kolagen ucinky

Ako jesť a doplniť kolagén. A je to náhrada klasického proteínu?

  • čítanie na 10 min.

Ako jesť a doplniť kolagén. A je to náhrada klasického proteínu?

Kolagén by sa dal nazvať aj štrukturálnym proteínom mladosti. Kolagén je totiž základnou stavebnou jednotkou tkanív, ktorá predstavuje až 30 % všetkých bielkovín v tele a až 70 % bielkovín kože. Spoznajte výživový význam kolagénu a inšpirujte sa našimi tipmi pre príjem zo stravy a kvalitných doplnkov. Práve kolagén je proteín, ktorý zďaleka nie je určený len športovcom či modelkám. Je pre všetkých, dokonca aj pre tehotné ženy, deti či dôchodcov.

Základná definícia a význam

Kolagén je najzastúpenejším stavebným proteínom nášho tela s pomerom až okolo 33 %. Je to v podstate spájacie tkanivo takmer všetkých štruktúr v tele. Od vlasov a svalov až po kosti či dokonca hlavné orgány ako srdce, pečeň a pľúca. Kolagén je zložený z kompletného profilu dôležitých aminokyselín, pri ktorom je dôležitá najmä vysoká dávka funkčného glycínu, prolínu a hydroxyprolínu. Tieto aminokyseliny totiž najviac podporujú hojivé a regeneračné procesy v tele.

Naše telo kolagén síce prirodzene produkuje, ale s narastajúcim vekom a priemernou životosprávou sa jeho produkcia postupne znižuje. To vedie k oslabeniu štruktúr buniek a k prejavom starnutia. Hlavným rozdielom medzi kolagénom a klasickými proteínmi ako je srvátkový či kazeínový (alebo rastlinné alternatívy) je práve hodnota vybraných aminokyselín.

To neznamená, že iné proteíny su zlé. Skôr to, že ich využitie je úplne iné. Sú určené na anabolický účinok, teda podporu rastu, resp. udržiavanie svalovej hmoty. Kolagén, ako sa dočítate nižšie v 7 kľúčových benefitoch, je určený na dlhodobú výživu väčšiny našich tkanív.

7 benefitov dostatku kolagénu v tele

  1. Výživa kostí a kĺbov: Kolagén posilňuje a spevňuje kosti. Obsahuje 2 stavebné jednotky chrupiek, ktoré je po každom cvičení či náročnejšej fyzickej aktivite potrebné doplniť.
  2. Spomaľovanie starnutia: Kolagén nahrádza nevyhnutné bielkoviny, ktoré vekom slabnú a rozkladajú sa. Zároveň prispieva k regenerácii a udržiavaniu svalovej hmoty uľahčením syntézy kreatínu v tele.
  3. Regenerácia tkanív: Kolagén dodáva telu aminokyseliny, ktoré zabezpečujú kohéznosť, elasticitu a priamu výživu fascií.
  4. Hlbší spánok: Kolagén užitý pred spánkom prehlbuje spánok. Dodáva telu arginín, ktorý stimuluje uvoľňovanie rastového hormónu, a tiež dôležité výživné látky nevyhnutné na opravu tkanív počas spánku.
  5. Podpora mozgu: Kolagén telu dodáva glycín, neurotransmiter zapojený v motorických a senzorických dráhach a taktiež v syntéze ATP (bunková forma energie).
  6. Podpora hojenia výstelky žalúdka a syndrómu priepustného čreva. Práve boľavý žalúdok, nefunkčné trávenie, podráždené črevo a zničený mikrobióm sú častým problémom súčasnej doby.
  7. Revitalizácia pokožky a vlasov: Kolagén vďaka obsahu prolínu a glycínu podporuje hydratáciu, zabraňuje prehlbovaniu vrások, udržuje elasticitu vašej pokožky a spevňuje vlasy.

Najčastejšie otázky k nášmu Powerlogy Collagenu

O kolagéne, jeho význame, použití a rôznych detailoch by sa dalo písať aj niekoľko dní. Dôležitejšia je však prax, preto priamo odpovedáme na najčastejšie otázky ohľadom užívania, skladovania a kombinovania kolagénu.

Je vôbec potrebné užívať kolagén ako suplement?

V prvom rade odporúčame prijímať potraviny prirodzene bohaté na obsah kolagénu. Ide hlavne o chutný vývar z kostí a kĺbových častí, huspeninu, ryby aj morské plody. Na druhej strane, ak tieto potraviny netvoria pravidelnú súčasť vášho jedálničku alebo máte citeľné problémy súvisiace s nedostatkom kolagénu (krehké vlasy a nechty, suchú pleť, nečakané rýchlo pribúdajúce vrásky alebo bolesti kĺbov a kostí), suplementácia kolagénu vám môže významne pomôcť.

Aký je pôvod kolagénu v prášku, kde sa vyrába a koľko má kalórií?

Najčastejšie sa môžete stretnúť s bravčovým, hovädzím alebo rybacím kolagénom. Osobne nám rybací trošku páchne a z pohľadu hodnoty za investované peniaze sme vyhodnotili hovädzí kolagén ako najlepší. Dôležitý je však pôvod. Či sa kravy pasú na pastvinách, nie sú kŕmené umelou stravou a hormónmi na urýchlenie rastu. Rovnako podstatná je výroba. Pri výrobe Powerlogy Collagenu sa používa moderná technológia hydrolyzácie.

Vybrali sme dodávateľa z Francúzska, ktorý spĺňa tieto štandardy. Vďaka kvalitným surovinám a precíznej výrobe je obsah aminokyselín na výbornej úrovni. A kalórie? Ich rátanie neuznávame. Veríme totiž, že potraviny sa nerozdeľujú na zdravé a nezdravé podľa množstva kalórií. Vyberáme si zdravšie potraviny práve podľa obsahu funkčných látok, ktoré nespôsobujú zápaly v našom tele a dodávajú nám eseciálne živiny. Ak vás obsah kalórií zaujíma, náš kolagén má čisté zloženie a obsahuje kalórie iba z bielkovín. Preto sa všetky využijú a nebudú sa ukladať. 😊

Na našom blogu nájdete niekoľko receptov, vďaka ktorým ľahko zakomponujete dennú dávku kolagénu do svojho jedla. Vyskúšajte napr. obľúbený HIT friendly recept na burrito s kolagénom?

Môžem používať kolagén, ak som tehotná?

Áno. Keď užívate kolagén, je to podobné, ako keby ste jedli hovädzí vývar. Navyše, náš kolagén neobsahuje žiadne prímesi. Jedná sa o čistý hydrolizovaný (ľahšie stráviteľný) hovädzí proteín, ktorý je klasifikovaný ako výživový doplnok. Optimálna dávka je okolo 8-10 g denne.

Je potrebné, aby kolagén obsahoval vitamín C? Prečo vo vašom produkte nie je?

Je ddobré, ak človek príjíma s kolagénom aj vitamín C. Nie je však dokázané, že telo kolagén bez vitamínu C nevstrebe. Je dôležité mať v tele dostatok tohto vitamínu. Navyše, ak ste na obed jedli potraviny, ktoré ho obsahujú, poobednú lyžicu kolagénu vaše telo pekne vstrebe. Zároveň pri našom prírodnom kolagéne nám počas vývoja išlo v prvom rade o čistotu a kvalitu kolagénu. Totiž väčšina ponúkaných riešení s fortifikovaným vitamínom C bola horšej kvality s oveľa horším profilom aminokyselín.

Pre koho je kolagén vhodný? Je len pre aktívnych športovcov?

Kolagén je v rámci komplexnej a plnohodnotnej výživy vhodný pre každého, keďže ide o najzastúpenejší proteín v tele, ktorý je základom pre obnovu chrupaviek, kĺbov, šliach a regeneráciu tkanív. Dokonca aj pre tehotné ženy, deti a dôchodcov. Samozrejme, nároky starších ľudí, ľudí regenerujúcich tkanivá po operácii alebo športovcov sú väčšie.

Aké množstvo je potrebné konzumovať denne, aby kolagén zabral?

Potreby sú individuálne, keďže nemôžeme presne vedieť, v akom stave je vaše telo a vaša životospráva. Každopádne vedecká literatúra odporúča optimálnu dávku 8 až 10 g denne, ktorá sa dá aplikovať na väčšinu ľudí hľadajúcich podporu výživy tkanív.

Ak preferujem vegetariántstvo alebo vegánstvo, tento kolagén nie je pre mňa. Aké mám možnosti?

Rešpektujeme ľudí s rozhodnutím eliminovať živočíšne produkty, no pri kolagéne je to komplikovanejšie. Ešte sme nenašli komplexný a kvalitný doplnok, ktorý by spĺňal naše kvalitatívne štandardy. Práve príjem kolagénu je veľkou výzvou pri balansovaní vegetariánskej stravy. Nie je to nemožné, ale vyžaduje si to znalostim, napríklad využitie špecifických rias a podobne. Na vegánskej alternatíve však pracujeme, pretože veda aj moderné technológie idú dopredu a veríme, že čoskoro vytvoríme produkt dosahujúci naše štandardy kvality.

Obsahuje Powerlogy Collagen umelé sladidlá a cukor? Spĺňa štandardy keto a low-carb stravovania?

Tu máme len dobré správy, náš produkt spĺňa kritéria keto a low-carb stravovania. Ako je zo zloženia vidieť, Powerlogy Collagen je čistý proteín bez prídavkov, sladidiel a dochucovadiel. Zároveň je 100 % bez lepku, laktózy, kazeínu aj cukru, a tak perfektne zapadá aj do stravovania pri rôznych potravinových alergiách a intoleranciách.

Ako si v životospráve najlepšie ochránim alebo aj posilním prirodzenú produkciu kolagénu?

Tak, ako aj pri iných zlodejoch zdravia a energie, aj tu ide najmä o elimináciu fajčenia, vysokého príjmu sacharidov a cukru vo výžive a tiež dopriatie si poriadneho spánku. Potom zaváži individuálne zníženie príjmu zápalotvorných potravín, vysokého stresu, nadmerného slnenia aj nedostatku vitamínu C a polyfenolov vo výžive.

Prémiový prírodný kolagén v prášku

Prečo si vybrať práve Powerlogy kolagén? Je chutný a má čisté zloženie. Obsahuje iba hydrolyzovaný kolagén, nič navyše. Žiadné aditíva, žiadne umelé konzervanty ani príchute. Zároveň je však chutný a lahodne krémový. Dá sa použiť ako zahusťovadlo do jedál a dokonca aj ako náhrada smotany do kávy. A na koniec – jedna odporúčaná dávka (10 g) obsahuje až 9 000 mg čistého kolagénu.

ZISTIŤ VIAC

 

Referencie vedeckých výskumov o účinkoch suplementácie kolagénovými peptidmi:

Komentáre 1

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Ahoj chcem sa opýtať či môžem Bratislava kolagen kazdodenne

Ako dlhodobo je možné používať kolagen, netreba urobiť pauzu po niekoľkých mesiacoch?

Dobrý deň, aj ja som vegetarián a naozaj tie problémy s kolagénom cítim a aj to ako ho doplniť bývalo pomerne zložité, ale teraz sa mi zapáčil na popupstore. sk orin kolagén s kyselinou hyaluronovou a ten višňový je uplne mňam

Dobry den, viete mi prosím napisat, aky je pomer kolagenu typu 1 a typu 3 vo vasom kolagenu??? Dakujem

Dobrý deň, keďže kolagen nie je tepelne spracovany, je nejako zabezpečené / zamedzené riziko prenosu tzv. choroby šialených kráv? Ďakujem

Dobrý deň, Lenka. Proces výroby je viacnásobne kontrolovaný. Do výroby kolagénu nesmú ísť žiadne časti chorých zvierat. Toto ochorenie sa však vo všeobecnosti prenáša iba cez nervové tkanivá, ktoré sú v dnešnej dobe oddeľované štandardne už na bitúnku. Všetko, čo do výroby prechádza, sa musí podložiť laboratórnou kontrolou hneď na vstupe.

Dobry den, je vhodne pouzivat kolagen pri dojceni? Dakujem.

Zajímavý článek, díky https://powerlogy.com

Newsletter, ktorý ťa naštartuje

Odoberajte Powerlogy newsletter a vychutnajte si zdravé potraviny výhodne.


    Nastavenie súborov cookies

    Na našich webových stránkach používame súbory cookies. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie webu, zatiaľ čo iné nám pomáhajú vylepšiť tento web a váš používateľský zážitok. Vďaka nim vám zobrazujeme ponuky šité na mieru a ponúkame produkty, ktoré by vás mohli zaujímať. Potrebujeme na to však váš súhlas s používaním všetkých cookies.

    Detailné informácie