Dovolím si tvrdiť, že my ženy, často nevedome, vieme mať pod kontrolou súčasne viac vecí naraz a hlavne vieme intuitívne vycítiť, čo môže byť ten správny/nesprávny krok. Ak na to upozorníme muža, ktorý na našu intuíciu dá, potom sa asi dá hovoriť o istej forme spoluvedenia firmy. Takže aké je viesť/tvoriť firmu spolu s manželom?

Keďže sme v tom s Dušanom spolu, je to veľká škola aj pre náš osobný život. Mne v tomto veľmi pomohla naša koučka, ktorá ma učila pochopiť tzv. prepínanie medzi rolami. A tak teraz bežne predtým, než doma Dušanovi poviem niečo pracovné, upozorním ho, že naňho teraz hovorím, ako „kolegyňa“ a nie ako „manželka“. 😊 Veľmi nám to v komunikácii pomáha.

Ďakujem za tento vhľad do vášho súkromia. Ktorú svoju rolu máš najradšej? Darí sa ti medzi nimi prepínať. Ak áno, ako?

Žiadnu rolu nemám najradšej.

Všetky role, ktoré žijem, sú mojou vedomou momentálnou voľbou a sú mojou súčasťou.

Spolu tvoria celok. Aj vďaka tomu sa aktuálne cítim veľmi naplnená. Ako som spomenula, medzi rolami sa mi veľakrát prepínať darí. Vnímam to ako spojenie vlastného učenia s pomocou kouča a následného skúšania na reálnych životných situáciách.

Kde nachádzate spoločnú silu zvládať každodenné výzvy, či už rodinné alebo firemné?

Firmou denno denne žijem už veľa rokov. Žijú ňou aj naše deti. To mixovanie práce a osobného života je niekedy neukočírovateľné. Ešte pri dvoch POWER deťoch. Niekedy to zvládame lepšie a niekedy horšie. Je to ale naša cesta a dáva nám to veľa, pretože sa učíme o sebe samých.

Ja v tom vidím veľký zmysel, a teda ma to zároveň prirodzene motivuje „ísť ďalej“. Silu nachádzame v lepšom plánovaní času, v tom, že každý máme aj čas sami pre seba, ale určite tomu pomáha aj naša životospráva a samozrejme, Powerlogy potraviny nás nie raz podržali. Či už naše telo alebo naše emócie.

Keď sme pri Powerlogy potravinách, mojou jednotkou v starostlivosti o telo je určite kolagén. A čo sa týka podržania emócií, s tými určite pomáha nugátpistáciový krém. 😄

Dušan vo svojich príspevkoch a newslettroch často otvára tému rodiny a potreby vedieť zladiť rodinný a pracovný život. Myslíš, že sa mu to darí? (tvoju odpoveď mu neprezradím, sľubujem)

Viem, že on vie, ako na to. Keď sa rozhodne, že na dovolenke neotvorí počítač, aby riešil prácu, tak to naozaj neurobí. Má to vo svojich rukách. Vnímam ale, že by niekedy chcel stihnúť rodinu aj prácu (oboje rovnako), ale zabúda na to, že deň má iba 24 hodín. Čiže to, či sa rozhoduje medzi prácou vs rodinou v nejakej rovnováhe, neviem. Zároveň pre každého z nás je vnímanie tejto rovnováhy iné.

Dušan opakovane opísal minulý rok ako ten najťažší vo svojom živote. Vnímaš ho podobne? Aká bola tvoja najväčšia skúška a aké je tvoje nastavenie v roku 2021?

Áno, rok 2020 vnímam podobne. Zároveň som však veľmi spokojná, pretože to bol síce najťažší rok, no pre mňa to bol aj najvybalansovanejši rok. Inými slovami, počas minulého roka som sa cítila asi najviac spokojná a úplná. Najväčšia skúška bola pre mňa jednoznačne tvrdý lockdown (marec, apríl, máj 2020) – obe deti doma, minimalizovanie času pre seba aj pre prácu. Vtedy som tú rovnováhu cítila najmenej.

Moje nastavenie na rok 2021 je prijímanie života tu a teraz.

K tomu mi pomáha prístup, ktorý som spomenula na začiatku. „Všetko je, ako má byť“.

Viem, že si momentálne na materskej. Do istej miery aj pracuješ. Ako sa ti darí nájsť si čas sama pre seba, čas na rodinu a čas na prácu?

Plánovanie, pomoc opatrovateľky, sem-tam rodičov, keďže sú ďaleko, a striedanie sa s Dušanom. Myslím, že aj vzhľadom na aktuálnu pandemickú situáciu sa nám to darí dosť dobre. Najviac z toho všetkého momentálne zanedbávame náš partnerský čas. Ale vieme o tom a verím, že s tým niečo čoskoro spravíme.

Prijala by si pozvanie do Dušanovho podcastu? Mohla by to byť príjemná a podnetná diskusia. Užitočná pre páry, ktoré spolu tvoria rodinu a firmu zároveň. Týmto nič nenaznačujem.

Ak by ma Dušan zavolal do svojho podcastu, pozvanie by som jednoznačne prijala. Ak by však išlo o diskusiu na tému „manželské páry, ktoré spolu podnikajú“, myslím, že by bolo osožnejšie, ak by rozhovor moderovala a kládla otázky nejaká tretia osoba. Týmto nič nenaznačujem. 😉

Pre Powerlogy pracujem už takmer rok, takže som stihla dostatočne navnímať víziu a hodnoty firmy. Musím povedať, že s nimi súzniem, a ak by ich firma nežila v praxi, tak by som s tebou pravdepodobne ani nerobila tento rozhovor. Ak by sme to mali zjednodušiť, tak víziou Powerlogy je kultivovať silu človeka a jeho potenciál. Máš okrem tejto vízie aj súkromnú? Aké je tvoje vlastné WHY? S čím vstupuješ do svojho pracovného dňa?

Ako som už opísala svoj vhľad na rok 2021, moja osobná výzva je prijímanie života tu a teraz. Momentálne. Moje osobné vízie sa menia a asi aj budú meniť naďalej.

Čo sa pracovného dňa týka, už len pomenovanie „pracovný deň“ je niečo, čo často tak nezažívam. Maximálne pracovný poldeň. Častokrát pracujem, kedy môžem. Čiže teraz som vo fáze, keď na nejaké „nastavenie sa“ nie je vôbec priestor. Každopádne vždy, keď tá chvíľa práce príde, je to pre mňa veľká radosť, relax, sprítomnenie sa…

Mávaš niekedy pocit, že ti niečo uniká, tým, že si na materskej? Vymenila by si sa niekedy s Dušanom?

Nemávam pocit, že mi niečo uniká. A už vôbec nie kvôli materskej. Práve naopak.

S Dušanom sa meníme pravidelne, aj keď suma sumárum som s deťmi určite viac ja. A ak by Dušan chcel, výmene by som sa nebránila.

Čo pre teba znamená ženská sila? V čom podľa teba spočíva sila ženy (ak by si to mala definovať jednou vetou?) Dávaš priestor tejto sile ty sama vo svojom živote? A kde ju nachádzaš?

Ja som si svoju ženskú silu najviac uvedomila mojimi dvoma pôrodmi.

Žena má schopnosť dať život. A nemusí to byť len dieťa, ale aj kniha, firma či niečo iné.

Aj muži vedia daž život knihe alebo firme, ale mám pocit, že žena to má viac v sebe a vie to inak precítiť. Tiež vnímam silu ženy v jej cyklickosti – ale túto tému som začala hlbšie vnímať len nedávno.

Ako som písala vyššie, ja reálne čerpám silu z pôrodov. Pôrody ma o sebe samej naučili asi najviac a myslím, že tak urýchlili moje „poznanie života“, podporili moju sebaúctu a koniec koncov aj sebadôveru. Som za to veľmi vďačná.

Ako vnímaš ženy vo svojom okolí? Máš pocit, že sa ženy často do niečoho príliš nútia a chcú sebe alebo okoliu niečo dokázať?

Ženy v mojom okolí vnímam, pozorujem, od niektorých sa učím, niektoré možno učím aj ja… Ktovie. 😊

Pocit, že sa ženy do niečoho nútia niekedy mám, ale ten pocit mám aj z mužov. Nevnímam to ako vyslovene ženskú záležitosť. Skôr to vnímam ako záležitost ega a ja sama do toho tiež niekedy skĺznem.

Ďakujem Ti, Lucka, a verím, že ešte budeme mať príležitosť na podobné rozhovory.

Komentáre 1

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Lenka, Anka, Darina - dakujem vam.. vy ste uzasne ze ste venovali cas napisaniu vasho nazoru. velmi si to vazim. Lucia :)

Skvelý rozhovor! Bodaj by podobných bolo viac. Veľká energia, pokoj a uvedomelosť z neho ide. Gratulujem, veľmi dobrý výber osoby pre rozhovor.

Lucka, je uzasne a nadherne ako si majstrujes zivot. Si obrovskou inspiraciou! Dakujem.

Lucka, Tvoja vyrovnanosť, čistota a krása ducha odráža filozofiu Powerlogy...

Newsletter, ktorý ťa naštartuje

Odoberajte Powerlogy newsletter a vychutnajte si zdravé potraviny výhodne.


    Nastavenie súborov cookies

    Na webe používame súbory cookies. Pomáhajú nám vylepšiť váš používateľský zážitok, avšak potrebujeme na to váš súhlas. Viac informácií sa dočítate tu.

    Upraviť cookies nastavenia